Microsoft presenterar Surface Book 2

Som den tredje blixten från klar himmel presenterar Microsoft idag hybriddatorn Surface Book 2 som blir tillgänglig i ny storlek, i USA det vill säga.

Oväntade nyheter verkar onekligen vara dagens melodi då vi redan har bjudits på överraskningar i form av att Google Wifi finns tillgänglig i Sverige och att Apple Pay påstås lanseras redan nästa vecka. Microsoft tycker tydligen inte att detta är nog utan kastar in en officiell presentation av Surface Book 2, andra generationen av företagets bärbara hybriddator.

Designmässigt ser Surface Book 2 mer eller mindre identisk ut med sin föregångare. På insidan har komponenterna dock fått en väntad uppgradering och processorerna som driver härligheten är åttonde generationens Intel Core-processorer, mer specifikt fyrkärniga Core i7-varianter. Detta backas av potenta och energieffektiva grafikkretsar i form av Nvidia Geforce GTX 1050 eller GTX 1060 vilket tillför ett ordentligt prestandalyft jämfört med originalet.

Microsoft hävdar själva att Surface Book 2 är fem gånger så snabb som föregångaren och dubbelt så snabb som "den senaste Macbook Pro:n", men exakt vilken konfiguration företaget jämfört med då nämns inte. Trots de rejäla hästkrafterna ska datorn orka spela upp videoinnehåll i hela 17 timmar, och återigen jämförs detta med Macbook Pro där Surface Book 2 påstås få 70 procent längre batteritid. Även Pixelsense-skärmen på 15-tumsmodellen jämförs med Apples motsvarande proffsmodell och Microsoft uppges erbjuda 45 procent fler pixlar än Apples dito.

Nytt denna gång är att en Surface Book 2-modell med 15 tum stor skärm ska tillkomma, dock blir denna endast tillgänglig på den amerikanska marknaden och i Sverige får vi nöja oss med den vanliga modellen på 13,5 tum. Den mindre modellen ska väga 1,53 kilo medan 15-tumsmodellen ska väga 1,9 kilo. Datorerna utrustas med fler ingångar än tidigare och skryter nu med USB-portar av både Type-A och Type-C, ett klart trevligt tillskott, samt SD-minneskortsläsare. Tillgängliga tillbehör blir precis som tidigare Surface Pencil-pennan och kontroll-pucken Surface Dial.

I samma veva som presentationen av Surface Book 2 blir nästa version av operativsystemet Windows 10 tillgänglig för nedladdning, med namnet Windows 10 Fall Creator's Update. Bland de stora nyheterna här, förutom några kosmetiska förändringar i gränssnittet, är att plattformen har inbyggt stöd för vad Microsoft kallar "mixed reality" eller blandad verklighet. Detta syftar på att plattformen stöder både virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR).

Headset som är kompatibla med Microsofts Mixed Reality-plattform lanseras i samband med detta men det ser inte ut som att den svenska marknaden kommer med i första vågen av lanseringar, och gissningsvis kommer de leta sig hit i takt med att produktion och tillgänglighet för de större marknaderna har börjat stabiliseras.

Surface Book 2 kommer börja säljas den 9 november där det amerikanska riktpriset är 1 499 dollar, vilket på den svenska marknaden bör bli cirka 15 500 kronor. Vi återkommer med mer konkreta prisuppgifter när dessa blir tillgängliga.

Kommentarer
10 svar

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.