Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda testar Iphone 8 Plus

Trådlös laddning, Truetone-skärm och förbättrad kamera. Iphone 8 Plus har åkt in i 99:s testlabb och Amanda undersöker vad telefonen går för.

Skärm och kamera

Jag har funnit kärleken i Truetone

Den största nyheten när det kommer till skärmen är Truetone som reglerar vitbalansen efter omgivningens ljus. Funktionen introducerades första gången när Ipad Pro-modellerna gjorde entré och det är väldigt roligt att funktionen nu kommer till Iphone, en enhet som många nog använder mer än sin Ipad Pro. I jämförelse med Iphone 8 Plus känns min 7 Plus väldigt blå och kall och det tar inte många dagar innan jag rent av ryggar tillbaka lite varje gång jag måste fixa något på min Iphone 7 Plus.

När jag använder telefonen till vardags är det inte alltid superviktigt att färgåtergivelsen är hundra procent korrekt, utan för mig som sitter mycket framför skärmen är det viktigare att skärmen är behaglig för ögonen att titta på. När korrekt färgåtergivelse är viktigt för mig slår jag bara av funktion. Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt som att säga att jag är lite kär i Truetone och att jag har svårt att se mitt skärmliv utan funktionen när jag väl har vant mig.

En otroligt kompetent kamera

Förutom allmänna förbättringar när det gäller kameran har Iphone 8 Plus fått ett förbättrat och utökat porträttläge. Innan fanns det endast ett läge och nu finns det naturlig belysning, studiobelysning, konturbelysning, scenbelysning och scenbelysning mono. Porträttläget har också blivit bättre. Konstigt och oprecist sudd som kunde uppstå i kanterna mellan det skarpa föremålet och det suddiga har nästintill helt försvunnit.

Kameran är numera inställt automatiskt i ett HDR-läge och tar inte dubbletter av HDR-bilder längre. Tidigare skapades två bilder när man fotograferade i HDR – en bild i HDR och en vanlig. Det går dock fortfarande att ställa tillbaka detta i Inställningar för den som inte gillar förändringen men standardläget är att kameran fotar i HDR utan dubbletter.

I kameratestet vi gjort har vi jämfört Iphone 8 Plus kamera med den tidigare modellen Iphone 7 Plus men även med en Samsung Galaxy Note 8 och en Google Pixel. Vi har testat kamerornas porträttläge, hur de klarar sig i dåliga ljusförhållanden, HDR-läget, inzoomning samt hur kamerorna hanterar kontraster, färgåtergivning och exponering.

Vanligt fotograferande i HDR

Iphone 8 Plus klarar kontrastrika miljöer betydligt bättre än sitt äldre syskon. HDR-läget har förbättrats betydligt och kameran klarar oftast av att balansera mörka och ljusa partier med bravur. Färgerna blir också fylligare och har fått ett ”umpf” som Iphone 7 Plus lite saknat. Galaxy Note 8, precis som alla Samsung-lurar vi testat höjer kontrasterna avsevärt och drar på – i princip – så mycket färg som är möjligt utan att bilden går sönder.

Kameran i Note 8 ändrar också färgerna något, speciellt tydligt är detta när det gäller gröna eller lila toner som blir avsevärt mer gula respektive magenta. I vårt kameratest ligger Iphone 8 Plus och Pixel närmast varandra när det gäller HDR-läge, konstraster och färgåtergivning. Jag fotograferade en färgglad mörkröd ranka med grönt gräs i ena kanten.

Här är det tveklöst Iphone 8 Plus som bäst fångar och hanterar den höga mättnaden i bladen utan att upplevas som dassig. Note 8 sticker mest ut här med en väldigt annorlunda färgåtergivning än övriga kameror. Google Pixel upplevs som något fattig i färgen, Iphone 7 Plus har svårt att hantera bladen som bitvis blir överexponerande medan Iphone 8 Plus klarar konstrasthanteringen bra och fotot ser väldigt fylligt ut utan att varken bli över- eller underexponerad.

Ett vassare porträttläge

När det kommer porträttläget har vi jämfört det naturliga belysningsläget med de andra telefonerna eftersom de saknar flera porträttlägen. Detta läget har blivit ansenligt mycket bättre än i förra årets Iphone-modell när funktionen första gången introducerades. Kameran i Iphone 7 Plus har kämpat en hel del med att lista ut exakt vad som ska vara suddigt och vad som fortfarande ska vara skarpt. Många gånger har jag tyckt att resultatet varit undermåligt på grund av den konstiga gloria som skapats kring folk huvuden där vissa partier är för suddiga och andra skarpa.

