99-akuten: Koppla ihop Trådfri med Philips Hue

Hur kopplar du ihop Ikeas smarta lampor med dina Philips Hue-lampor och brygga? Vi visar!

Vi har fått flera förfrågningar från läsare om att göra en guide om hur man går till väga för att ansluta Ikeas smarta lampsystem Trådfri med Philips lösning Hue. Ni vill även ha en bekräftelse på att det verkligen fungerar och vad man bör tänka på. Självklart kommer vi till er undsättning men det första inslaget av 99-akuten.

Den här guiden riktar sig till dig som redan har en Philips Hue-lösning med brygga och lampor men som vill dryga ut smarta hemmet-kassan med hjälp av Ikea Trådfri-lampor.

Både Philips Hue och Ikea Trådfri använder den öppna standarden Zigbee. Detta gör att de kan samtala med varandra. När Trådfri-lamporna släpptes var de kompatibla med Philips Hue men kort därefter gjorde Philips en uppdatering som förändrade detta. Tidigare i augusti började Trådfri åter fungera med Philips Hue, men om du har köpt en lampa med gammal firmware måste du ta en liten omväg.
Om du vill läsa mer om Zigbee finns fördjupande fakta på nästa sida.

Varför det kanske inte fungerar direkt

Lampor som producerades och skeppades innan augusti kan behöva få uppdaterad firmware-mjukvara innan de går att ansluta till din smarta hemmet-lösning. För att kunna uppdatera dina lampor behöver du en Trådfri-brygga.

Kolla om det är rätt firmware

För att kunna uppdatera Trådfri-lampor kan du behöva uppdatera dem med hjälp av Ikeas egen brygga och kontroll. Innan du skaffar dessa kan det vara en god idé att kolla om lamporna har den senaste mjukvaran eller inte. Skruva i lampan i en sockel och kolla om Philips Hue-appen hittar lampan. Check! Om Hue-appen hittar lampan är det bara att köra. Om de inte är uppdaterade kan du göra på följande sätt:

Uppdatera lampornas firmware

Du behöver:

Det finns även ett startkit där du får en brygga, en kontroll och två lampor för 749 kronor.

Om lamporna är så pass gamla att de gjordes innan uppdateringen i augusti kan du behöva uppdatera lampornas firmware, och för detta behöver du en kontroll och en brygga från Trådfri. Efter du uppdaterat lamporna behöver du inte längre bryggan eller kontrollen.

Steg 1: Koppla upp Trådfri-brygga

  • Ladda ner appen Ikea Trådfri till IOS eller Android.

  • Ta fram Trådfri-bryggan och sätt i Ethernetkabeln och strömsladden i bryggan.

  • Sätt i andra änden av Ethernetkabeln i din router och strömsladden i en kontakt. Alla lampor på bryggan bör nu lysa.

  • Ta fram telefonen och öppna Trådfri-appen.

  • Se till att du är ansluten till lokalens wifi.

  • Klicka enligt instruktionerna.

  • Fotografera bryggans QR-kod på baksidan.

  • Nu är bryggan färdig att använda!

Steg 2: Anslut kontrollen

  • Lyft av locket på baksidan av kontrollen (lättare sagt än gjort).

  • Sätt i CR2032-batteriet.

  • På baksidan finns en anslutningsknapp som du trycker in 4 gånger på rad i en pulserande takt.

  • En röd lampa kommer att blinka på din fjärrkontroll. När den har slutat blinka väntar du 10 sekunder innan du går vidare till nästa steg.

  • Placera kontrollen max två centimeter från bryggan och håll inne anslutningsknappen på baksidan i 10 sekunder.

  • Appen hittar kontrollen och du kan nu ansluta lamporna.

Steg 3: Anslut lamporna

  • Skruva i Trådfri-lampan i en sockel.

  • Se till att lampan är påslagen.

  • Håll kontrollen max 2 centimeter från lampans sockel och håll inne anslutningsknappen i 10 sekunder.

  • Lampan blinkar några gånger och är därefter ansluten till bryggan.

  • Det går nu att uppdatera lampornas firmware.

Steg 3: Uppdatera firmware

  • Gå in i Trådfri-appen.

  • Klicka dig fram genom Inställningar –> Trådfri version.

  • Klicka på Sök efter uppdateringar.

  • Dina lampor bör vara uppdaterade till version 1.2.217 eller senare för att Hue-appen ska hitta dem.

Koppla till Philips Hue

Steg 4: Återställ lamporna

  • Koppla ur Trådfri-bryggan.

  • Stäng av och på lampan 6 gånger inom 10 sekunder med hjälp av strömbrytaren.

  • Lamporna är nu återställda.

Steg 5: Leta efter lamporna i Hue-appen

  • Leta fram Hue-appen på din telefon.

  • Gå in i Settings –> Light setup.

  • Klicka på en runda symbolen med ett plustecken i det nedre högra hörnet.

  • Klicka på Search och appen bör hitta din Trådfri-lampa.

