Huawei presenterar Mate 10 och 10 Pro

Under ett event i München har Huawei presenterat flaggskeppet Mate 10 Pro och dess enklare kusin Mate 10, och 99:s Ida Blix är på plats.

Som vi har rapporterat om tidigare skulle kinesiska mobilgiganten Huawei presentera den stora flaggskeppsmobilen Mate 10 Pro idag, vilket de också gör. 99-redaktionens Ida Blix är på plats i München där presentationen av Mate 10 Pro dessutom fick sällskap av det något enklare syskonet Mate 10.

En av aspekterna Huawei lyfter fram med Mate 10 Pro är att telefonen har en större skärm än Iphone X, men är ändå smalare och har en skärm som täcker större del av telefonens framsida. Företaget påpekar att telefonen har en helt symmetrisk design, vilket tydligen ska vara betydligt bättre som produktdesign, och en rundad form på baksidan ska göra telefonen skön att hålla i och ge bra grepp.

De är även stolta över att de lyckats placera en hemknapp på telefonens framsida trots att skärmen täcker en större del av framsidan. Även Samsung får sig en gliring då Huawei lyfter fram att fingeravtrycksläsaren befinner sig under kameran, vilket innebär att användaren inte riskerar att kladda ner linsen med fingrarna. Utöver att täcka en stor del av framsidan skryter skärmen även med stöd för högre färgomgång via HDR10.

Gemensamt för alla telefonerna är att de drivs av den nya Huawei-utvecklade systemkretsen Kirin 970 som har bestyckats med speciella hjälpkretsar för artificiell intelligens. Kretsen ska vara utrustad med tolv processorkärnor, tillverkas på 10 nanometers tillverkningsprocess och vara 20 procent mer energieffektiv än föregångaren. Utökningarna för artificiell intelligens ska bland annat användas för att göra grässnittet och systemet i övrigt snabbare och mer responsivt, men det används även till att göra GPS-navigation smartare. Kretsens batterieffektivitet ska ge Mate 10-telefonerna 30 procent bättre batteritid än Mate 9-familjen. Batteriet ska också laddas betydligt snabbare än konkurrensen. Batteriet i Mate 10 Pro ligger på 4 000 milliamperetimmar.

Kretsen jämfördes på scen med Iphone 8 och Samsung Galaxy Note 8, där den enligt Huaweis test är upp till 20 gånger snabbare än konkurrenterna, där särskilt Note 8 hamnade rejält på efterkälken. Det återstår att se hur Kirin 970 står sig mot konkurrerande kretsar i praktiska tillämpningar gällande såväl artificiell intelligens och rent praktisk prestanda. Huawei passade även på att presentera siffror för hur prestanda försämras över tid jämfört med konkurrerande modeller från Samsungs Galaxy-familj, och enligt företagets testscenarion försämras prestanda i betydligt mindre utsträckning jämfört med Samsungs produkter.

Mate 10 Pro blir även den första telefonmodellen som stöder LTE-Advanced-hastigheter om 1,2 Gbit/s. LTE-Advanced är en del av resan till 5G-uppkopplingar, och kan även kallas 4.5G. Mate 10 Pro blir även vatten- och dammtålig enligt IP67-standarden medan den vanliga Mate 10-modellen får nöja sig med tålighet enligt IP53-standarden. IP53 innebär att teleofnen kan släppa in damm men inte skadas av det, och tål vattenstänk men inte att dränkas i vatten.

Kameralösningen använder återigen en dubbel uppsättning kameror där en på 12 megapixel fångar bilder i RGB-färger medan den andra på 20 megapixel fångar bilder i monokroma färger. Dessa utvecklas tillsammans med Leica och de båda kamerorna ska tillsammans ge bra kontrast och färgåtergivning. Huvudkameran har marknadens största bländaröppning på f./1,6. En ny integrerad bildprocessor ska låta kameran fånga bilder snabbare, med bättre flyt i video och med bättre bildkvalitet i svår belysning.

Även inom fotografi används artificiell intelligens för att smartare avgöra hur bilderna kan fångas och behandlas på bästa sätt. Detta demonstrerades genom att telefonen försattes i flygläge, vilket bevisar att AI-beräkningarna faktiskt utförs på systemkretsen och Huaweis mjukvara, snarare än en molntjänst som konkurrenterna förlitar sig på. Detta gäller både de bakre kamerorna och den främre selfie-kameran. AI utnyttjas även för att förbättra bildkvaliteten när en digital zoom används.

Utöver detta presenterades även att företaget fortsätter att lansera speciella versioner av de nya modellerna i samarbete med Porsche Design. Enligt företaget sålde Porsche Design-varianterna av Mate 9-familjen tio gånger bättre än väntat, och därför satsar de återigen på sådana specialvarianter. Dessa modeller har bestyckats med en egen design och de bästa specifikationerna som de nya Mate 10-telefonerna har att erbjuda, bland annat 256 gigabyte lagringsutrymme. Chassits material ska efterlikna keramik, men är inte faktiskt keramiskt material då detta väger för mycket för en telefon i den här storleken.

Mjukvaran i botten är senaste versionen av Android, version 8.0 "Oreo", samt EMUI 8.0. Denna version innehåller de många AI-fokuserade nyheter som nämnts tidigare, och även lekfulla tillägg som dynamiska bakgrunder som uppdateras och anpassas bland annat efter vilket tid på dagen det är. Likt många andra tillverkare stöds även delad skärm för appar vilket gör att du exempelvis kan spela upp en video samtidigt som du chattar i sociala medier-appar. Ur företagssynvinkel stöds Mobile Device Management (MDM), och telefonerna blir också först med att stöda Google Zero-touch Provision.

En mjukvarunyhet som känns igen från Samsung Dex är PC Mode, som här inte kräver en docka. Genom att helt enkelt koppla in telefonen till en skärm kan användaren aktivera ett PC-läge. Utöver att mus och tangentbord stöds kan användaren även använda telefonens skärm som en muspekare. Telefonens skärm kan även användas till att mata in text och klippa och klistra mellan telefonen och PC-miljön. Telefonsamtal stannar på telefonens skärm och kommer inte presenteras i PC-gränssnittet.

En annan del av mjukvaran som accelereras av AI är översättning av språk, dels språk i bilder som drar nytta av bättre bildanalys, men även direkt översättning av språk via tjänster som Google Translate.Detta bygger bland annat på stöd för Googles inbyggda utvecklargränsnitt för artificiell intelligens och maskininlärning, en del i Huaweis strategi med att bygga ett öppet ekosystem för artificiell intelligens.

I Sverige kommer Huawei Mate 10 Pro börja säljas den 27 november. Telefonen kommer i färgerna Midnight Blue, Titanium Gray och Mocha Brown. Rekommenderat butikspris är 7 990 SEK. Den vanliga Mate 10-modellen lanseras inte på svenska marknaden, åtminstone inte i början. Porsche Design Huawei Mate 10 får ett pris på nästan 17 000 kronor, men denna är ännu inte bekräftad för den svenska marknaden.

Är du sugen på Huawei Mate 10 Pro? Tror du att lokala AI-beräkningar kommer vara tillräckligt för att särskilja telefonen från de största konkurrenterna? Tyck till i kommentarerna!

Kommentarer
18 svar

Apple fortsätter att släppa nya prylar. Nu finns en ny version av deras populära trådlösa hörlurar Airpods ute i handeln.

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.