Adobe släpper helt nytt molnbaserat Lightroom CC

Adobe släpper en helt ny version av Lightroom CC, uppdaterar mobilversionen och släpper uppdateringar till vad de nu kallar för Lightroom Classic CC.

Det är nu över ett decennium sedan adobe först lanserade Lightroom – ett verktyg som snabbt gjorde sig populärt för redigering och organisering av foton.

I samband med den årliga konferensen Adobe Max som nu pågår i Las Vegas, USA släpper Adobe flera nyheter till Lightroom. För det första släpper de en helt ny molnbaserad version som heter Lightroom CC. Det Lightroom du kanske använder och känner till idag döps om till Lightroom Classic CC och får också det ett gäng uppdateringar och prestandaförbättringar.

Nya Lightroom CC bjuder på ett helt nytt (och kanske för befintliga användare förvirrande) gränssnitt där du går mellan olika vyer (exempelvis rutnät och detaljvyn) och när helst du väljer ett av redigeringsverktygen i den högra panelen tas du automatiskt till detaljvyn med din bild i fullskärm. De tidigare "modulerna" är borta, likaså det ganska komplicerade import-förfarandet.

Dina bilder lagras i Adobes molntjänst och hålls synkroniserade mellan alla dina enheter. Med AI-lösningen Adobe Sensei analyseras dina bilder och taggas automatiskt.

Adobe är högst medvetna om den rådande trenden där allt fler fotograferar med och använder mobilen för att titta på foton. Sedan tidigare finns Lightroom CC för IOS och Android och också de apparna får uppdateringar nu.

Prenumerationsalternativ

Nya Lightroom CC finns tillgängligt i tre av Adobes prenumerationsalternativ:

  • Creative Cloud Photography Plan med 1 TB (innehåller Lightroom Classic CC, Lightroom för mobil och webb, Photoshop CC, Adobe Spark Premium, Adobe Portfolio och 1 TB molnutrymme) kostar 240 kr/månad

  • Creative Cloud Photography Plan med 20 extra GB (innehåller Lightroom Classic CC, Lightroom för mobil och webb, Photoshop CC, Adobe Spark Premium, Adobe Portfolio och 20 GB molnutrymme) kostar fortsatt 120 kr/månad.

  • Lightroom CC Plan (innehåller Lightroom Classic CC, Lightroom till mobil och webb, Adobe Spark Premium, Adobe Portfolio och 1 TB molnutrymme) kostar 120 kr/månad.

Dessutom lanseras också Lightroom Mobile Plan (endast för IOS och Android) med 100 GB lagringsutrymme. Denna prenumeration kommer att kosta ungefär hälften av Lightroom CC Plan.

Vill du inte prenumerera?

Om du hör till dem som inte vill prenumerera är det tyvärr dags att överge allt hopp om en uppdaterad version av icke-prenumerations Lightroom. Lightroom 6 är den sista versionen som kan köpas utanför Creative Cloud och även om det programmet kommer att finns tillgängligt också framöver, blir det inget Lightroom 7 och Lightroom 6 får inga uppdateringar eller buggfixar efter slutet av 2017.

Kommentarer
19 svar

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.