Smarta klockor till barn har stora säkerhetsbrister

En ny granskning visar att många smarta klockor för barn innehåller allvarliga säkerhetsbrister som gör att utomstående kan lokalisera och kontakta barn.

De senaste åren har smarta klockor som kategori både vuxit och kämpat för sin överlevnad. Ett fenomen som dock vuxit mer och mer är smarta klockor för barn. Klockorna kan fungera som ett sätt för föräldrar att ha koll på sina barn utan att ge dem en smart telefon.

Klockorna är oftast utrustade med sim-kort och GPS som kopplas till föräldrarnas telefon via en app. Genom appen kan den vuxna se var barnet befinner sig, ringa eller skicka sms till klockan. Föräldrarna kan ibland även märka ut säkra zoner som barnen får röra sig inom. Om barnet rör sig utanför den säkra zonen får föräldern ett meddelande om detta.

Den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet går nu ut och varnar för smarta klockor för barn. De har granskat fyra sådana – Gator 2, Tinitell, Viksfjord och Xplora. I sin granskning fann de flera allvarliga säkerhetsbrister. På vissa av klockorna finns en SOS-knapp som barnen ska kunna använda. Varken SOS-knappen eller de säkra zonerna fungerar tillförlitligt enligt Forbrukerrådets granskning.

Stora brister

Med en klocka var det till och med möjligt att tjuvlyssna på barnet utan deras vetskap. Dessutom samlar klockorna in barnens personliga data, utan att begära ett godkännande eller ange hur datan kommer att användas. Detta strider mot EU:s dataskyddslag. Forbrukerrådet upptäckte även att det är omöjligt för användaren att radera sin data. Xplora använder barnens data till marknadsföring och reklam. Den enda klockan som frågade efter användarens godkännande var Tinitell.

Utöver detta finns det stora säkerhetshål som möjliggör för utomstående att ta kontroll över klockan, lokalisera barnet samt kontakta det. Förövare kan även få det att verka som att barnet befunnit sig någon annanstans än där det faktiskt befann sig.

Gator 2, Viksfjord och Xplora har så allvarliga brister att Forbrukerrådet menar att konsumenter bör sluta använda dem omedelbart. Tinitell klarar sig lite bättre men mest för att klockan saknar funktionerna som de andra klockorna kritiseras för.

Klockorna som nämns i granskningen säljs även i Sverige men under olika namn då olika företag som säljer importerade klockor använder olika namn för dessa. Undantaget är Tinitell vars produkter säljs under samma namn även i Sverige.

Källa: Forbrukerrådet

Kommentarer
3 svar

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.

Med IOS 12 dök äntligen appen Genvägar upp. Har du hunnit kika på den och framför allt – har du satt upp några genvägar? Tipsa om dina favorit i den här tråden.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.