Testpilot

D-Link Omna 180 Cam HD

Forummedlemmen JohannesKBA har testat Homekit-kompatibla övervakningskameran Omna 180 Cam HD från D-Link under en månads tid.
Här kommer utlåtandet.

Inledning

Övervakningskameror för hemanvändare har funnits länge på marknaden. Det är ingen nyhet att hus- och lägenhetsägare vill skydda sig från oväntade påhälsningar i form av inbrottstjuvar eller andra obehöriga gäster, och framförallt snabbt kunna agera om olyckan är framme. Oroliga småbarnsföräldrar kan följa sina barns sömn och rörelse, djurägare kan från distans hålla koll på sina husdjur i hemmet medan de själva är på arbetet, eller så finns det någon av hundratals andra anledningar att övervaka hela eller delar av sitt hem.

Även om övervakningskameror länge funnits tillgängliga för konsumenter ökar intresset hela tiden och tekniken utvecklas snabbt. Funktionerna blir fler och produkterna mer prisvärda år efter år.

Personligen har jag själv tidigare ägt flera övervakningskameror för hemanvändning; ofta i det billigare segmentet, men tillräckligt för att tillgodose mina behov. Dessa övervakningskameror har dock inte varit långvariga i min ägo, då behoven blivit fler, kraven högre och nya produkter har lanserats på marknaden. Därför tyckte jag att det skulle bli väldigt intressant att få testa D-Link Omna 180 Cam HD; på pappret verkar det vara en väldigt kompetent IP-övervakningskamera som uppfyller de flesta krav en ”vanlig” konsument skulle behöva i sitt hem. Men fungerar den som det är tänkt? Upp till bevis!

Tekniska specifikationer: D-Link Omna 180 Cam HD

Egenskap

Värde

Funktioner

Inbyggd högtalare, Inbyggd mikrofon, IR-mörkerseende, rörelsedetektor, mobilapp, Apple Homekit

Upplösning

Full HD (1920 x 1080)

Bildförhållande

16:9

Vidvinkelobjektiv

180 grader

Lagring

Plats för minneskort (Micro-SD, upp till 128 GB)

Systemkrav

iOS 10.1 eller senare (Apple TV 4K eller Apple TV 4 krävs för fjärråtkomst till kameran om du befinner dig utanför hemma-nätverket)

Anslutningar

Wi-Fi, Bluetooth (används vid installation)

Mått

H: 132 mm, B: 58 mm, D: 58 mm

Vikt

232 g

Pris

1 729 kronor inkl. moms

Förpackning och första intryck
Min erfarenhet av D-Links förpackningar har tidigare varit att de inte är särskilt påkostade och att de ger ett billigt intryck av produkten inuti. Så är inte alls fallet med Omna 180 Cam HD; förpackningen är gedigen, väldesignad, snygg och ger ett typiskt ”Apple-intryck” vid första anblick.

Fler produkttillverkare borde följa detta exempel. Förstaintrycket är oerhört viktigt och känslan det ger kan faktiskt locka till sig nya kunder bara genom att finnas där. Konsumenter pratar med varandra, kanske om just det där första intrycket. Nu skall jag inte sväva ut för mycket kring just förpackningen, men jag är positivt överraskad att en sådan här förpackning kommer från just D-Link. Kanske har jag köpt för billiga produkter av dem innan?

Installation

Allt som behövs för installation och integrering i nätverket är att följa stegen i den enkla installationshandledningen. Jag har aldrig tidigare upplevt ett så okonstlat installationsförfarande av en nätverkskamera och jag är dessutom väldigt imponerad över hur enkel Apples Homekit-integrering är. Nog för att det finns nackdelar i Homekit som gör att jag personligen föredrar Z-Wave-produkter framför Homekit-kompatibla produkter, men installationen ger klar fördel till Homekit.

D-Links officiella uppackningsvideo visar hur enkelt det är att installera Omna 180 Cam HD. Det är precis så enkelt som det ser ut i videon. Givetvis är några sekunder bortklippta här och där, men det tar inte många sekunder från installation till att du kan använda samtliga funktioner i kameran, med full integration i nätverket.

Design

Omna 180 Cam HD är en cylinderformad kamera i borstad aluminium som vilar på en rund gummerad bottenplatta. Kameran är nätt och därmed också lättplacerad, men samtidigt framkommer också min kritik mot kameran på just designen.

Den måste placeras på en plan yta, går inte att montera hängandes på vägg eller i tak och blir dessutom något varm, till skillnad från många andra övervakningskameror jag ägt tidigare. Troligtvis är allt helt i sin ordning, och den blir heller inte överdrivet varm, men jag skulle åtminstone vilja ha möjligheten att montera fast den på väggen.

Därutöver skulle jag också uppskatta om matningskabeln var fastmonterad i kameran, för att göra det extra svårt för eventuella inkräktare att rycka ur den. Med hänsyn till just detta hade det också varit trevligt med möjligheten att installera ett batteri för kortare användning vid strömavbrott och oförutsedda händelser, men det är inget som jag ser som ett måste i en kamera för hemanvändare. Ni kan i alla fall ta med dessa punkter till produktutvecklingen för nästa generation, D-Link!

Denna produktrecension arrangeras på uppdrag av D-Link. Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.

Kommentarer
15 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.