Amanda testar Iphone 8 Plus

Trådlös laddning, Truetone-skärm och förbättrad kamera. Iphone 8 Plus har åkt in i 99:s testlabb och Amanda undersöker vad telefonen går för.

På många sätt har detta Iphone-år varit sig likt och på nästan lika många sätt har det varit ett år för sig. Under utvecklarkonferensen presenterade Apple IOS 11. Användare, kunder och fantaster fick en föraning om hur det skulle vara att använda den nya telefonen som pliktskyldigt kommer under hösten. Sommaren och sensommaren fylldes till brädden med spekulationer och rykten inför Iphone-lanseringen och folk förväntade sig något extra inför tioårsjubileet.

Apple kunde omöjligt presentera en Iphone 7S och en 7S Plus och nöja sig så – i år är det ju trots allt tio år sedan Apple lanserade sin första Iphone och pressen på Apple att presentera "the next big thing" var stor inför septembereventet. Kort innan läckte nästan alla detaljer kring nästa Iphone och helt plötsligt kändes det inte fullt lika spännande med Apples event.

Apple lyckades ändå hålla ett intressant event som trots få överraskningar imponerade. Istället för att släppa en standard- och en plusmodell släppte Apple tre modeller. Utöver de vanliga lanserades Iphone X – en exklusiv premiummodell som enligt Apple ska vara morgondagens mobil idag. Iphone X gjorde att både Iphone 8 och 8 Plus helt plötsligt såg rätt … ja, tråkiga ut. Kanske lite orättvist för det är två väldigt kompetenta telefoner med många nya välkomna funktioner som bättre kamera, Truetone, en kraftfull ny processor som öppnar nya dörrar för förstärkt verklighet, trådlös laddning och bättre högtalare.

Elegant formfaktor med förlegad framsida

Vid första anblick är det inte supermycket som förändrats från det äldre syskonet Iphone 7 Plus. Vi har fått uppdaterade färger att välja på men proportionerna och formen är på det stora hela samma. Mitt skal för Iphone 7 Plus sitter som en smäck på 8 Plus så jag behöver inte fundera på att köpa något nytt.

Baksidan är inte längre klädd i ett aluminiumhölje utan är istället täckt av en blank och len glasskiva. Vårt testexemplar är den nya guldvarianten som är ett mellanting mellan den gamla guldfärgen och rosa guld. Lite varmare än guld och lite mattare än rosa guld. Sidorna omsluts av aluminium och antennbanden är nästan helt osynliga. Telefonen ligger väldigt trevligt i handen och den nya glasytan är långt ifrån lika hal som aluminiumskalet. Trots detta vågar jag inte bära Iphone 8 Plus utan ett skyddande skal. Släpptesterna som publicerats tillsammans med mina valhänta händer gör att jag absolut inte vågar chansa.

Framsidan ser i princip identisk ut med Iphone 7 Plus, vilket skaver en del i mig. Redan under året som gått har min Iphone 7 Plus känts mer och mer klumpig ju fler företag som släppt en ny telefon utan kanter. Iphone 8 Plus ser ut som en koloss i jämförelse med dessa telefoner och det tar emot lite att försöka få plats med den här stora telefonen när jag vet att en lika stor skärm hade kunnat tillhöra en mindre telefon.

Om Iphone 8 Plus hade fått mindre skärmkanter hade detta troligtvis förvirrat många kring vad som skiljer Iphone X och 8 Plus åt. Även om det är förståeligt varför Apple valt att behålla skärmstorlek och övriga mått önskar jag att skärmen upptagit en större del av framsidan. En fantastisk telefon i en klumpig förpackning gör att Iphone 8 Plus kändes gammal redan innan den kommit.

