Google släpper lös utvecklarversion av Android 8.1

Den kommande uppdateringen av Android 8 "Oreo" fokuserar stort på den ack så populära trenden med maskininlärning.

Det är blott några veckor sedan Google officiellt avtäckte de nya Pixel 2-telefonerna, som blir först med den senaste versionen av Android, version 8.0 "Oreo". Google ligger dock inte på latsidan utan har skickat ut en testversion av Android 8.1 till utvecklare.

Den stora nyheten i version 8.1 är ett utvecklarramverk som kallas Neural Networks API, eller kort och gott NNAPI. Detta är ett ramverk som utvecklare kan använda för att utföra beräkningar relaterade till maskininlärning lokalt på enheten. Just lokala beräkningar utan inblandning av molntjänster var något som Google lyfte fram under oktobereventet där Pixel 2-telefonerna presenterades.

NNAPI-ramverket ska alltså kunna användas till att hårdvaruaccelerera beräkningar relaterade till maskininlärning, och det låter som att NNAPI ska ge utvecklare tillgång till den dedikerade hårdvarukretsen Pixel Visual Core som presenterades under Googles oktoberevent. Denna skulle bli tillgänglig först med Android 8.1, så troligtvis är det just NNAPI som krävs för att kunna utnyttja kretsen.

Googles information om NNAPI anger dock inte att ramverket ska vara exklusivt för telefoner med dessa specifika hårdvarukretsar så sannolikt kan funktionerna för maskininlärning även användas på enheter med generella systemkretsar, då sannolikt med sämre prestanda som nackdel.

I övrigt ser Android 8.1 inte ut att bjuda på några större förändringar, men förbättringar i hur notifikationer hanteras och ny funktion för att automatiskt fylla i information ska också tillkomma. Betaversionen blir tillgänglig att testa för alla som använder Pixel 2 och 2 XL, Pixel 1 och Pixel 1 XL, surfplattan Pixel C samt Nexus 6P och 5X.

Google passar även på att presentera en tidslinje för när betaversionen ska uppdateras samt när den slutgiltiga versionen ska lanseras. Nästa stora uppdatering kommer i mitten av november och Android 8.1 ska bli tillgänglig i slutgiltig form i mitten av december.

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.