Om inte detta fungerar kan du testa att återställa lampan igen, släcka lampan ett tag och starta om Hue-appen. Du kan även testa att släcka lampan, börja söka efter lampan i Hue-appen och sedan tända lampan. Om inget att detta fungerar efter några försök är det bäst att kontakta Ikea för att reklamera lampan och få en ny.

Sammanfattning

Av mina tre Trådfri-lampor var det en som redan hade rätt firmware, en som Hue-appen hittade efter att jag hade uppdaterat lampan och en som Hue-appen inte alls kunde hitta – hur många gånger jag än försökte.

Det kan ta några försök innan det fungerar och det är lite krångligt att uppdatera Trådfri-lamporna. För de som har mycket belysning hemma eller många rum kan det dock vara värt besväret.

Numera erbjuder även Ikea RGB-lampor som borde ha rätt firmware ur lådan eftersom lampan lanserades efter augusti. Dock går dessa i nuläget endast att köpa tillsammans med en dimmer.

Zigbee är en standard för trådlös styrning av smarta enheter i ditt hem. Protokollet är utformat för att vara energisnålt, lätt att installera och har stöd för mesh-nätverk.

Än så länge är det främst smart belysning som använder Zigbee-standarden, exempelvis Philips Hue och Ikea Trådfri, men det kinesiska företaget Xiaomi använder Zigbee som standard för sina smarta produkter. Det finns en del smarta lås och elmätare som också använder sig av protokollet.

Zigbee har mycket gemensamt med en annan populär standard för smarta prylar till ditt hem, nämligen Z-Wave. Z-Wave har dock fått ett bredare genomslag och i dagsläget finns det fler produkter som har stöd för Z-Wave än Zigbee. Stora aktörer för smart belysning såsom Ikea och Philips har gjort att intresset för Zigbee-protokollet har ökat och det finns mycket smart belysning med stöd för protokollet.

Kompatibilitet och räckvidd

Tanken är att alla produkter med stöd för Zigbee ska kunna kommunicera och fungera med varandra, oavsett tillverkare. Varje företag anpassar dock protokollet något till sina produkter och implementerar protokollet på olika sätt. Detta gör att olika produkter kan samtala något styltigt eller inte alls med varandra.

Ett tydligt exempel på detta är just Ikea och Philips lampor som först i somras efter en uppdatering gick att kombinera. Det finns fortfarande vissa hinder, såsom att det inte går att kombinera en Trådfri-kontroll med en Hue-brygga. Det som händer är att signalernas information som Hue och Trådfri skickar ut skiljer sig lite åt, vilket gör det svårt för dem att kommunicera sömlöst.

Zigbee är inte kompatibelt med andra protokoll som exempelvis Z-Wave trots flera likheter. Detta kan vara viktigt att tänka på innan du börjar planera en helhetslösning för ditt smarta hem. Om du mot förmodan vill ha en styrenhet som kan styra båda protokollen finns det en del egensnickrade lösningar för fixarentusiaster. Det finns även andra lösningar som Zipato Zipatile som kan styra både Zigbee och Z-Wave.

Räckvidden för Zigbee-prylar är mellan 30 och 150 meter beroende på om prylarna är placerade inom- eller utomhus. Eftersom Zigbee har stöd för mesh-nätverk kan de strömanslutna prylarna bygga ett mesh-nätverk som gör att ett kommandon vidarebefordras av prylarna från styrenheten till den slutgiltiga enheten. Vanligtvis kan ungefär max fem olika enheter skicka kommandot vidare innan det når slutmålet, vilket gör att räckvidden kan utökas mellan 150 meter inomhus och 750 meter utomhus beroende på hur din lösning ser ut.

Säkerhet

När det kommer till säkerhet är all kommunikation mellan enheterna i ett Zigbee-nätverk krypterad. Hemliga nycklar delas ut av den centrala styrenheten till alla andra Zigbee-enheter som är kopplade till nätverket.

När en Zigbee enhet väl har kopplats till ett nätverk samtalar enheten endast med andra enheter inom det nätverket. Om en pryl och en kontrollenhet befinner sig 10 centimeter eller närmare ifrån varandra finns det dock metoder för att tvinga prylen att bli medlem i ett annat nätverk.

Tidigare har flera säkerhetshål i protokollet dokumenterats men de allra flesta har i dagsläget åtgärdats med hjälp av mjukvaruuppdateringar. Både Trådfri och Hue använder sig av uppdaterade protokoll som ska vara säkra att använda.

Vem lämpar sig Zigbee för?
Om du primärt vill satsa på smart belysning är Zigbee ett mycket bra val då det här standarden har absolut störst spridning, och chansen blir då stor att du hittar produkter som passar just dina behov.

Om du däremot vill bygga ut hela hemmet med smarta komponenter av olika slag är Z-Wave ett säkrare kort då standardens styrka är att det finns ett bredare utbud med olika typer av produkter som stöder den.

Z-wave är dessutom inte riktigt lika komplicerat att integrera i ett blandat ekosystem av smarta hemmet-produkter och standarder jämfört med Z-wave, värt att tänka på om du tänker sätta samman en hemsnickrad lösning.