Smarta klockor till barn har stora säkerhetsbrister

En ny granskning visar att många smarta klockor för barn innehåller allvarliga säkerhetsbrister som gör att utomstående kan lokalisera och kontakta barn.

De senaste åren har smarta klockor som kategori både vuxit och kämpat för sin överlevnad. Ett fenomen som dock vuxit mer och mer är smarta klockor för barn. Klockorna kan fungera som ett sätt för föräldrar att ha koll på sina barn utan att ge dem en smart telefon.

Klockorna är oftast utrustade med sim-kort och GPS som kopplas till föräldrarnas telefon via en app. Genom appen kan den vuxna se var barnet befinner sig, ringa eller skicka sms till klockan. Föräldrarna kan ibland även märka ut säkra zoner som barnen får röra sig inom. Om barnet rör sig utanför den säkra zonen får föräldern ett meddelande om detta.

Den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet går nu ut och varnar för smarta klockor för barn. De har granskat fyra sådana – Gator 2, Tinitell, Viksfjord och Xplora. I sin granskning fann de flera allvarliga säkerhetsbrister. På vissa av klockorna finns en SOS-knapp som barnen ska kunna använda. Varken SOS-knappen eller de säkra zonerna fungerar tillförlitligt enligt Forbrukerrådets granskning.

Stora brister

Med en klocka var det till och med möjligt att tjuvlyssna på barnet utan deras vetskap. Dessutom samlar klockorna in barnens personliga data, utan att begära ett godkännande eller ange hur datan kommer att användas. Detta strider mot EU:s dataskyddslag. Forbrukerrådet upptäckte även att det är omöjligt för användaren att radera sin data. Xplora använder barnens data till marknadsföring och reklam. Den enda klockan som frågade efter användarens godkännande var Tinitell.

Utöver detta finns det stora säkerhetshål som möjliggör för utomstående att ta kontroll över klockan, lokalisera barnet samt kontakta det. Förövare kan även få det att verka som att barnet befunnit sig någon annanstans än där det faktiskt befann sig.

Gator 2, Viksfjord och Xplora har så allvarliga brister att Forbrukerrådet menar att konsumenter bör sluta använda dem omedelbart. Tinitell klarar sig lite bättre men mest för att klockan saknar funktionerna som de andra klockorna kritiseras för.

Klockorna som nämns i granskningen säljs även i Sverige men under olika namn då olika företag som säljer importerade klockor använder olika namn för dessa. Undantaget är Tinitell vars produkter säljs under samma namn även i Sverige.

Källa: Forbrukerrådet

Kommentarer
3 svar

En blinkning så är våren förbi tycker redaktionen som har massor av spännande prylar att hugga tag i. Vi hälsar i alla fall prylvåren välkommen med ett nytt avsnitt av vår podd.

Det blåser orkanvindar runt Facebook just nu efter veckans avslöjanden om hur användarnas data kan utnyttjas tämligen frikostigt, och vi passar därför på att bjuda på vd:n Mark Zuckerbergs pudel-intervju.

Det nya smarta låset ska ge dig valmöjligheter med hur du låser upp dörren, där både fingret och mobilen är två av flera alternativ.

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?