Adobe släpper helt nytt molnbaserat Lightroom CC

Adobe släpper en helt ny version av Lightroom CC, uppdaterar mobilversionen och släpper uppdateringar till vad de nu kallar för Lightroom Classic CC.

Det är nu över ett decennium sedan adobe först lanserade Lightroom – ett verktyg som snabbt gjorde sig populärt för redigering och organisering av foton.

I samband med den årliga konferensen Adobe Max som nu pågår i Las Vegas, USA släpper Adobe flera nyheter till Lightroom. För det första släpper de en helt ny molnbaserad version som heter Lightroom CC. Det Lightroom du kanske använder och känner till idag döps om till Lightroom Classic CC och får också det ett gäng uppdateringar och prestandaförbättringar.

Nya Lightroom CC bjuder på ett helt nytt (och kanske för befintliga användare förvirrande) gränssnitt där du går mellan olika vyer (exempelvis rutnät och detaljvyn) och när helst du väljer ett av redigeringsverktygen i den högra panelen tas du automatiskt till detaljvyn med din bild i fullskärm. De tidigare "modulerna" är borta, likaså det ganska komplicerade import-förfarandet.

Dina bilder lagras i Adobes molntjänst och hålls synkroniserade mellan alla dina enheter. Med AI-lösningen Adobe Sensei analyseras dina bilder och taggas automatiskt.

Adobe är högst medvetna om den rådande trenden där allt fler fotograferar med och använder mobilen för att titta på foton. Sedan tidigare finns Lightroom CC för IOS och Android och också de apparna får uppdateringar nu.

Prenumerationsalternativ

Nya Lightroom CC finns tillgängligt i tre av Adobes prenumerationsalternativ:

  • Creative Cloud Photography Plan med 1 TB (innehåller Lightroom Classic CC, Lightroom för mobil och webb, Photoshop CC, Adobe Spark Premium, Adobe Portfolio och 1 TB molnutrymme) kostar 240 kr/månad

  • Creative Cloud Photography Plan med 20 extra GB (innehåller Lightroom Classic CC, Lightroom för mobil och webb, Photoshop CC, Adobe Spark Premium, Adobe Portfolio och 20 GB molnutrymme) kostar fortsatt 120 kr/månad.

  • Lightroom CC Plan (innehåller Lightroom Classic CC, Lightroom till mobil och webb, Adobe Spark Premium, Adobe Portfolio och 1 TB molnutrymme) kostar 120 kr/månad.

Dessutom lanseras också Lightroom Mobile Plan (endast för IOS och Android) med 100 GB lagringsutrymme. Denna prenumeration kommer att kosta ungefär hälften av Lightroom CC Plan.

Vill du inte prenumerera?

Om du hör till dem som inte vill prenumerera är det tyvärr dags att överge allt hopp om en uppdaterad version av icke-prenumerations Lightroom. Lightroom 6 är den sista versionen som kan köpas utanför Creative Cloud och även om det programmet kommer att finns tillgängligt också framöver, blir det inget Lightroom 7 och Lightroom 6 får inga uppdateringar eller buggfixar efter slutet av 2017.

Kommentarer
19 svar

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!