Greenpeace släpper rapport om grön teknik

Hur grön är egentligen tekniken du använder? Miljöorganisationen Greenpeace har återigen publicerat en rapport om hur miljövänliga olika teknikföretag är.

Miljöorganisationen Greenpeace återlanserar rapporten om hur miljövänliga olika teknikföretag och deras insatser är. Rapporten fokuserar på de största teknikföretagen i Östasien, Nordamerika och Europa. På Greenpeace webbplats går det även att klicka vidare till varje företags eget kort där man kan få mer detaljerad information om hur företagen klarar sig på de olika områdena.

På första plats hamnar Fairphone med Apple tätt bakom sig. Efter Apple kommer Dell och HP tätt följt av Lenovo och Microsoft. Längst bort på skalan finns Amazon tillsammans med Oppo, Vivo och Xiaomi.

Amerikanska Greenpeace har spenderat de två senaste åren med att utvärdera och analysera tekniksektorn och vilka åtgärder företag vidtagit för att skapa en grönare teknik. De har identifierat de tre viktigaste områdena för att se hur ett företag jobbar med för att göra sin teknik och produktion miljövänligare.

Områdena är skifte till förnybar energi, reducering av resursförbrukning och eliminering av farliga kemikalier. Inom varje område blir företagen betygsatta inom underkategorierna transparens, engagemang, utförande och befrämjande. Resultaten läggs sedan ihop och företagen placerar sig på en skala mellan A och F där A är bäst och F är sämst.

Är det viktigt för dig att tekniken du köper är grön?

Visste du att...

  • Så mycket som 80 procent av den teknikrelaterade kolföroreningen sker redan innan du sätter på apparaten.

  • För varje 100 gram mineraler som finns i en smart telefon måste gruvarbetare gräva fram, skeppa och processa mer än 340 gånger den vikten sten.

  • 2017 förväntas det globala e-avfallet överstiga 65 miljoner ton, vilket är tillräckligt för att begrava San Francisco på ett djup av fyra meter.

Källa: Greenpeace

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.

På fredag börjar Apples nya flaggskeppsmobiler att säljas i butiker. Om du har en Iphone X redan – finns det några skäl att uppgradera? Kanske finns det ett stort skäl.

IOS 12 är här, och går att ladda hem. Här är en snabb genomgång av nyheterna i systemet.