Specifikationer: Apple Iphone 8 Plus

Iphone 8 Plus

Mått

158,4 x 78,1 x 7,5 mm

Vikt

202 g

Färgval

Guld
Silver
Rymdgrå

Skärmglas

Jon-dopat glas

Skärmstorlek

5,5 tum

Upplösning

1920 x 1080 px
401 ppi

Systemkrets

Apple A11 Bionic
M11

Minne

3 GB

Lagring

64, 256 GB

Mobilnätverk

GSM 3G
CDMA
HSDPA+
LTE Advanced
NFC

Bluetooth

v. 5.0

Trådlöst nätverk

802.11 b/g/n/ac
2,4 + 5,0 GHz

Kamera fram

7 Mpx

Kamera bak

2x 12 Mpx
4K UHD video

Anslutningar

Lightning

Batteritid Standby

384 h

Batteritid tal

21 h

Batteritid musik

60 h

Batteritid video

14 h

Batteritid surf
(LTE/Wifi)

13/15 h

Lite mindre men minst lika bra

I snart ett år nu har jag haft min Iphone 7 Plus. Den har blivit något tröttare under året och normalt sett ligger den på drygt 20 procent när jag går från jobbet runt 15:30 om jag inte laddat den under jobbdagen. Telefonen är ständigt aktiv under stora delar av min dag. Jag börjar morgonen med att sträcka mig efter mobilen och ligger sedan och bläddrar runt i olika notiser och flöden i runt 20 min innan jag stiger upp.

Jag lyssnar på musik på morgonen och till och från jobbet, då jag även surfar och chattar. På jobbet används mobilen mycket och kan utsättas för tyngre uppgifter som att spela in långa videoklipp. När jag är hemma använder jag mobilen som primär enhet för att surfa och chatta, vilket jag gör relativt frekvent. Utöver detta fotograferar jag mycket, redigerar bilder, kollar på videoklipp och spelar Pokémon Go.

Batterikapaciteten har blivit något lägre jämfört med Iphone 7 Plus som har 2 900 mAh, medan Iphone 8 Plus utrustats med 2 691 mAh. Trots detta upplever jag inte att batteritiden förkortas utan den är samma om inte till och med lite bättre, något telefon har monsterchipet A11 Bionic att tacka för. Under testperioden förde jag en batteridagbok där jag antecknade när jag tog ur telefonen från laddaren på morgonen, hur batterinivån såg ut vid klockslagen 9:00, 14:00 och 18:00. Jag skrev även upp när telefonen laddade ur alternativt hur många procent telefonen hade kvar när jag gick och lade mig. Under dagen laddade jag inte telefonen något.

Min batteridagbok över tredagars användning.

De tre dagarna innefattade en hektiskt arbetsdag, en lugnare arbetsdag och en helgdag. Under dag ett använde jag telefonen väldigt flitigt, både privat och i jobbet. Jag tog ur den ur laddaren vid halv sju. Vi spelade in inslaget Pryltipset enkom med Iphone 8 Plus. Vi spelade in i 4K och det blev många och långa klipp. Efter jobbet fortsatte jag att använda mobilen flitigt och försökte stoppa impulsen av att använda telefonen mindre när jag såg att batterinivån började bli kritisk. Då höll den till ungefär 19:15.

Dag två plockade jag ur telefonen ur laddaren runt kvart över sex. Jag använde mobilen lika mycket som jag brukar göra på morgon, förmiddag och dag. När klockan var 18:00 hade jag ungefär 21 procent kvar. Jag använde telefonen väldigt lite under kvällen och när jag gick och lade mig strax efter tolv på natten hade jag fem procent kvar.

Dag tre var en helgdag och därför tog jag inte heller ur telefonen ur laddaren förrän typ halv nio på morgonen. Jag använde inte telefonen lika flitigt utan städade och plockade svamp i skogen. Vid 18:00 hade mobilen fortfarande 43 procent och när jag gick och lade mig vid tiosnåret fanns det 27 procent kvar.

