Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Förslag att flytta tv-avgiften till skattsedeln är nu inlämnad

Nu har public service-kommittén lämnat in sitt förslag om finansiering av public service till kultur- och demokratiministern. Förslaget innebär en individuell avgift med ett tak på 1 308 kronor.

Vi skrev tidigare i augusti om att utredningen som tillsatts för att se över betalmodellen för public service planerade att lägga fram förslaget att tv-licensen istället ska dras på skatten i form av en individuell public service-avgift.

Senare i september kom ytterligare uppgifter som bekräftade detta rykte och det framkom att det antagligen skulle röra sig om en avgift med ett maxtak på 1 300 kronor. Då sades det även att maxtaket kommer att nås om du har en årsinkomst på 130 000 eller mer, vilket innefattar drygt 70 procent av Sveriges medborgare.

Nu har public service-kommittén lämnat in sitt förslag till kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. Förslaget går ut på att slopa tv-avgiften som betalas per hushåll. Istället föreslås en ny individuell public service-avgift som betalas via skattesedeln av inkomsttagare över 18 år. Eftersom att detta gör Radiotjänst i Kiruna överflödig föreslår kommittén att myndigheten bör avskaffas.

Alla som har en inkomst på 131 000 eller lägre slipper avgiften. Personer som tjänar 163 000 kronor (13 600 kronor i månaden) kommer att betala maxbeloppet 1 308 kronor om året. För ett hushåll med två personer över 18 år med en inkomst på över 163 000 om året kommer avgiften öka med 13,5 procent. Enpersonshushåll kommer får nästan en halvering av avgiften men de stora förlorarna i förslaget är kollektivboenden som kan få betala betydligt mer än i nuläget.

I slutet av 2018 ska public service-kommittén presentera förslaget i sin helhet. Den nya tv-avgiften på skattesedeln förväntas träda i kraft 1 januari 2019.

Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.