"Apple gör inte äldre modeller långsammare med flit"

Hur är det egentligen? Gör Apple äldre enheter långsammare med flit för att få användare att köpa nytt? Enligt Futuremarks prestandatester är svaret på den frågan nej.

Varje gång Apple släpper nya telefoner börjar det diskuteras om de med flit gör äldre enheter långsammare för att få användare att köpa nytt. Nyligen började en variant på det här att spridas runt internet tillsammans med statistik från Google som visar hur antalet sökningar efter "iphone långsam" ökar dramatiskt i september då de vanligtvis lanserar nya telefoner.

Futuremark, som ligger bakom prestandatestet 3Dmark, bestämde sig för att sammanställa testdata för Iphone 5S för att se om telefonen presterar sämre nu än när den lanserades.

Svaret är klart och tydligt nej, Iphone 5S har inte blivit långsammare. Sedan IOS 9 och fram till IOS 11 har den presterat konsekvent med endast mindre variationer. Varje stapel i diagrammen visar genomsnittet för alla tester gjorda respektive månad. Futuremark har gjort liknande sammanställningar för Iphone 6, 6s och 7 och fått fram samma bild.

Snarare än att med flit nedgradera prestandan hos sina äldre modeller, menar Futuremark att Apple faktiskt är bra på att stöda äldre enheter med regelbunda uppdateringar som upprätthåller en konsekvent nivå genom IOS-versionerna.

Varför upplever då användare att deras enheter blir långsammare när de uppdaterar med en ny IOS-version? Futuremark påpekar att en IOS-uppdatering kan innehålla nya funktioner som tar upp mer resurser eller behöver mer kraft från systemkretsen. Nya appar utvecklade för de senaste enheterna fungerar kanske inte lika bra på äldre enheter och tvärtom, äldre appar kanske inte kan dra nytta av optimeringar gjorda i senare versioner av IOS.

Slutligen finns förstås den psykologiska effekten från vetskapen att det finns en ny och bättre modell tillgänglig som kan få din telefon att verka utdaterad.

Hur har dina IOS-enheter presterat genom åren? Upplever du att de blir långsammare eller kanske tvärtom att de blir ständigt bättre? Berätta gärna i kommentarerna.

Kommentarer
16 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.