Ida håller koll med Tile Pro Style och Sport

Tile är störst på marknaden när det gäller Bluetooth-hittare som hjälper dig att hålla reda på dina prylar. Nu är de aktuella med två nya taggar – Tile Pro Sport och Style som Ida Blix har testat.

Numera finns det tekniska hjälpmedel för oss som är lite (eller mycket) tankspridda, som glömmer bort var vi lagt våra nycklar, väskor eller andra viktiga föremål. Tile heter företaget som är marknadsledande när det gäller små Bluetooth-kopplade ”hittare”, en liten bricka eller tagg som kan fästas vid saker eller läggas i väskor du vill ha extra koll på.

Deras senaste produkter, Tile Pro-serien, har landat i testlabbet hos redaktionen. Det rör sig om två hittare med samma funktioner men med olika utseende. Style och Sport riktar sig till olika målgrupper, Style är den "snyggare" i vitt och guld, medan Sport är tåligare i diskret svart. Jämfört med föregångarna har de här fått längre Bluetooth-räckvidd och kan ge ifrån sig högre ljud än tidigare, vilket underlättar när du behöver hitta dem och vad de hör ihop med.

Tile Pro Style och Sport säljs en och en, eller i kombinationsförpackningar om två där du kan få två Style, två Sport eller en av varje. För att se till att de tål så mycket som möjligt och för att hålla batteritiden så lång som möjligt har Tile valt att försluta enheterna och det är inte möjligt att ladda eller byta batteriet när det tar slut.

Istället erbjuder Tile ett ”re-Tile”-program där användare får rabatt vid köp av en ny Tile att ersätta sin gamla med. Den gamla skickas in och återvinns.

När vi ändå är inne på batteriet. Tile säger det räcker i upp till ett år.

Tekniska specifikationer

Bluetooth-räckvidd

Upp till 60 meter

Volym

Dubbelt så hög som Tile Mate och Tile Slim

Storlek

37,5 x 37,5 x 5,9 mm

Vikt

Style: 11g
Sport: 15g

Tålighet

IP68

Miljö

99% kan återvinnas

Pris

Tile själva säljer Tile Pro Style och Sport för 30 pund styck via sin webbplats, motsvarande 328 kronor. Ett kombo-pack med två av en sort eller en av varje kostar 50 pund, motsvarande 546 kronor.

Tile hittas också via återförsäljare här i Sverige där en kostar 379 kronor och två 649 kronor.

Kom igång

Det är enkelt att komma igång med Tile. Du behöver ladda ned Tile-appen (finns till IOS och Android) och parkopplar därefter dina Tile-enheter med din telefon via den. Enheterna namnges med fördel efter vad de hör ihop med. Bilnyckeln, Kameran eller Min väska exempelvis.

Med appen kan du leta upp dina hittare med hjälp av en ringsymbol som fylls med grönt när du närmar dig. Hittaren kan spela upp ljud, men om du föredrar det kan den också vara tyst. Kanske letar du efter bilnyckeln på morgonen medan övriga familjen ännu sover.

Tile fungerar också åt andra hållet, har du tillgång till en av dina parkopplade Tile, men har tappat bort din telefon kan du få telefonen att låta genom att trycka på din hittare och förhoppningsvis är du snart återförenad med din telefon. Telefonen börjar låta om du dubbeltrycker på Tile, och låter även om den är satt på ljudlös.

När du inte hittar din Tile

Om du inte hittar din hittare och vad den hör ihop med, kan du anmäla din Tile som försvunnen. Det här kallar in alla andra Tile-enheter till undsättning. Om någon annan Tile (andra hittare du själv har och alla andra användares enheter) är inom Bluetooth-räckvidd av din Tile får du ett meddelande med en karta och en ungefärlig plats att leta på.

Jag har testat det här i Stockholm där redaktionen har sin bas. Det går att via en karta i appen se hur många andra hittare som finns i närheten. Men märk väl att du inte kan se var de befinner sig, du får bara veta hur många Tile som finns inom ett angivet ganska stort område. Jag tappade med flit bort mina hittare vid några tillfällen, men det var faktiskt jag själv som hittade prylarna igen, jag fick ingen hjälp av någon annan Tile.

Kontentan av mina tester är att Tile inte bör köpas in främst som hjälpmedel om något skulle bli stulet. Plockar någon tjuv med sig din väska med en Tile i är det kanske inte så troligt att du får en notis om var den befinner sig. Även om det förstås kan hända, i Stockholmsområdet där jag befunnit mig finns det ändå ganska gott om enheter enligt kartan.

Tile fungerar däremot alldeles utmärkt för att leta efter saker på platser där du själv befinner dig ofta. Har du glömt väskan på kontoret, eller nyckelknippan i soffan – inga problem, appen och ljudet från hittaren ledde mig rätt varje gång.

Sammanfattning

Tile Pro-serien bättrar på räckvidd och volym från föregångarna, två användbara förbättringar som gör det ännu lättare att hitta dina tillfälligt förlagda prylar. Enheterna är ganska små och smidiga. De känns gedigna och välbyggda och appen är lätt att använda.

Fördelar
+ Enkelt att komma igång
+ Gör det lätt att hålla ordning på viktiga saker
+ Gedigna hittare

Nackdelar
– Batteriet kan inte bytas
- Fortfarande svårt att hitta andra Tile-hittare

Skriven av Ida Blix

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.