Snabbtest: Slipp flärpen på Iphone X med nya appar

Om du verkligen inte gillar flärpen på Iphone X finns det nu några appar som hjälper dig, åtminstone delvis. 99 snabbtestar dem här.

Apple har valt att låta en flärp med kamera, högtalare och sensorer sticka ner i skärmen på Iphone X och åsikterna går isär huruvida det är snyggt, okej eller alldeles fruktansvärt fult. För alla som avskyr flärpen finns det ett gäng appar att prova om du vill försöka leva med Iphone X ändå.

Apple ger utvecklare rekommendationer för hur appar ska utformas och bete sig på Iphone X liksom för deras andra modeller. De skriver bland annat "försök inte att gömma enhetens rundade hörn, sensorhuset eller indikator för att nå hemskärmen genom att placera svarta block i toppen eller botten av skärmen". Apple har ändå släppt igenom ett par appar till App Store som gör just detta.

Snabbtest

Eftersom det här är appar och inte en funktion i operativsystemet kan flärpen bara döljas på hem- eller låsskärmen. Apparna erbjuder bakgrundsbilder till telefonen med en övre kant helt i svart, vilket döljer de små "öronen" runt flärpen.

Det är värt att notera att det finns en helt svart bakgrundsbild inbyggd i IOS som åstadkommer samma sak som de här apparna om det rena och enkla lockar. Det svarta ser också extra bra ut nu med OLED-skärmen.

Nåja, låt oss kolla in några av de här apparna. Först ut är appen Notcho som laddas ned gratis. Appen skickar med 20 bakgrundsbilder du kan välja mellan, men du kan också importera egna bilder och anpassa. Appen lämnar ett vattenmärke i ena hörnet om du inte hostar upp 30 kronor (just nu är det billigare och kostar 20 kronor).

Billigare blir det om du istället letar upp appen Notch Remover som kostar en guldtia. Den skapar en bakgrundsbild utifrån någon av dina egna bilder.

För den som vill erbjuder sajten Notchless några bakgrundsbilder med svart topp kostnadsfritt, och det finns också mallar för Photoshop eller Sketch för att enkelt kunna skapa egna.

Sammanfattning

Alla tre alternativen ovan gör jobbet och är enkla att använda. Välj den som passar dig bäst. Helt gratis är sajten där du laddar ned färdiga bilder, eller om du vill göra egna bilder med hjälp av deras mallar. Av de två apparna är Notch Remover billigast, men där erbjuds du inga färdiga alternativ utan måste bidra med en egen bild att modifiera.

Även här på redaktionen råder delade meningar om flärpen som den lilla svarta remsan med kamera, högtalare och sensorer överst på telefonen har kommit att kallas. Undertecknad stör sig inte alls, medan Amanda tycker den är ful. Andreas inställning är att den inte påverkar telefonens funktion och därför inte är ett problem. Att byta till en speciell bakgrundsbild som ovan är ingen verklig lösning på problemet, men tar åtminstone bort öronen när du använder hem- eller låsskärmen.

Kommentarer
17 svar

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!