Google släpper lös utvecklarversion av Android 8.1

Den kommande uppdateringen av Android 8 "Oreo" fokuserar stort på den ack så populära trenden med maskininlärning.

Det är blott några veckor sedan Google officiellt avtäckte de nya Pixel 2-telefonerna, som blir först med den senaste versionen av Android, version 8.0 "Oreo". Google ligger dock inte på latsidan utan har skickat ut en testversion av Android 8.1 till utvecklare.

Den stora nyheten i version 8.1 är ett utvecklarramverk som kallas Neural Networks API, eller kort och gott NNAPI. Detta är ett ramverk som utvecklare kan använda för att utföra beräkningar relaterade till maskininlärning lokalt på enheten. Just lokala beräkningar utan inblandning av molntjänster var något som Google lyfte fram under oktobereventet där Pixel 2-telefonerna presenterades.

NNAPI-ramverket ska alltså kunna användas till att hårdvaruaccelerera beräkningar relaterade till maskininlärning, och det låter som att NNAPI ska ge utvecklare tillgång till den dedikerade hårdvarukretsen Pixel Visual Core som presenterades under Googles oktoberevent. Denna skulle bli tillgänglig först med Android 8.1, så troligtvis är det just NNAPI som krävs för att kunna utnyttja kretsen.

Googles information om NNAPI anger dock inte att ramverket ska vara exklusivt för telefoner med dessa specifika hårdvarukretsar så sannolikt kan funktionerna för maskininlärning även användas på enheter med generella systemkretsar, då sannolikt med sämre prestanda som nackdel.

I övrigt ser Android 8.1 inte ut att bjuda på några större förändringar, men förbättringar i hur notifikationer hanteras och ny funktion för att automatiskt fylla i information ska också tillkomma. Betaversionen blir tillgänglig att testa för alla som använder Pixel 2 och 2 XL, Pixel 1 och Pixel 1 XL, surfplattan Pixel C samt Nexus 6P och 5X.

Google passar även på att presentera en tidslinje för när betaversionen ska uppdateras samt när den slutgiltiga versionen ska lanseras. Nästa stora uppdatering kommer i mitten av november och Android 8.1 ska bli tillgänglig i slutgiltig form i mitten av december.

För dig som är sugen på att bli amatörpilot, men inte vill ge dig in på drönarmarknaden finns snart pappersflygplanet Powerup Dart som alternativ.

I den här tråden samlas de som redan lagt vantarna på en Homepod. In och läs om du är riktigt sugen på att skaffa en. Och har du redan köpt en vill vi läsa om dina intryck!

Andreas vilar upp sig hemma, Amandas halsont ställer till det – men podd blir det ändå. Som nästan varje vecka.

Den här killen styr det viktigaste i hemmet med sin Ocarina. Hemautomation gjord Zelda-style.

Det är bara att bita ihop och betala säger Tullverket.

Röstassistenten Google Assistant har ett hektiskt år framför sig. Enligt en bild från en Google-presentation kommer assistenten under 2018 att lanseras i flera nya länder och lära sig nya språk.