Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 8 – Apples tråkigaste Iphone

Istället för att vara Apples bästa telefon för ett år framåt, hamnade Iphone 8 direkt i skuggan av Iphone X. Ida Blix testar en kraftfull, men tråkig telefon.

Design & användning i praktiken

Trots den nya baksidan av glas är det inte helt lätt att se skillnad på Iphone 7 och Iphone 8. Apples nya minsting är en läcker historia i glas och aluminium som ligger bra i min hand. Som vanligt känns telefonen rakt igenom lyxig och välbyggd.

Även om Apple säger att glaset är supertåligt kan jag tänka mig att många kommer att stoppa in Iphone 8 i ett fodral av rädsla för att spräcka någon av telefonens glassidor. Personligen tycker jag åtminstone så här långt att den ligger bra i min hand och att jag har ett bra grepp om den.

Jag har det senaste året använt en Iphone 7 Plus som min primära telefon och det är förstås rejäl skillnad att byta till en Iphone 8. Det finns både för- och nackdelar med bytet, mest glad är jag för att Iphone 8 är en enhandstelefon som faktiskt får plats i fickor.

Jag har ett silverfärgat testexemplar, men personligen fastnade jag mest för den nya guldfärgen. Den rymdgrå modellen påminner en del om den gagatsvarta Iphone 7 då glasbaksidan också gör den väldigt glansig.

Inför den här lanseringen ryktades det om att Apple skulle göra framsidorna mörka på sina Iphone-modeller den här gången. Tyvärr visade det sig inte stämma – både guld- och silver-modellen har vita framsidor. Det här stör lite grann när jag vill se på video och det stör definitivt när jag leker runt med AR-appar. Den vita ramen gör att apparna blir lite mindre uppslukande. Men kanske kan vi slippa de vita ramarna nästa år...

Hemknapp och hörlurar

Apple backar inte från besluten de fattade till Iphone 7. Hemknappen är ingen fysisk knapp, utan använder samma teknik som Force Touch-styrplattan på Mac-datorer där vibrationer simulerar rörelse. När telefonen är avstängd är det bara den lilla nedsäkningen som gör att man alls känner skillnad på knappen och övriga framsidan. För Iphone 7- eller 7 Plus-användare kommer det inte att märkas någon skillnad, men byter du från en äldre Iphone tar det kanske ett litet tag att vänja sig vid den nya känslan.

Iphone 8 saknar likt sina föregångare hörlurskontakt. Om man ändå vill använda ett par hörlurar med sladd blir man hänvisad till en kort Lightning-adapter som följer med på köpet.

Själv har jag inte använt några sladdbundna lurar alls sedan jag skaffade mig Iphone 7 Plus förra året och har inte saknat trasslet alls. Däremot har jag bytt mellan flera trådlösa lurar och har ännu inte hittat det perfekta paret. När det gäller att prata i telefon, lyssna på poddradio och kanske se på lite videoklipp är jag mer fäst än jag vill erkänna vid Apples Airpods (galet smidiga, men passformen/bekvämligheten är inte helt bra), men när det gäller musik tycker jag inte att några lurar jag testat så här långt lever upp till mina önskemål.

Prestanda i praktiken

A11 Bionic springer cirklar runt konkurrensen I Iphone 8 sitter Apples bästa systemkrets så här långt, A11 Bionic. Det är ett imponerande stycke teknik med sex kärnor, där två är högpresterande och fyra är energieffektiva kärnor. Med en smart processhanterare kan Iphone 8 använda sig av alla kärnorna samtidigt när behovet uppstår.

Enligt Geekbench-tester av kretsen är det ett riktigt prestandamonster som lätt ryms i fickan på dina jeans. Vi kommer att gå in mer på det här i vårt test av Iphone 8 Plus, här kommer jag istället att fokusera på hur Iphone 8 är att använda i praktiken.

Kort och gott är det svårt att under vanlig daglig användning notera någon enorm skillnad mot Iphone 7 Plus som jag använt mest innan den här, men det är kanske där storheten ligger – gränssnittet flyter på och det mesta känns blixtrande snabbt. Sociala medier och spel, videoredigering i Imovie och surf via Safari. Vad jag än vill göra går det utmärkt utan att telefonen stjäl mitt fokus med sega laddtider eller annat.

Förstärkt verklighet

Ett område som A11 Bionic kommer få flexa sina muskler inom framöver är förstärkt verklighet, AR. Jag har haft möjlighet att testa det i min favoritväderapp Carrot Weather, med Ikeas Place och med spelet The Machines (väldigt fränt och roligt). Det fungerar otroligt väl och då har vi ändå bara börjat utforska vad utvecklare kan göra med Apples ramverk AR Kit.

Klicka vidare till nästa sida för de tre främsta anledningarna att uppgradera sin nuvarande telefon till Iphone 8.

Kommentarer
95 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.