Förslag att flytta tv-avgiften till skattsedeln är nu inlämnad

Nu har public service-kommittén lämnat in sitt förslag om finansiering av public service till kultur- och demokratiministern. Förslaget innebär en individuell avgift med ett tak på 1 308 kronor.

Vi skrev tidigare i augusti om att utredningen som tillsatts för att se över betalmodellen för public service planerade att lägga fram förslaget att tv-licensen istället ska dras på skatten i form av en individuell public service-avgift.

Senare i september kom ytterligare uppgifter som bekräftade detta rykte och det framkom att det antagligen skulle röra sig om en avgift med ett maxtak på 1 300 kronor. Då sades det även att maxtaket kommer att nås om du har en årsinkomst på 130 000 eller mer, vilket innefattar drygt 70 procent av Sveriges medborgare.

Nu har public service-kommittén lämnat in sitt förslag till kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. Förslaget går ut på att slopa tv-avgiften som betalas per hushåll. Istället föreslås en ny individuell public service-avgift som betalas via skattesedeln av inkomsttagare över 18 år. Eftersom att detta gör Radiotjänst i Kiruna överflödig föreslår kommittén att myndigheten bör avskaffas.

Alla som har en inkomst på 131 000 eller lägre slipper avgiften. Personer som tjänar 163 000 kronor (13 600 kronor i månaden) kommer att betala maxbeloppet 1 308 kronor om året. För ett hushåll med två personer över 18 år med en inkomst på över 163 000 om året kommer avgiften öka med 13,5 procent. Enpersonshushåll kommer får nästan en halvering av avgiften men de stora förlorarna i förslaget är kollektivboenden som kan få betala betydligt mer än i nuläget.

I slutet av 2018 ska public service-kommittén presentera förslaget i sin helhet. Den nya tv-avgiften på skattesedeln förväntas träda i kraft 1 januari 2019.

Kommentarer
27 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.