Ida testar Stuart Cam

Hemövervakningskameror behöver inte vara tråkiga saker i svart eller vitt. Stuart Cam är för alla som gillar Dumma mej-filmerna och blir garanterat något iögonfallande i hemmet. Ida Blix har testat.

Med en hemövervakningskamera kan du lite lugnare lämna hemmet för att åka till jobb eller skola. Med en bredbandsuppkoppling och en app i mobilen kan du när som helst kolla in hur läget är där hemma och få notiser om något rör sig framför linsen.

De flesta kamerorna som finns att köpa påminner en hel del om varandra. Stuart Cam HD från Tend sticker helt klart ut från mängden. Den ser vid en första anblick ut som en leksak från Dumma mej-filmerna, och passar därför kanske lite extra bra som exempelvis babyvakt i ett barnrum, men för den som gillar lite roligare prylar gör den sig också bra på andra ställen. Om inte annat får du något att prata om med dina gäster.

Stuart Cam kostar 700 kronor, och för det får du filmer i upplösningen 1 280 x 720, automatiskt mörkerseende och du får lagra material i molnet i 24 timmar gratis. Upplösningen fungerar okej, men ansikten lite längre bort i bild kan vara svåra att se tydligt.

Du kan höra vad som händer i rummet där kameran står och prata med någon genom kameran genom att hålla ned en knapp i appen. En rolig extrafunktion är möjligheten att låta som en minion medan du pratar.

Kom igång

Nu för tiden är det relativt enkelt att komma igång med den här typen av produkt. Jag laddade ned appen från Tend, ställde in en kontakt på baksidan till "setup" och med några få steg kopplade jag upp Stuart på mitt nätverk och kunde se videoströmmen i appen.

Det går att nå videoströmmen via appen i sin mobil, både IOS- och Android-versioner finns. Är ni flera som vill ha tillgång till kameran kan du dela ut access till någon annan i familjen genom att ange deras mejladress.

Användning

När du öppnar appen har du videoströmmen framför dig och genom att trycka på den lilla fyrkanten i hörnet får du fram knappar för att prata, låta som en minion och ta en stillbild eller spara ned lite video direkt.

Husdjursägare bjuds också på en funktion som automatiskt plockar ihop klipp med det bästa dina husdjur hittat på det senaste dygnet, det kallas för "pet highligt reels".

Du kan ställa in så att kameran automatiskt sparar ned händelser och välja hur känslig den ska vara. Du kan också välja om du vill få notiser och om du vill ha dem när du vill ha dem (bara mellan vissa tider kanske?).

Det finns också en vy som visar dig alla sparade klipp och därifrån kan du också spara ned dem till din mobil om du vill bevara dem längre än 24 timmar.

Sista alternativet i appen innehåller inställningar där du kan uppdatera kamerans firmware och byta ditt eget lösenord, eller lägga till fler kameror.

Summering

Stuart Cam HD är en rolig hemövervakningskamera som erbjuder det du behöver för att kunna hålla ett öga på ditt hem när du inte är hemma. För 700 kronor känns det som att du får mycket för pengarna och jag uppskattar både husdjurs-klippen och möjligheten att skoja med familjen genom att prata som en Minion.

Fördelar
+ Glädjespridare för Dumma Mej-fans
+ Enkla men användbara funktioner

Nackdelar
– Upplösningen i lägsta laget

Stuart Cam HD hittas exempelvis hos Lifestylestore där den kostar 699 kronor.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.