Greenpeace släpper rapport om grön teknik

Hur grön är egentligen tekniken du använder? Miljöorganisationen Greenpeace har återigen publicerat en rapport om hur miljövänliga olika teknikföretag är.

Miljöorganisationen Greenpeace återlanserar rapporten om hur miljövänliga olika teknikföretag och deras insatser är. Rapporten fokuserar på de största teknikföretagen i Östasien, Nordamerika och Europa. På Greenpeace webbplats går det även att klicka vidare till varje företags eget kort där man kan få mer detaljerad information om hur företagen klarar sig på de olika områdena.

På första plats hamnar Fairphone med Apple tätt bakom sig. Efter Apple kommer Dell och HP tätt följt av Lenovo och Microsoft. Längst bort på skalan finns Amazon tillsammans med Oppo, Vivo och Xiaomi.

Amerikanska Greenpeace har spenderat de två senaste åren med att utvärdera och analysera tekniksektorn och vilka åtgärder företag vidtagit för att skapa en grönare teknik. De har identifierat de tre viktigaste områdena för att se hur ett företag jobbar med för att göra sin teknik och produktion miljövänligare.

Områdena är skifte till förnybar energi, reducering av resursförbrukning och eliminering av farliga kemikalier. Inom varje område blir företagen betygsatta inom underkategorierna transparens, engagemang, utförande och befrämjande. Resultaten läggs sedan ihop och företagen placerar sig på en skala mellan A och F där A är bäst och F är sämst.

Är det viktigt för dig att tekniken du köper är grön?

Visste du att...

  • Så mycket som 80 procent av den teknikrelaterade kolföroreningen sker redan innan du sätter på apparaten.

  • För varje 100 gram mineraler som finns i en smart telefon måste gruvarbetare gräva fram, skeppa och processa mer än 340 gånger den vikten sten.

  • 2017 förväntas det globala e-avfallet överstiga 65 miljoner ton, vilket är tillräckligt för att begrava San Francisco på ett djup av fyra meter.

Källa: Greenpeace

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.