Om jag inte vill vara orolig för att batteriet tar slut innan jag kommer hem på kvällen kan jag behöva ladda telefonen någon gång extra under dagen men på det stora hela räcker Iphone 8 Plus batteri en hel dag utan att jag behöver vara allt för orolig.

Smidigt med trådlös laddning

Något nytt och väldigt välkommet är stöd för trådlös laddning. Iphone 8 och 8 Plus har tack och lov stöd för Qi-standarden som många andra däribland IKEA, Belkin och Mophie använder. Trådlös laddning är långt ifrån en nyhet men hittills är det endast Android-lurar som erbjudit trådlös laddning om du inte velat sätta på ett stort och klumpigt skal på din Iphone.

Jag råkar ha ett nattduksbord från IKEA med trådlös laddning som jag äntligen kunnat få användning av. Jag kan inte nog betona hur smidigt jag tycker att trådlös laddning är. Till en början kan det vara lite trixigt för jag måste se till att telefonen ligger rätt annars laddar den inte. Trots att jag har den inställd på ljudlös kan ibland telefonen vibrera till under natten eller morgonen om det är något som rör själva laddningen. Det är så otroligt smidigt att bara kunna lägga telefonen bredvid mig när jag ska sova. Det är också tillfredställande att slippa ett litet ormbo av sladdar kring sängen.

Mitt nattduksbord blir mycket lugnare när det inte ligger sladdar överallt.

Att ladda trådlöst med IKEA:s lösning går något trögare än att ladda med sladd men under natten är detta verkligen inga problem. Kommer jag hem från jobbet och snabbt vill ha mer kräm i min lur väljer jag istället sladden. Nu kan man också snabbladda med sladd, laddaren som medföljer är dock inte en snabbladdare så du måste se till att införskaffa en om du vill kunna utnyttja funktionen. Detta kan jag tycka är lite trist och något Apple väl hade kunnat bjuda på.

Ett litet kraftmonster

Precis som i andras prestandatester visar Iphone 8 Plus nya processor A11 Bionic upp fantastiska siffror. Det är ett prestandamonster med sex kärnor, bestående av fyra energieffektiva kärnor och två högpresterande. Kretsen har en smart processhanterare som gör att Iphone 8 Plus vid behov kan använda sig av alla kärnor samtidigt.

Vi har genomfört prestandatester i Geekbench 4, 3D Mark Slingshot Extreme och Antutu. Testerna utförs tre gånger och resultaten räknas sedan ihop till ett snittvärde. Vi har jämfört Iphone 8 Plus med föregångaren Iphone 7 Plus och konkurrenterna Samsung Galaxy Note 8 och Oneplus 5. I nästan alla tester springer A11 Bionic om konkurrensen med marginal förutom i grafiktestet 3D Mark där Oneplus briljerar. I benchmark-tester brukar Iphone historiskt klara sig väldigt bra i de enkärniga testerna men kämpa betydligt mer i de flertrådade testerna. A11 Bionic sopar banan med de andra telefonerna både i det en- och flertrådade testet där Note 8 får nöja sig med en tredjeplats.

Apple uppger själva att de har jobbat på A11 Bionic i närmare tre år och att processorn är en viktig komponent för att Apple ska kunna ge förstärkt verklighet eller AR en självklar plats i ekosystemet. Tim Cook har länge pratat om möjligheterna med förstärkt verklighet och den otroliga kraft som finns i AR. A11 Bionic är ett kvitto på att Tim Cook menat allvar med alla sina lovord och att Apple verkligen bryr sig om att kunna skapa en kraftfull upplevelse av förstärkt verklighet.

Jag har testat AR-apparna IKEA Place, The Machines och Sky Guide. Ibland kan det bli svårt att möblera ett redan möblerat rum och några gånger har IKEA-appen trott att rummet är betydligt mindre än vad det faktiskt är. The Machines är ett mobilspel som användes för att demonstrera förstärkt verklighet under Apples septemberevent. Spelet är otroligt roligt och det är häftigt att kunna gå runt spelplanen från en massa olika vinklar och vrår för att se vad som händer. Sky Guide passar sig bäst att använda på kvällen är stjärnhimlen är närvarande.

