Utvecklare demonstrerar risk för nätfiske i IOS

Utvecklaren Felix Krause återskapar Apples inloggningsrutor för att demonstrera uppenbara risker för nätfiske.

I ett blogginlägg förklarar utvecklaren Felix Krause hur förbluffande enkelt det är att återskapa olika inloggningsrutor i IOS. Som följd av det är det väldigt enkelt att lura ouppmärksamma användare på att skriva in sina lösenord till illasinnade människor. Extra problematiskt är att många är vana vid att inloggningsrutorna kan dyka upp lite när som helst, exempelvis vid uppdateringar av operativsystemet, för appar som har låst sig under installationsprocessen eller för köp inuti appar.

Förutom att vara vaksam och använda sig av tvåfaktorautentisering föreslår Krause att trycka på hemknappen för att se om appen stängs. Om även inloggningsrutan stängs, är det ett försök till nätfiske. Det rekommenderas även att stänga inloggningsrutan och istället gå in i inställningar manuellt. Lösenordsfältet bör lämnas tomt då appen har tillgång till informationen även om användaren trycker på Cancel (Avbryt).

Krause lämnar även ett antal förbättringsförslag till Apple:

  • Istället för att skriva in sitt lösenord i ett popupfönster bör användaren hänvisas till inställningar.

  • Minska antalet tillfällen som användaren ombeds skriva in sina inloggningsuppgifter.

  • Visa en appikon i hörnet av popupfönstret, på samma vis som det redan ser ut i notifikationsrutorna.

Det går även att föreställa sig att systemrutorna borde ha ett unikt utseende som inte på ett enkelt vis kan återskapas av utvecklare, men det är möjligt att det är svårare att uppnå.

När Samsung presenterar sitt nya flaggskepp Samsung Galaxy S9 ligger nästan allt fokus på den nya kameran som får variabel bländare och ett nytt super slow motion-läge.

Huawei inledde mobilmässan med att presentera en rad olika nya mobila produkter, däribland bärbara datorer och surfplattor, och den första kommersiella 5G-satsningen.

Podden är tillbaka! Redaktionen pratar om MWC 2018, mobilspel med eller utan handkontroll och om prylar som är beroende av molntjänster.

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.