Google släpper lös utvecklarversion av Android 8.1

Den kommande uppdateringen av Android 8 "Oreo" fokuserar stort på den ack så populära trenden med maskininlärning.

Det är blott några veckor sedan Google officiellt avtäckte de nya Pixel 2-telefonerna, som blir först med den senaste versionen av Android, version 8.0 "Oreo". Google ligger dock inte på latsidan utan har skickat ut en testversion av Android 8.1 till utvecklare.

Den stora nyheten i version 8.1 är ett utvecklarramverk som kallas Neural Networks API, eller kort och gott NNAPI. Detta är ett ramverk som utvecklare kan använda för att utföra beräkningar relaterade till maskininlärning lokalt på enheten. Just lokala beräkningar utan inblandning av molntjänster var något som Google lyfte fram under oktobereventet där Pixel 2-telefonerna presenterades.

NNAPI-ramverket ska alltså kunna användas till att hårdvaruaccelerera beräkningar relaterade till maskininlärning, och det låter som att NNAPI ska ge utvecklare tillgång till den dedikerade hårdvarukretsen Pixel Visual Core som presenterades under Googles oktoberevent. Denna skulle bli tillgänglig först med Android 8.1, så troligtvis är det just NNAPI som krävs för att kunna utnyttja kretsen.

Googles information om NNAPI anger dock inte att ramverket ska vara exklusivt för telefoner med dessa specifika hårdvarukretsar så sannolikt kan funktionerna för maskininlärning även användas på enheter med generella systemkretsar, då sannolikt med sämre prestanda som nackdel.

I övrigt ser Android 8.1 inte ut att bjuda på några större förändringar, men förbättringar i hur notifikationer hanteras och ny funktion för att automatiskt fylla i information ska också tillkomma. Betaversionen blir tillgänglig att testa för alla som använder Pixel 2 och 2 XL, Pixel 1 och Pixel 1 XL, surfplattan Pixel C samt Nexus 6P och 5X.

Google passar även på att presentera en tidslinje för när betaversionen ska uppdateras samt när den slutgiltiga versionen ska lanseras. Nästa stora uppdatering kommer i mitten av november och Android 8.1 ska bli tillgänglig i slutgiltig form i mitten av december.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.