Google släpper lös utvecklarversion av Android 8.1

Den kommande uppdateringen av Android 8 "Oreo" fokuserar stort på den ack så populära trenden med maskininlärning.

Det är blott några veckor sedan Google officiellt avtäckte de nya Pixel 2-telefonerna, som blir först med den senaste versionen av Android, version 8.0 "Oreo". Google ligger dock inte på latsidan utan har skickat ut en testversion av Android 8.1 till utvecklare.

Den stora nyheten i version 8.1 är ett utvecklarramverk som kallas Neural Networks API, eller kort och gott NNAPI. Detta är ett ramverk som utvecklare kan använda för att utföra beräkningar relaterade till maskininlärning lokalt på enheten. Just lokala beräkningar utan inblandning av molntjänster var något som Google lyfte fram under oktobereventet där Pixel 2-telefonerna presenterades.

NNAPI-ramverket ska alltså kunna användas till att hårdvaruaccelerera beräkningar relaterade till maskininlärning, och det låter som att NNAPI ska ge utvecklare tillgång till den dedikerade hårdvarukretsen Pixel Visual Core som presenterades under Googles oktoberevent. Denna skulle bli tillgänglig först med Android 8.1, så troligtvis är det just NNAPI som krävs för att kunna utnyttja kretsen.

Googles information om NNAPI anger dock inte att ramverket ska vara exklusivt för telefoner med dessa specifika hårdvarukretsar så sannolikt kan funktionerna för maskininlärning även användas på enheter med generella systemkretsar, då sannolikt med sämre prestanda som nackdel.

I övrigt ser Android 8.1 inte ut att bjuda på några större förändringar, men förbättringar i hur notifikationer hanteras och ny funktion för att automatiskt fylla i information ska också tillkomma. Betaversionen blir tillgänglig att testa för alla som använder Pixel 2 och 2 XL, Pixel 1 och Pixel 1 XL, surfplattan Pixel C samt Nexus 6P och 5X.

Google passar även på att presentera en tidslinje för när betaversionen ska uppdateras samt när den slutgiltiga versionen ska lanseras. Nästa stora uppdatering kommer i mitten av november och Android 8.1 ska bli tillgänglig i slutgiltig form i mitten av december.

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.