99 testar Iphone X: Designen

Apples senaste flaggskepp har hittat till redaktionen och vi börjar vår testserie med att kolla in designen och hur storleken på skärmen är jämfört med Iphone 8 och Iphone 8 Plus.

Design och knappar

I år är det tio år sedan Apple släppte den första Iphone-modellen. Det är rakt upp och ner svårt att försöka förklara vilken påverkan telefonen haft på våra liv, mina försök låter så larviga så jag ger upp och konstaterar att den förändrade allt. Inte alla modeller sedan starten har gjort stora avtryck, snarare har Apple ofta finslipat sin telefon september efter september. I år är det annorlunda.

Tioårsjublieet firas med Iphone X, Apples senaste tillskott till Iphone-familjen. I ett decennium har Apple velat släppa en telefon vars framsida helt täcks av en skärm och nu är de för första gången nära.

I den här första delen av vårt Iphone X-test kommer vi kika närmare på designen, den nya formfaktorn och jämföra den med Iphone 8 och 8 Plus.

Designen

Iphone X har en ram av rostfritt stål runt om, och både fram- och baksidan täcks av glas. Den finns tillgänglig endast i två färgalternativ – vitt/silver och en rymdgrå variant där också stålramen är mörk.

Vårt testexemplar är silvermodellen. Jag gillar verkligen det rostfria stålet, blev kär i ytbehandlingen redan när Apple först släppte Apple Watch. En nackdel är att det lätt repas, men själv tycker jag att det bara blir snyggare. Dessutom går det tacksamt nog att polera upp lite efter hand om man verkligen vill.

Glasbaksidan tycker jag ger ett bättre grepp än aluminium-bakstyckena Iphone-modellerna haft ett bra tag nu. Men hur starkt och tåligt Apple än säger att det här nya glaset är, är det lätt hänt att råka tappa sin mobiltelefon och då spricker glas gärna. Hur snygg den här telefonen än är känns det viktigt att sätta ett skyddande skal på den.

På baksidan sticker kameralinserna fortfarande ut, men den här gången är det två linser på höjden istället för bredvid varandra. Det här är inte snyggt, och det är störigt när telefonen inte kan ligga plant på ett bord. Men jag lägger ingen möda på att störa mig på det här. Jag sätter på ett skal och tänker inte mer på det. Kanske är det rent av en fördel att de sticker ut för alla oss som använder skal, kanterna på skalet riskerar inte att störa fotograferingen.

Framsidan är likt tidigare Iphone-modeller ganska enkel att byta, men skulle baksidan spricka kommer det kosta dig en rejäl slant att reparera din dyrgrip. I tabellen nedan finns Apples prislista för några utvalda Iphone-modeller. Hela listan finns på deras support-sidor.

Endast skärmreparation

Andra skador

Iphone X

3 062,63

5 908,63

Iphone 8

1 701,63

3 803,63

Iphone 5S

1 462,63

2 962,63

Hemknappen

Vi sparar skärmen till senare och kikar nu på knapparna. Hemknappen är borta och Apple har inte ångrat sig angående hörlursporten de tog bort förra året i och med Iphone 7 och 7 Plus. Volymknapparna och reglaget för att sätta telefonen i ljudlöst läge sitter på vänstersidan och på högersidan sitter nu en lite längre knapp som Apple döpt om till "sidoknapp". Håller du in den aktiveras röstassistenten Siri.

På andra Iphone-modeller är knappen en på/av-knapp. Den här knappen försätter telefonen i ett viloläge, behöver du starta om telefonen får du nu hålla in den tillsammans med volym upp en stund. Sidoknappen och volym upp tar också skärmdumpar.

Istället för hemknappen navigerar du i Iphone X med några nya gester. Ett svep nerifrån och upp leder alltid hemskärmen. Kontrollcenter finns numera om du drar ned från det övre högra hörnet. Drar du ner någon annanstans där uppe får du fram Notisscenter.

Kort och gott saknar jag inte hemknappen alls ur navigeringssynpunkt, men jag kommer komma in på Touch ID kontra Face ID längre fram. Båda upplåsningsteknikerna har sina fördelar.

Ligger bra i handen

Jag har använt en Iphone 7 Plus länge innan den här dök upp på redaktionen och älskar allt skärmutrymme, men gillar inte att den är så gigantisk att jag oftast behöver två händer för att hantera den, för att inte tala om hur jobbigt det är att den typ inte går ned i några av mina fickor.

Iphone X ligger jättebra i handen, den är ibland något för hög, men det är inte alls lika ofta det känns som att jag behöver två händer.

Kommentarer
8 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.