Det förbättrade porträttläget har tagit ett rejält kliv framåt, inte bara när det gäller nya lägen men också när det gäller standardläget. Mjukvaran är bättre på att lista ut vad som ska vara skarpt och inte, övergångarna mellan suddigt och mjukt är mer precisa och korrekta även om det inte än är helt perfekt. Innan har det dessutom varit svårare att lyckas ta en bild i porträttläget. Iphone 8 Plus är lättare att fota med och det är oftare som telefonen godkänner de yttre omständigheterna som krävs för att kunna ta ett foto i porträttläget.

När det kommer till konkurrenterna är båda väldigt kompetenta. Resultatet med Google Pixel skulle jag nästan säga är det bästa, speciellt när man kollar på fotot i hundra procent. Linje mellan suddigt och skarp är väldigt fin, jämn och verklighetstrogen. Det är däremot väldigt knepigt att lyckas ta ett foto i porträttläget. För att ta ett godkänt foto måste du trycka på avtryckaren sedan väldigt långsamt vinkla kameran lite uppåt. Jag får försöka nästan dubbla antalet gånger än motsvarande gånger med de andra telefonerna för att lyckas ta ett foto. När jag lyckas blir dock resultatet otroligt bra.

Samsungs beräkningar kring vad som ska vara suddigt respektive skarpt verkar aningen slumpartat. Huvudmotivet är skarpt men bakgrunden är sedan randomiserat skarp och suddig om vart annat. Jag antar att detta är en smaksak om effekten uppskattas eller inte, jag tycker däremot den är på tok för slumpartad för att känna mig trygg i fotograferandet. En trevlig funktion som Note 8 har är dock att jag kan bestämma intensiteten på suddigheten i efterhand.

Studion i din ficka

De nya lägena i porträttläget är välkomna även om vissa av dem inte når ända fram. Framför allt är det de två sista lägena som är svajiga – scenbelysning och monoscenbelysning. För att fotot ska bli bra krävs det att jag fotograferar en person framifrån. Ofta blir foton i dessa lägen bedrövliga men de gånger fotona blir bra är de väldigt effektfulla och fina.

De andra två lägena är studio- och konturbelysning som även de fungerar bäst när man avbildar en person framifrån. Mjukvaran har en formel för var uppljusningar och skuggor bör ligga för att skapa en så dramatisk bild som möjligt. Detta kan dock ibland bli för mycket och istället ser personen du avbildar lätt brännskadad eller söndersminkad ut. Om personen vinklar eller vrider huvudet för mycket kan skuggor hamna på fel ställen och se – rent utsagt – hiskeliga ut. Studiobelysningen är dock något mjukare än konturbelysningen och fungerar i flera situationer.

Dåliga ljusförhållanden

Något jag tidigt blev förvånad över var att Iphone 8 Plus inte är så mycket bättre på att hantera dåliga ljusförhållanden än Iphone 7 Plus. Kameran klarar av dåliga ljusförhållanden mycket bra om det finns någon typ av ljuskälla i närheten eller om målet är att fotografera en siluett som är mörk.

Däremot kämpar kameran med att behålla detaljer i ansikten, hår och så vidare i dåliga ljusförhållanden. Många gånger är detaljerna till och med sämre återgivna i foton tagna med en Iphone 8 Plus än 7 Plus. Detta är så klart tråkigt och en av få gånger när Apple inte riktigt kan säga ”bästa vi någonsin gjort”, men det är i stort sett bara när ljusförhållandena är riktigt dåliga som detta blir ett stort problem.

Selfiekamera

Den främre kameran eller selfie-kameran har förbättrats något även om det inte är någon förtrollande förbättring. Detaljerna är något mer skarpa när jag fotograferar med Iphone 8 Plus. Note 8 och Google Pixel gör att mitt ansikte blir något mer platt, slätt och kanske i vissa fall förskönanden men också betydligt tråkigare. Både Iphone 8 Plus och 7 Plus presterar bättre här även om detta kan vara en smakfråga. Kontrasterna blir dock lite högre i bilderna tagna med Iphone än de tagna med Google Pixel och Note 8.

Zoom

Förra året när Apple lanserade Iphone 7 Plus och de dubbla kamerorna bak blev det möjligt att använda 2 gånger optisk zoom. Galaxy Note 8 har också 2 gånger optisk zoom medan Pixel endast kör digital zoom.

Den optiska och digitala zoomen på Iphone 8 Plus har blivit något förbättrad från föregångaren 7 Plus men max-inzoomningen är fortfarande inte något jag skulle rekommendera att använda. Detaljer blir väldigt grötiga och bilden liknar mer en neoimpressionistisk målning än ett fotografi. Detsamma gäller för Note 8, dock klarar sig alla tre kameror med stöd för optisk zoom mer än väl när endast den optiska zoomen används.

Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.