Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 8 – Apples tråkigaste Iphone

Istället för att vara Apples bästa telefon för ett år framåt, hamnade Iphone 8 direkt i skuggan av Iphone X. Ida Blix testar en kraftfull, men tråkig telefon.

Truetone, trådlös laddning och bättre kamera

Om 4,7 tum och storleken på Iphone 8 lockar finns det främst tre anledningar att byta ut din nuvarande telefon till en Iphone 8. Den första är Truetone-skärmen, den andra möjligheten att ladda trådlöst och den tredje är den nya bättre kameran.

Truetone

Apple introducerade Truetone-tekniken med Ipad Pro. Det är en av mina favoritfunktioner som jag är mycket glad över att nu hitta hos Iphone-familjen. Skärmen justerar automatiskt vitbalansen mot det omgivande ljuset. Det är helt enkelt mycket behagligare för ögonen och en sådan där grej man kanske inte kan uppskatta fullt ut förrän man fått se "magin" med egna ögon.

Batteritid och laddning

När det gäller batteritiden utlovar Apple ungefär lika lång batteritid som Iphone 7. Det är så väldigt olika hur vi använder våra mobiler och därmed blir den faktiska prestandan i vardagen väldigt olika. Jag använder min mobil flitigt under dagarna och upplever att Iphone 8 räcker längre eller lika länge som min 7 Plus. När jag går och lägger mig om kvällarna finns det ofta så pass mycket batteri kvar att jag antagligen skulle kunna låta bli att ladda och ändå ha batteri kvar en stund dagen efter.

Iphone 7 har ett batteri som erbjuder 1 960 mAh och Iphone 8 har ett mindre batteri med 1 821 mAh. Att batteriet ändå räcker lika länge eller längre har vi strömsnålare komponenter och A11 Bionic att tacka för.

Men något som är klart intressantare än batteriet i sig, är att vi äntligen kan ladda trådlöst. Det här är ingen nyhet i Android-världen och något jag helt klart varit lite avundsjuk på. Det är för att möjliggöra trådlös laddning som Apple bytt bort metallbaksidan mot den här nya i glas.

Apple har ännu ingen egen trådlös laddare, men rekommenderar två från Belkin eller Mophie. Dessutom fungerar befintliga Qi-laddare och exempelvis Ikeas möbler med inbyggda laddare.

Jag har numera en Ikea-lampa hemma med inbyggd trådlös laddning. Jag har haft den så kort tid att jag bara hunnit notera att telefonen måste läggas på rätt ställe för att börja ladda och att det laddar lite långsammare än med sladd, men det här är en av få större anledningar till att vilja byta upp sig till Iphone 8 från någon tidigare Iphone.

Det är smidigt att slippa fumla med en sladd och träffa rätt med kontakten, och med den trådlösa laddningen lägger du telefonen på laddplattan och får en vibrering som svar på att du lagt den rätt. Nu när också Apple gett sig in på trådlös laddning vågar jag hoppas på att det dyker upp trådlösa laddningstationer på allt fler ställen så att jag slipper att alltid bära med mig en Lightning-kabel (och ibland ett batteripack) var jag än går.

Det går också att snabbladda Iphone 8 om du investerar i Apples 29 W-laddare med USB Type-C. Också det är välkommet, även om det känns lite obegripligt att det inte är möjligt som standard direkt ur lådan. Att behöva lägga till ytterligare 595 kronor för en laddare (om du inte redan råkar ha en för att du äger en Macbook) svider lite.

Kameran

Om A11 Bionic inte gör något särskilt väsen av sig när det gäller vardagligt användande märks den desto mer när vi pratar om kameran i Iphone 8. Apple har stoppat in en 12 megapixel-sensor som tillsammans med övriga komponenter tar fantastiska bilder.

Det var länge sedan jag pensionerade min systemkamera och började ta alla mina bilder med mobilen. Kanske det allra bästa med Iphone 8 är hur mycket jag kan göra med en och samma enhet:

  • Filma slowmotion i 1080p

  • Filma 4K i 60 fps

  • Filma i 24 fps

  • Göra mer med Live-bilder (dra bilden uppåt för att hitta de nya alternativen Loopa, Studsa, Lång exponering

Den bakre kameran erbjuder en f/1.8-lins och optisk bildstabilisering. Apple bjuder också på ett nytt färgfilter som ger "bättre" färger än tidigare, lite mer dramatik som många troligen kommer att uppskatta. På framsidan sitter en 7-megapixelkamera som tar selfies jag inte behöver skämmas över.

Akilleshälen för Iphone 8 är att fota i mörkare miljöer, här tar flera av konkurrenterna bättre bilder, men i det stora hela är jag otroligt nöjd med bilderna jag tagit med den här telefonen.

Kommentarer
95 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.