Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Apple Watch Series 3 – överraskande snabb, smart och uthållig

Bättre batteritid, appar som laddar på rimlig tid och Siri är mer vältalig. Ida har testat Apple Watch Series 3, den senaste modellen av Apples smarta klocka.

Prestanda och batteri

Jag har använt den första Apple Watch-modellen i stort sett sedan den lanserades och fram tills för någon månad sedan då jag använde en Series 2 en kort period och sedan bytte till Series 3.

Medan den första modellen i princip var omöjlig att använda tillsammans med några "appar" – det tog sådan tid att öppna dem att skärmen hann släckas flera gånger om – känns Series 3 riktigt rapp. Nya systemkretsen gör stor skillnad. För att försöka bättre förklara den skillnad jag upplever har jag satt ihop ett litet test med den första Apple Watch-modellen, Apple Watch Series 2 och Apple Watch Series 3.

Jag har med tidtagaruret i min telefon mätt hur lång tid det tar att:

  • starta klockorna

  • öppna SVT Nyheter-appen

  • be Siri starta en timer

  • starta en utomhuspromenad med träningsappen

Jag har gjort varje moment flera gånger, plockat fram medelvärden och avrundat till hela sekunder. Några kommentarer: Att Siri fungerar i stort sett lika snabbt på alla tre klockmodeller är inte särskilt förvånande då Siri till största delen är en molntjänst.

När det gäller SVT Nyheter så valde jag appen för att jag själv använder den och jag ville ha med en tredjepartsapp. Det visade sig dock vara svårt att få fram några konsekventa siffror, ibland tog det runt 2 minuter att starta appen, andra gånger tog det bara 11 sekunder. På andra försöket startar appen oftast direkt då den nyss laddat in all data.

Efter en mängd försök tycks i alla fall Series 3 generellt klara sig betydligt bättre än de två tidigare och det stämmer också med min uppfattning i stort.

Som jag var inne på tidigare, jag upplever att Series 3-klockan "bara fungerar" och gör det jag vill utan att jag behöver vänta en massa på att något ska ladda. Det förekommer fortfarande lite väntetid då och då när jag vill starta något, men oftast inte. Det är en väldigt mycket bättre upplevelse nu jämfört med när jag började med den första klockan.

Jag använder min Apple Watch primärt för notiser och träning, de flesta appar förblir oanvända (och jag har tagit bort en hel del). Klockan fungerar också bra för biljetter av olika slag (flyg, tåg etc). Men så fort jag vill göra något annat än att passivt ta in lite information föredrar jag den större skärmen på min telefon och där fungerar också mina appar alltid blixtrande snabbt.

Längre batteritid

Den första Apple Watch-modellen laddade jag varje natt. Det var oftast så pass lite batteri kvar vid sängdags att det var säkrast så – till slut var det en vana, jag laddade helt enkelt alltid klockan på kvällen utan att ens kolla batterinivån. Series 2-klockan laddade jag också varje natt och jag var på väg att slentrianmässigt sätta även Series 3 på laddning vid sänggåendet tills jag upptäckte att det inte behövs. Den håller i två, kanske tre dagar mellan laddningarna – men självklart beror det på hur den används.

Jag har fört en batteridagbok under en veckas användning som du kan se i diagrammet här under. Det är tänkt att läsas så här: Dag 1 och dag 2 har samma färg eftersom jag inte laddade klockan mellan. Så när du följt dag 1 till slutet får du gå tillbaka till början på axeln och följa fortsättningen (dag 2) lite längre ned. Samma sak med dag 3 och 4 och dag 5 och 6.

De första två dagarna var jag på utbildning och var mest stillasittande, men körde träningspass i form av promenader. Dag 5 och 6 var på helgen och jag var betydligt mer aktiv, dels med en löprunda men rörde också bara generellt på mig mer.

Apple Watch får ibland kritik för den korta batteritiden, men jag har inte själv upplevt det som något problem att behöva ladda den varje kväll och nu med Series 3 är jag imponerad över att Apple tycks ha förbättrat batteritiden till omkring två dagar.

Min nya vana är att kolla batterinivån vid sängdags, är det över 50 procent låter jag bli att ladda om jag inte vet att jag har en intensiv dag framför mig. Då kanske jag laddar ändå för att vara på den säkra sidan. Numera har jag också en laddsladd på jobbet vilket räddar mig de gånger jag kanske glömt att ladda fast det behövdes.

Kommentarer
38 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.