Alla program flyter på otroligt bra och det finns inte en tillstymmelse till lagg. Telefonen svarar snabbt på allt jag vill göra. Detta märks också tydligt i kameraappen som numera börjar få en hel del olika lägen och funktioner. Skiften mellan olika lägen går snabbt och smidigt och jag behöver aldrig vänta på att telefonen måste tänka. Gränssnittet flyter i regel på bra men i vardagsanvändning märker jag inte en jättestor skillnad från Iphone 7 Plus. Om något har faktiskt appar som Instagram eller Facebook känts lite sega men jag lägger hela skulden på IOS 11 i detta fall som jag tror behöver någon ytterligare uppdatering innan det känns snabbt igen.

Jag har funnit kärleken i Truetone

Den största nyheten när det kommer till skärmen är Truetone som reglerar vitbalansen efter omgivningens ljus. Funktionen introducerades första gången när Ipad Pro-modellerna gjorde entré och det är väldigt roligt att funktionen nu kommer till Iphone, en enhet som många nog använder mer än sin Ipad Pro. I jämförelse med Iphone 8 Plus känns min 7 Plus väldigt blå och kall och det tar inte många dagar innan jag rent av ryggar tillbaka lite varje gång jag måste fixa något på min Iphone 7 Plus.

När jag använder telefonen till vardags är det inte alltid superviktigt att färgåtergivelsen är hundra procent korrekt, utan för mig som sitter mycket framför skärmen är det viktigare att skärmen är behaglig för ögonen att titta på. När korrekt färgåtergivelse är viktigt för mig slår jag bara av funktion. Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt som att säga att jag är lite kär i Truetone och att jag har svårt att se mitt skärmliv utan funktionen när jag väl har vant mig.

En otroligt kompetent kamera

Förutom allmänna förbättringar när det gäller kameran har Iphone 8 Plus fått ett förbättrat och utökat porträttläge. Innan fanns det endast ett läge och nu finns det naturlig belysning, studiobelysning, konturbelysning, scenbelysning och scenbelysning mono. Porträttläget har också blivit bättre. Konstigt och oprecist sudd som kunde uppstå i kanterna mellan det skarpa föremålet och det suddiga har nästintill helt försvunnit.

Kameran är numera inställt automatiskt i ett HDR-läge och tar inte dubbletter av HDR-bilder längre. Tidigare skapades två bilder när man fotograferade i HDR – en bild i HDR och en vanlig. Det går dock fortfarande att ställa tillbaka detta i Inställningar för den som inte gillar förändringen men standardläget är att kameran fotar i HDR utan dubbletter.

I kameratestet vi gjort har vi jämfört Iphone 8 Plus kamera med den tidigare modellen Iphone 7 Plus men även med en Samsung Galaxy Note 8 och en Google Pixel. Vi har testat kamerornas porträttläge, hur de klarar sig i dåliga ljusförhållanden, HDR-läget, inzoomning samt hur kamerorna hanterar kontraster, färgåtergivning och exponering.

Vanligt fotograferande i HDR

Iphone 8 Plus klarar kontrastrika miljöer betydligt bättre än sitt äldre syskon. HDR-läget har förbättrats betydligt och kameran klarar oftast av att balansera mörka och ljusa partier med bravur. Färgerna blir också fylligare och har fått ett ”umpf” som Iphone 7 Plus lite saknat. Galaxy Note 8, precis som alla Samsung-lurar vi testat höjer kontrasterna avsevärt och drar på – i princip – så mycket färg som är möjligt utan att bilden går sönder.

Kameran i Note 8 ändrar också färgerna något, speciellt tydligt är detta när det gäller gröna eller lila toner som blir avsevärt mer gula respektive magenta. I vårt kameratest ligger Iphone 8 Plus och Pixel närmast varandra när det gäller HDR-läge, konstraster och färgåtergivning. Jag fotograferade en färgglad mörkröd ranka med grönt gräs i ena kanten.

