Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Så flyttar du till ny Iphone

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.

Om du nyligen har köpt eller planerar att köpa en ny Iphone finns det några saker du bör tänka på innan du börjar använda din nya. I den här guiden går vi igenom vad du bör göra innan du byter och går igenom steg för steg hur bytet går till. Avslutningsvis tipsar vi om vad som är viktigt om du tänkt lämna över eller sälja din gamla telefon till någon annan.

Du behöver:

  • Din nuvarande Iphone

  • Ett SIM-kortsverktyg

  • Din nya Iphone

  • Inloggningsdetaljer till ditt Apple ID

Apple Watch-användare?

Om du har en Apple Watch är det allra första du ska göra att ta bort parkopplingen i din nuvarande Iphone. Då görs en automatisk säkerhetskopia av klockan som du kan återställa klockan från i din nya Iphone.

Snabbstart

För två år sedan introducerade Apple ett sätt att snabbt komma igång med en ny Iphone. För att snabbstart ska vara ett alternativ behöver båda enheterna ha IOS 12 installerat (IOS 11 fungerar också).

För att kunna göra det här behöver du välja en tidpunkt då du inte behöver någon av telefonerna på ett par minuter.

Först och främst ser du till att göra en aktuell säkerhetskopia av din nuvarande Iphone. Det går att göra till Icloud eller via Itunes till en dator. När det är gjort kan du gå vidare och starta upp din nya Iphone. Flytta över ditt SIM-kort, eller stoppa in ett nytt om du fått ett sådant från din operatör.

Gör så här:

  • Lägg din nya Iphone nära din nuvarande. Snabbstart-skärmen visas på din nuvarande enhet och du ges möjligheten att använda ditt Apple ID för att ställa in den nya enheten. Om det är rätt ID trycker du på Fortsätt.

  • Vänta tills en rörlig bild visas på den nya enheten. Håll din nuvarande över och centrera den rörliga bilden. Vänta på att meddelandet Slutför på din nya enhet. Om du inte kan använda den nuvarande enhetens kamera av någon anledning går det att autentisera manuellt istället, det är bara att följa stegen som visas.

  • När du ombeds göra det anger du den nuvarande enhetens lösenkod på den nya enheten.

  • Ställ in Face ID (eller Touch ID) på den nya enheten.

  • När du blir tillfrågad anger du lösenordet till ditt Apple ID.

  • På den nya enheten kan du välja om du vill återställa appar, data och inställningar från din senaste Icloud-kopia, eller att uppdatera din nuvarande enhets säkerhetskopia och sedan återställa. När du valt säkerhetskopia kan du välja om du vill överföra vissa inställningar rörande plats, integritet, Apple Pay och Siri.

  • Om du har en Apple Watch blir du tillfrågad om du vill överföra data och inställningar från din klocka.

För att avsluta låter du de båda telefonerna ligga nära varandra medan informationen överförs. Om möjligt bör du låta din nya Iphone ligga ansluten till Wifi och laddning ett tag efter inställningen. Det gör att bilder, musik och appar som lagras på Icloud automatiskt hämtas ned till din enhet.

Flytta med Icloud eller Itunes

De två äldre metoderna där du flyttar med hjälp av Icloud eller Itunes finns också kvar om du hellre vill göra så än prova nya Snabbstart.

Om du vill använda Icloud gör du som inledningsvis här i guiden och tar bort eventuell parkoppling till din Apple Watch, ser till att du har en aktuell säkerhetskopia i Icloud och startar upp din nya enhet. Genom att logga in med ditt Apple ID i den nya enheten kan du välja att återskapa den från din senaste säkerhetskopia i Icloud. När din nya enhet är klar parkopplar du din Apple Watch igen och återställer den från säkerhetskopian som gjordes automatiskt när du tog bort parkopplingen från din gamla enhet.

Om du vill använda Itunes och en dator kopplar du först in din gamla enhet i datorn och gör en säkerhetskopia av den. Också här måste du komma ihåg att ta bort parkopplingen till en eventuell Apple Watch först. Om du vill få med information från apparna Hälsa och Aktivitet måste du kryptera säkerhetskopian, markera kryssrutan för det och välj ett lösenord som du kommer att komma ihåg.

När du är klar flyttar du över SIM-kortet till din nya enhet, kopplar in den och återskapar från säkerhetskopian. Om du valde att kryptera kommer du att behöva ange det lösenordet för att komma vidare. När du är klar parkopplar du din Apple Watch igen, om du har en sådan.

Om du ska lämna bort eller sälja din gamla Iphone

Vad ska du nu göra med din gamla enhet? Om den inte bara ska ligga i en låda och samla damm, bör du göra några saker innan du lämnar den till någon ny användare.

Via stegen ovan har du redan tagit bort eventuell parkoppling till din Apple Watch och gjort en säkerhetskopia av innehållet. Kvar att göra är att logga ut från Icloud (viktigast här är att avaktivera Hitta min Iphone om du haft det aktivt – för att ta bort det kommer du behöva ange lösenordet för ditt Apple ID), Itunes och App Store.

Om du inte byter till en ny Iphone bör du här komma ihåg att avaktivera Imessage innan du går vidare med stegen nedan.

När du gjort det går du till Inställningar > Allmänt > Nollställ och väljer att Radera allt innehåll och inställningar. Ange lösenkorden till din enhet om du uppmanas till det och tryck på Radera.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.