Säg hej till Sonos One

Hösten 2017 är sannerligen inte händelselös vad det gäller live-event, och inför Googles tillställning senare i kväll passar Sonos också på att visa nyheter.

Sonos presenterar nya produkter och i centrum står röstkontrollerade ljudenheter. Amazons AI-assistent Alexa blir den första assistenten som stöds i Sonos nya produkter. En publikt tillgänglig betaversion av den nya mjukvaran blir tillgänglig idag, och funktionen ska bli tillgänglig för andra Sonos-produkter framöver.

Sonos vd lyfter särskilt fram hur röstbaserad kontroll av dina enheter är vida överlägset att använda händer och fysiska knappar. Representanter för Amazon lyfter på scen fram hur djup integrationen mellan Alexa-assistenten och Sonos produkter är. Enligt Amazon ska man kunna be Alexa att spela ett album eller en låt antingen genom att säga namnet på albumet eller låten, eller beskriva hur låttexten går.

Kombinationen av Sonos och Alexa ska göra det möjligt för användaren att säga vilken musik denne vill lyssna på, och i vilket rum musiken ska spelas upp i. Användaren ska kunna fråga vad det är för låt som spelas för tillfället, och så klart styra uppspelningen via röst. Sonos menar att detta är det enda kompletta ljudsystemet för hemmet som kan styras helt via röst.

Nästa punkt som lyftes fram är att Sonos vill erbjuda detta i en snygg paketering som passar in i ett stilmedvetet hem. Företaget lyfter fram att vi nu lever i en gyllene tidsera för innehåll, för musik och allt annat, och att vi i allt större utsträckning njuter av detta innehåll i hemmet snarare än i biografer och andra offentliga samlingsplatser.

Företaget upplever dock att det finns ett problem i det att detta ljudliga innehåll oftast skickas till de enheter vi har med oss, till exempel telefoner, eller smarta högtalare som inte är riktiga ljudsystem. Detta vill Sonos lösa genom att bygga en öppen lösning för ljudsystem i hemmet som andra företag kan ansluta till, och på så sätt få Sonos-ekosystemet att växa och bli bättre med tiden.

Sonos har under det senaste året jobbat med tredjepartsföretag för att göra deras produkter och plattformar kompatibla med Sonos utvecklargränssnitt. Hittills finns över 80 företag med på listan över samarbetspartners, och ytterligare 50 ska tillkomma snart. Den öppna plattformen ska göras tillgänglig under 2018. Produkter som stöder Sonos plattform ska utrustas med stämpeln "Works with Sonos". Exempel på existerande lösningar för Sonos plattform är Direct Control för Spotifys musiktjänst. Under 2018 ska Tidal, Pandora och Audible tillkomma.

Sonos introducerar även stöd för Apples trådlösa streaming-standard Airplay 2. Det innebär att alla IOS-enheter kan styra uppspelning av ljudinnehåll på Sonos-enheter, och därmed i vilka rum de ska spelas upp i. Det innebär också att Sonos-produkterna kan kontrolleras via Siri då IOS stöds som operativsystem.

Nästa punkt på agendan var att lyfta fram de förbättringar som gjorts i den allmänna mjukvaruupplevelsen hos Sonos-produkter. Navigeringen i mjukvaran på telefoner har uppdaterats så att den är lättare att förstå och använda. Om du väljer Rum-fliken i navigationsfältet får du nu fram en översiktssida över samtliga rum och de Sonos-produkter som är aktiva där. Uppdateringen av apparna ska finnas tillgänglig för nedladdning i skrivande stund.

Röstkontroll via Amazon Alexa sker i de nya produkterna i kombination med dedikerad hårdvara som ska förbättra röststyrningen. Detta introduceras med den nya högtalaren Sonos One som har inbyggt stöd för röststyrning. Sonos One ska vara byggd för musik först och främst, men har sex olika mikrofoner som ska plocka upp röster riktigt bra. Denna högtalare beskrivs som en smart högtalare för musikfantaster.

Enligt Sonos har One-högtalaren utvecklats i samarbete med musiker och ljudingenjörer från olika delar av världen för att se till att ljudet blir så bra som möjligt. Även mikrofonerna har förbättrats och ska vara särskilt bra på att eliminera bakgrundsbrus så att du kan styra högtalarna även när de brölar ut musik på hög volym. Sonos One stöder även tekniken Trueplay som anpassar ljudet som skickas ut efter rummets volym och de saker som befinner sig i rummet.

Sonos One lanseras den 24 oktober till ett pris om 2 449 kronor. Den blir då bland de första enheterna som stöder Airplay 2 (stöd för det kommer nästa år). Om du inte gillar röststyrning kan du stänga av det tillsammans med de små LED-lamporna som förmedlar aktivitet. Sonos verkar vara stolta över att vara det enda företaget som låter dig styra hela hemmets ljudsystem och uppspelning i rum med både appar och röststyrning utan kompromisser i någon av dessa metoder.

Under 2018 får Sonos One även tillskott av Googles AI-assistent Google Assistant. Googles representant lyfta fram att även Google Assistant är bra på att hjälpa dig med musiken du vill uppleva. Som exempel nämndes att du kan be assistenten att spela upp "det där Johnny Cash-albumet med det svarta omslaget" varpå assistenten listar ut vilket album du menar baserat på det du sade.

Eventet avslutades med att Sonos har påbörjat bygget av en ny butik i klassiska West End i London, ett område med ett rikt arv inom musik.

Amazon Alexa ser onekligen ut att på allvar ta över som AI- och röststyrningsplattform inom tillbehörsmarknaden. Det återstår att se när kunder på den svenska marknaden får tillgång till att styra Sonos-högtalarna via Amazon Alexa.

Kommentarer
26 svar

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!

Det blir av allt att döma ingen Huawei P30 under MWC nästa vecka, istället vill företaget "skriva om reglerna" med ett event 26 mars.

Oneplus rullar ut en uppdatering nu, som innebär att deras inbyggda telefonapp får stöd för både ljud och videosamtal via Googles tjänst Duo.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.

Efter fjolårets kontroverser runt Facebook inleddes en utredning i Storbritannien. Slutsatsen är att bolaget inte bör få reglera sig självt.