Här är det tveklöst Iphone 8 Plus som bäst fångar och hanterar den höga mättnaden i bladen utan att upplevas som dassig. Note 8 sticker mest ut här med en väldigt annorlunda färgåtergivning än övriga kameror. Google Pixel upplevs som något fattig i färgen, Iphone 7 Plus har svårt att hantera bladen som bitvis blir överexponerande medan Iphone 8 Plus klarar konstrasthanteringen bra och fotot ser väldigt fylligt ut utan att varken bli över- eller underexponerad.

Ett vassare porträttläge

När det kommer porträttläget har vi jämfört det naturliga belysningsläget med de andra telefonerna eftersom de saknar flera porträttlägen. Detta läget har blivit ansenligt mycket bättre än i förra årets Iphone-modell när funktionen första gången introducerades. Kameran i Iphone 7 Plus har kämpat en hel del med att lista ut exakt vad som ska vara suddigt och vad som fortfarande ska vara skarpt. Många gånger har jag tyckt att resultatet varit undermåligt på grund av den konstiga gloria som skapats kring folk huvuden där vissa partier är för suddiga och andra skarpa.

Det förbättrade porträttläget har tagit ett rejält kliv framåt, inte bara när det gäller nya lägen men också när det gäller standardläget. Mjukvaran är bättre på att lista ut vad som ska vara skarpt och inte, övergångarna mellan suddigt och mjukt är mer precisa och korrekta även om det inte än är helt perfekt. Innan har det dessutom varit svårare att lyckas ta en bild i porträttläget. Iphone 8 Plus är lättare att fota med och det är oftare som telefonen godkänner de yttre omständigheterna som krävs för att kunna ta ett foto i porträttläget.

När det kommer till konkurrenterna är båda väldigt kompetenta. Resultatet med Google Pixel skulle jag nästan säga är det bästa, speciellt när man kollar på fotot i hundra procent. Linje mellan suddigt och skarp är väldigt fin, jämn och verklighetstrogen. Det är däremot väldigt knepigt att lyckas ta ett foto i porträttläget. För att ta ett godkänt foto måste du trycka på avtryckaren sedan väldigt långsamt vinkla kameran lite uppåt. Jag får försöka nästan dubbla antalet gånger än motsvarande gånger med de andra telefonerna för att lyckas ta ett foto. När jag lyckas blir dock resultatet otroligt bra.

Samsungs beräkningar kring vad som ska vara suddigt respektive skarpt verkar aningen slumpartat. Huvudmotivet är skarpt men bakgrunden är sedan randomiserat skarp och suddig om vart annat. Jag antar att detta är en smaksak om effekten uppskattas eller inte, jag tycker däremot den är på tok för slumpartad för att känna mig trygg i fotograferandet. En trevlig funktion som Note 8 har är dock att jag kan bestämma intensiteten på suddigheten i efterhand.

Studion i din ficka

De nya lägena i porträttläget är välkomna även om vissa av dem inte når ända fram. Framför allt är det de två sista lägena som är svajiga – scenbelysning och monoscenbelysning. För att fotot ska bli bra krävs det att jag fotograferar en person framifrån. Ofta blir foton i dessa lägen bedrövliga men de gånger fotona blir bra är de väldigt effektfulla och fina.

De andra två lägena är studio- och konturbelysning som även de fungerar bäst när man avbildar en person framifrån. Mjukvaran har en formel för var uppljusningar och skuggor bör ligga för att skapa en så dramatisk bild som möjligt. Detta kan dock ibland bli för mycket och istället ser personen du avbildar lätt brännskadad eller söndersminkad ut. Om personen vinklar eller vrider huvudet för mycket kan skuggor hamna på fel ställen och se – rent utsagt – hiskeliga ut. Studiobelysningen är dock något mjukare än konturbelysningen och fungerar i flera situationer.

