Sonos One ger lite mer "oumpf"

Också Sonos satsar på högtalare du kan prata med – om du bor på rätt ställe eller har tålamod. Ida packar upp en vit Sonos One på redaktionen och provlyssnar.

För två veckor sedan visade Sonos upp sin nya högtalare Sonos One för världen. Den är i samma storlek som deras tidigare Play:1 och de båda högtalarna är väldigt lika, det som avslöjar vilken som är vilken är ovansidan.

På Sonos One är ovansidan plan (på Play:1 är den nedsänkt) och pryds av en cirkel med play-knappen i mitten. Högtalaren har touchkontroller. Genom att klicka höjer eller sänker du volymen, medan en svepning hoppar framåt eller bakåt i spellistan du lyssnar på. Det finns också en mikrofonsymbol som berättar att vi kan prata med högtalaren, det går också att stänga av mikrofonen.

Att komma igång med högtalaren var busenkelt (vi har redan ett Sonos-system på redaktionen så jag behövde bara lägga till en enhet). Jag stoppade i strömsladden och klickade igenom några få steg i en installationsguide så var det färdigt. Vill du hellre ansluta Sonos One med en Ethernet-kabel än med Wifi medföljer en sådan i kartongen.

Röstassistenter

Just nu är det Amazons assistent Alexa som fungerar tillsammans med Sonos One, men Alexa fungerar tyvärr inte i Sverige i nuläget. När jag försökte klicka mig in bland röstinställningarna i Sonos-appen fick jag snabbt veta att jag bor på fel ställe. Jag håller tummarna för att Amazon är på gång med en Sverigelansering för Alexa, men om det tar lång tid är två andra röstassistenter på gång till Sonos One.

Nästa år får Sonos One stöd för Google Assistant och för Apples Airplay 2. För IOS-användare blir det då lättare att spela upp musik och det kommer att gå att använda Siri (och Apples kommande Homepod) för att kontrollera Sonos-systemet. Airplay 2 bjuder också på multirumstöd, vilket betyder att du kan kombinera Sonos-högtalare med andra Airplay 2-högtalare.

En annan nyhet med Airplay 2 är att det inte längre krävs någon hårdvara för att stöda protokollet, vilket gör det lättare för tillverkare som Sonos eftersom de kan uppdatera också befintliga enheter. Sonos har sagt till mig att de kommer att uppdatera Play:5 och Playbase med Airplay 2-stöd, och att fler enheter kommer senare.

Men vad funkar nu då?

I väntan på allt spännande som kommer får jag nöja mig med att lyssna på musik på samma sätt som innan. Via Sonos appar för dator eller mobil – helt utan några röstkommandon.

Precis som Play:1 kan du kombinera två Sonos One till ett stereopar och du kan förstås använda den tillsammans med andra Sonos-högtalare i ett multirumsystem.

I 99:s redaktionsrum finns sedan tidigare två Play:1. Jag har jämfört Sonos One mot en av dessa och kan utan större förvåning konstatera att de låter mycket snarlikt. Ljudet i Sonos One känns lite krispigare, lite klarare och basen känns något djupare, lite mer "oumpf". På det hela taget är Sonos One helt enkelt bättre.

Sonos One gör sig bra i lite mindre rum, i köket, badrummet, barnens rum eller kanske i sovrummet. Vårt redaktionsrum är inte jättestort och här klarar den sig också jättebra – men det blir förstås ännu några steg bättre om du har två stereokopplade.

Jag har också haft chansen att provlyssna en Google Home och Sonos One är klart segrare också i den jämförelsen. Det ska bli mycket spännande att se vad Apple kan erbjuda med sin kommande Homepod.

Tekniska specifikationer

Mått (H x B x D)

161,45 x 119,7 x 119,7 mm

Vikt

1,85 kg

Färger

Vit med vitt matt galler; svart med svart matt galler

Ljud

Två digitala klass-D-förstärkare
En diskant med krispigt och klart högfrekvensregister
En mid-woofer med trogen återgivning av sångens mellanregister plus en djup, fyllig bas

Mikrofoner

Sex fjärrfältsmikrofoner, som används för avancerad strålformning och ekoreducering

Toppanelfunktioner

Touchkontroller för volym +/– och föregående/nästa spår
Spela upp/Paus
Mikrofon av
LED visar status, status för Ljud av, och röstuppspelning

Wifi (inte Bluetooth)

Kopplas till ditt Wifi med 802,11b/g
2,4 GHz router med sändningskapacitet för oavbruten trådlös streaming

Sonos One har också en 10/100 Mb Ethernet-port

Lådan innehåller

Sonos One
strömkabel
platt Ethernetkabel
Sonos One snabbstartsguide och juridisk information/garantiinformation

Sonos One lanseras den 24 oktober till ett pris om 2 449 kronor och säljs i ett vitt och ett svart utförande.

Summering

Köper du en Sonos One får du mycket ljud för pengarna i en snygg, lättplacerad enhet – och om plånboken tillåter blir det ännu roligare med två som du stereokopplar. Men underligt nog är ljudet inte allt nu för tiden. Sonos One har mycket potential, men i brist på Alexa här i Sverige får vi vänta på mjukvaruuppdateringarna som Sonos lovar kommer nästa år.

Vi kommer att avvakta med något större test av Sonos One tills det finns någon röstassistent och/eller Airplay 2 att undersöka.

Har du några frågor, tankar eller funderingar kring Sonos One? Bege dig till kommentarerna nedan.

Kommentarer
26 svar

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.