"Apple gör inte äldre modeller långsammare med flit"

Hur är det egentligen? Gör Apple äldre enheter långsammare med flit för att få användare att köpa nytt? Enligt Futuremarks prestandatester är svaret på den frågan nej.

Varje gång Apple släpper nya telefoner börjar det diskuteras om de med flit gör äldre enheter långsammare för att få användare att köpa nytt. Nyligen började en variant på det här att spridas runt internet tillsammans med statistik från Google som visar hur antalet sökningar efter "iphone långsam" ökar dramatiskt i september då de vanligtvis lanserar nya telefoner.

Futuremark, som ligger bakom prestandatestet 3Dmark, bestämde sig för att sammanställa testdata för Iphone 5S för att se om telefonen presterar sämre nu än när den lanserades.

Svaret är klart och tydligt nej, Iphone 5S har inte blivit långsammare. Sedan IOS 9 och fram till IOS 11 har den presterat konsekvent med endast mindre variationer. Varje stapel i diagrammen visar genomsnittet för alla tester gjorda respektive månad. Futuremark har gjort liknande sammanställningar för Iphone 6, 6s och 7 och fått fram samma bild.

Snarare än att med flit nedgradera prestandan hos sina äldre modeller, menar Futuremark att Apple faktiskt är bra på att stöda äldre enheter med regelbunda uppdateringar som upprätthåller en konsekvent nivå genom IOS-versionerna.

Varför upplever då användare att deras enheter blir långsammare när de uppdaterar med en ny IOS-version? Futuremark påpekar att en IOS-uppdatering kan innehålla nya funktioner som tar upp mer resurser eller behöver mer kraft från systemkretsen. Nya appar utvecklade för de senaste enheterna fungerar kanske inte lika bra på äldre enheter och tvärtom, äldre appar kanske inte kan dra nytta av optimeringar gjorda i senare versioner av IOS.

Slutligen finns förstås den psykologiska effekten från vetskapen att det finns en ny och bättre modell tillgänglig som kan få din telefon att verka utdaterad.

Hur har dina IOS-enheter presterat genom åren? Upplever du att de blir långsammare eller kanske tvärtom att de blir ständigt bättre? Berätta gärna i kommentarerna.

Kommentarer
16 svar

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.