Dåliga ljusförhållanden

Något jag tidigt blev förvånad över var att Iphone 8 Plus inte är så mycket bättre på att hantera dåliga ljusförhållanden än Iphone 7 Plus. Kameran klarar av dåliga ljusförhållanden mycket bra om det finns någon typ av ljuskälla i närheten eller om målet är att fotografera en siluett som är mörk.

Däremot kämpar kameran med att behålla detaljer i ansikten, hår och så vidare i dåliga ljusförhållanden. Många gånger är detaljerna till och med sämre återgivna i foton tagna med en Iphone 8 Plus än 7 Plus. Detta är så klart tråkigt och en av få gånger när Apple inte riktigt kan säga ”bästa vi någonsin gjort”, men det är i stort sett bara när ljusförhållandena är riktigt dåliga som detta blir ett stort problem.

Selfiekamera

Den främre kameran eller selfie-kameran har förbättrats något även om det inte är någon förtrollande förbättring. Detaljerna är något mer skarpa när jag fotograferar med Iphone 8 Plus. Note 8 och Google Pixel gör att mitt ansikte blir något mer platt, slätt och kanske i vissa fall förskönanden men också betydligt tråkigare. Både Iphone 8 Plus och 7 Plus presterar bättre här även om detta kan vara en smakfråga. Kontrasterna blir dock lite högre i bilderna tagna med Iphone än de tagna med Google Pixel och Note 8.

Zoom

Förra året när Apple lanserade Iphone 7 Plus och de dubbla kamerorna bak blev det möjligt att använda 2 gånger optisk zoom. Galaxy Note 8 har också 2 gånger optisk zoom medan Pixel endast kör digital zoom.

Den optiska och digitala zoomen på Iphone 8 Plus har blivit något förbättrad från föregångaren 7 Plus men max-inzoomningen är fortfarande inte något jag skulle rekommendera att använda. Detaljer blir väldigt grötiga och bilden liknar mer en neoimpressionistisk målning än ett fotografi. Detsamma gäller för Note 8, dock klarar sig alla tre kameror med stöd för optisk zoom mer än väl när endast den optiska zoomen används.

Iphone 8 Plus har fått många rediga uppdateringar och det är ett klart steg upp från Iphone 7 Plus. Den trådlösa laddningen underlättar vardagen, fotografering med telefonen blir ännu roligare och processorn gör att telefonen känns framtidssäkrad. Högtalaren har fått klara förbättringar och Truetone-skärmen gör att det nästan är omöjligt att bli trött i ögonen.

Hade det inte varit för att jag visste att Iphone X finns hade det här varit en topptelefon. Det är såklart fortfarande en väldigt bra telefon men de breda skärmkanterna gör att den känns klumpig och föråldrad. Vetskapen om att det finns en annan telefon från Apple som har en jättecool kamera med massa funktioner fram gör det svårt för mig att se Iphone 8 Plus som den senaste och häftigaste telefonen. Det är å andra sidan inte Iphone 8 Plus syfte.

Den nya plusmodellen passar utmärkt för de som vill uppdatera sin Iphone 6 Plus eller 6S Plus eller rent av till och med sin femma men som inte har lust att lägga över 11 000 eller uppemot 13 000 för en telefon. Det är verkligen inte en billig telefon men den är något billigare än Iphone X. Om du redan har en Iphone 7 Plus och vill byta upp dig kan det kanske dock vara värt att lägga lite extra pengar för att få en Iphone X för att få känslan av en helt ny telefon med det allra senaste.

Fördelar:
+ Trådlös laddning
+ Väldigt kompentent kamera
+ Truetone-skärm
+ Väldigt kraftfull processor

Nackdelar:
– Stora klumpiga skärmkanter som gör telefonen onödigt stor
– Snabbladdare ingår inte