Smarta klockor till barn har stora säkerhetsbrister

En ny granskning visar att många smarta klockor för barn innehåller allvarliga säkerhetsbrister som gör att utomstående kan lokalisera och kontakta barn.

De senaste åren har smarta klockor som kategori både vuxit och kämpat för sin överlevnad. Ett fenomen som dock vuxit mer och mer är smarta klockor för barn. Klockorna kan fungera som ett sätt för föräldrar att ha koll på sina barn utan att ge dem en smart telefon.

Klockorna är oftast utrustade med sim-kort och GPS som kopplas till föräldrarnas telefon via en app. Genom appen kan den vuxna se var barnet befinner sig, ringa eller skicka sms till klockan. Föräldrarna kan ibland även märka ut säkra zoner som barnen får röra sig inom. Om barnet rör sig utanför den säkra zonen får föräldern ett meddelande om detta.

Den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet går nu ut och varnar för smarta klockor för barn. De har granskat fyra sådana – Gator 2, Tinitell, Viksfjord och Xplora. I sin granskning fann de flera allvarliga säkerhetsbrister. På vissa av klockorna finns en SOS-knapp som barnen ska kunna använda. Varken SOS-knappen eller de säkra zonerna fungerar tillförlitligt enligt Forbrukerrådets granskning.

Stora brister

Med en klocka var det till och med möjligt att tjuvlyssna på barnet utan deras vetskap. Dessutom samlar klockorna in barnens personliga data, utan att begära ett godkännande eller ange hur datan kommer att användas. Detta strider mot EU:s dataskyddslag. Forbrukerrådet upptäckte även att det är omöjligt för användaren att radera sin data. Xplora använder barnens data till marknadsföring och reklam. Den enda klockan som frågade efter användarens godkännande var Tinitell.

Utöver detta finns det stora säkerhetshål som möjliggör för utomstående att ta kontroll över klockan, lokalisera barnet samt kontakta det. Förövare kan även få det att verka som att barnet befunnit sig någon annanstans än där det faktiskt befann sig.

Gator 2, Viksfjord och Xplora har så allvarliga brister att Forbrukerrådet menar att konsumenter bör sluta använda dem omedelbart. Tinitell klarar sig lite bättre men mest för att klockan saknar funktionerna som de andra klockorna kritiseras för.

Klockorna som nämns i granskningen säljs även i Sverige men under olika namn då olika företag som säljer importerade klockor använder olika namn för dessa. Undantaget är Tinitell vars produkter säljs under samma namn även i Sverige.

Källa: Forbrukerrådet

Kommentarer
3 svar

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.