Apple kan dumpa Qualcomm med 2018 års Iphone-modeller

Apple kan vara på väg att byta ut Qualcomm till nästa års Iphone-modeller. Anledningen är troligen den juridiska tvist som de två företagen är inblandade i gällande Qualcomms licensvillkor till Apple.

Apple och Qualcomm är motparter i en multinationell juridisk tvist gällande licensvillkor. Den här tvisten kan vara anledningen till nya uppgifter som gör gällande att Apple byter ut Qualcomm i nästa års Iphone-modeller.

Qualcomm har under många år levererat modem till Apples telefoner, kretsar som gör det möjligt att ansluta till mobila nätverk såsom 3G och 4G. Qualcomm var först med att integrera modem för 3G/4G-nätverk direkt på systemkretsen med Snapdragon 800-kretsarna.

Dispyten mellan företagen nu kommer från en ändring i leveranserna där Qualcomm slutat skicka med mjukvara som Apple kan testa modemen med i sina telefon-modeller. Uppgifterna om att Apple kan byta bort Qualcomm helt till nästa års Iphone-modeller kommer från anynoma källor som dock poängterar att Apple kan ändra sig i frågan igen.

Qualcomm är inte exklusiv leverantör av modem till Iphone idag, Apple har de senaste åren också köpt modem från Intel som används hos vissa mobiloperatörer. Intels modem stöder inte alla mobila nätverkstekniker, men via uppköp skulle sådant stöd kunna läggas till och därmed låta Intel helt ersätta Qualcomm som leverantör av mobil modemteknik.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.

På fredag börjar Apples nya flaggskeppsmobiler att säljas i butiker. Om du har en Iphone X redan – finns det några skäl att uppgradera? Kanske finns det ett stort skäl.

IOS 12 är här, och går att ladda hem. Här är en snabb genomgång av nyheterna i systemet.