Förslag att flytta tv-avgiften till skattsedeln är nu inlämnad

Nu har public service-kommittén lämnat in sitt förslag om finansiering av public service till kultur- och demokratiministern. Förslaget innebär en individuell avgift med ett tak på 1 308 kronor.

Vi skrev tidigare i augusti om att utredningen som tillsatts för att se över betalmodellen för public service planerade att lägga fram förslaget att tv-licensen istället ska dras på skatten i form av en individuell public service-avgift.

Senare i september kom ytterligare uppgifter som bekräftade detta rykte och det framkom att det antagligen skulle röra sig om en avgift med ett maxtak på 1 300 kronor. Då sades det även att maxtaket kommer att nås om du har en årsinkomst på 130 000 eller mer, vilket innefattar drygt 70 procent av Sveriges medborgare.

Nu har public service-kommittén lämnat in sitt förslag till kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. Förslaget går ut på att slopa tv-avgiften som betalas per hushåll. Istället föreslås en ny individuell public service-avgift som betalas via skattesedeln av inkomsttagare över 18 år. Eftersom att detta gör Radiotjänst i Kiruna överflödig föreslår kommittén att myndigheten bör avskaffas.

Alla som har en inkomst på 131 000 eller lägre slipper avgiften. Personer som tjänar 163 000 kronor (13 600 kronor i månaden) kommer att betala maxbeloppet 1 308 kronor om året. För ett hushåll med två personer över 18 år med en inkomst på över 163 000 om året kommer avgiften öka med 13,5 procent. Enpersonshushåll kommer får nästan en halvering av avgiften men de stora förlorarna i förslaget är kollektivboenden som kan få betala betydligt mer än i nuläget.

I slutet av 2018 ska public service-kommittén presentera förslaget i sin helhet. Den nya tv-avgiften på skattesedeln förväntas träda i kraft 1 januari 2019.

Kommentarer
27 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.