Andreas testar Oneplus 5T

Uppdateringen av vårens flaggskepp tillför faktiskt mer än bara en trendriktig skärm. Oneplus 5T imponerar mest i Android-lägret just nu.

När Oneplus 5 släpptes i våras markerade det en ny inriktning för företagets telefoner. Dels fick enheten en snyggare och mer flaggskeppsosande design och konstruktion, och dels satsade de på att bli den mobila fotografens bästa vän. I vårt test konstaterade vi att Oneplus 5 mycket riktigt kändes mer som en flaggskeppstelefon och hade blivit betydligt bättre gällande fotografi, men till ett pris.

Oneplus 5 kostade cirka 5 500 kronor vid lansering, ett ganska stort steg upp från Oneplus 3T och dess föregångare som kostat cirka 3 500 kronor. Det var fortfarande billigare än marknadens giganter från Samsung och Apple, men deras tidigare säljargument "flaggskeppsprestanda för budgetpengar" stämde inte längre lika bra. Nu har företaget lanserat Oneplus 5T som likt namnet antyder är en uppgradering av sin föregångare, på samma sätt som att Oneplus 3T var en uppgradering av Oneplus 3.

Detta illustreras av att samma formspråk och materialval gäller även denna gång, det vill säga ett midnattssvart metallchassi. En större förändring är dock det trendriktiga bytet till en skärm som täcker majoriteten av telefonens framsida, vilket här representeras av en 6,01 tum stor skärm av optisk OLED-typ. Skärmens upplösning är 2 160 x 1 080 pixel, en ökning från föregångarens 1 920 x 1 080 pixel. Det innebär att Oneplus 5T har samma pixeltäthet som föregångaren men annorlunda bildförhållande, nämligen det lika trendriktiga bildförhållandet 18:9.

Den optiska OLED-panelen levereras av Samsung och når klart godkända 440 nits i ljusstyrka. Det är en bra bit under de 1 200 nits Samsung erbjuder med sina senaste AMOLED-paneler, och även en liten bit under de 680 nits Apples panel i Iphone X skryter med, men i praktiken ser skärmen imponerande bra ut både inomhus och utomhus och blir inte ett problem för någon som inte stirrar sig blind på specifikationer. Färgåtergivningen är imponerande bra och svärtan så svart som den bara kan bli. Överlag imponerar skärmen och kan hävda sig med paneler från företag vars telefoner är betydligt dyrare.

Oneplus 5 och tidigare modeller har haft en fysisk hemknapp med integrerad fingeravtrycksläsare under skärmen, samt kapacitiva knappar för bakåtnavigering och flerkörning av appar. Eftersom skärmen roffar åt sig telefonens framsida har fingeravtrycksläsaren fått flytta till telefonens baksida där den finns placerad i mitten en liten bit under kameramodulen, en lösning som de flesta Android-aktörer valt att satsa på, förutom Samsung som uppenbarligen har skolkat från dessa designmöten. I övrigt är det mesta sig likt och även denna gång används USB Type-C för snabbladdning och musik kan lyssnas på via en klassisk 3,5 millimetersutgång.

Om det är en trend som Oneplus inte har hakat på så är det den med trådlös laddning. Företaget hävdar själva att detta beror på att de inte tycker att tekniken har kommit tillräckligt långt för att kunna hävda sig med traditionell snabbladdning och att de hellre väntar till de båda teknikerna har kommit på jämn fot. Med tanke på att de valde att inkludera en 3,5 millimeters ljudutgång för att ge kunderna fler alternativ kan man tycka att kunderna skulle få välja även här, men så är inte fallet. Oneplus 5T är inte heller certifierad för vatten- och dammtålighet enligt någon IP-standard, vilket så klart inte innebär att den kortsluts så fort en droppe vatten finns i dess närhet men den extra tryggheten som en sådan certifiering erbjuder skulle ändå vara önskvärt.

På insidan sitter samma Snapdragon 835 som drev föregångaren och även denna gång kan detta backas av 8 eller 6 gigabyte primärminne, vilket backas av 128 eller 64 gigabyte internt lagringsutrymme. Stöd för minneskort saknas, dock erbjuds dubbla SIM-platser för den som vill växla mellan telefonnummer för privat och yrkesmässiga behov.

Specifikation

Oneplus 5T

Skärm

6,01 tum AMOLED
2160 x 1080 pixel (401 ppi)
80,5% skärm till kant-ratio
Bildförhållande 18:9

Kretsuppsättning

Qualcomm Snapdragon 835
4 x 2,45 GHz Kryo-kärnor
4 x 1,9 GHz Kryo-kärnor
10 nm tillverkningsprocess

Internminne

8 GB eller 6 GB LPDDR4X

Kamera

Bakre kameror:
16 megapixel f/1,7-bländare
20 megapixel f/1,7-bländare
2x digital zoom
Främre kamera:
16 megapixel f/2,0-bländare

Lagring

64 GB
128 GB

Batterikapacitet

3 300 mAh

Trådlöst

Wifi:
802.11 a/b/g/n/ac
LTE:
LTE Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)
Övrigt:
Bluetooth 5.0 med AptX HD
Dirac HD Sound
AANC

Funktioner

GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo)
NFC

Operativsystem

Oxygen OS 4.7.1
Android 7.1.1

Material

Aluminium
Corning Gorilla Glass 5

Färgval

Midnight Black

Anslutningar

USB Type-C
3,5 mm ljudport
Dubbla SIM-platser

När Oneplus lanserade sin första telefon användes den populära Android-ROM:en Cyanogen, men till sin andra bytte företaget till en egen variant baserad på en ren version av Android. Det egna systemet kallas Oxygen OS och i Oneplus 5T har denna kommit upp i version 4.7.1. När vi testade Oneplus 5, som då använde Oxygen OS 4.5.1, kritiserade vi telefonen för det flertal buggar som plågade systemet. Jag kan gladeligen rapportera att detta inte har varit ett problem med denna version.

En grundläggande skillnad i denna version är så klart att mjukvaran har anpassats för den nya upplösningen och de virtuella knapparna som nu huserar på skärmen. Utöver det har systemet bestyckats med några kosmetiska förändringar, bland annat visas innehållet i mappar på ett annorlunda sätt än tidigare. Det är rent estetiskt lyckade förändringar, och att det ingår i ett system som överlag flyter på väldigt bra och är responsivt skapar en känsla av ett uppfräschat och välpresterande system.

Precis som tidigare kan du anpassa flera delar av systemet, och även hårdvaruknappar. Oneplus signaturfunktion är den fysiska reglageknappen längst upp på telefonens vänstra sida som styr notiser. Detta reglage låter dig växla mellan tre olika notislägen: tyst, stör ej eller ring. Dessa representerar olika nivåer av hur mycket notiser och ljud som släpps igenom, och du kan i inställningarna konfigurera dessa ytterligare så att de passar dina personliga preferenser bättre.

Det är väldigt smidigt att snabbt kunna sätta enheten i ljudlöst läge utan att behöva låsa upp den, men den fysiska knappen skulle gärna fått vara lite större och mer distinkt. Med ett skal på telefonen blir det lätt att jag får leta runt med fingret innan jag kan känna vilket läge knappen är i och därmed i vilken riktning den ska flyttas.

Denna anpassning gäller även de virtuella knapparna på skärmens nedre del. Du kan ändra ordningen för dessa, och du kan även styra vilken funktion som aktiveras om du dubbeltrycker på hemknappen. Jag har använt den till att stänga på och av funktionen för delad skärm som ingår i Android 7, en mycket snabbare metod än hur det hanteras på flertalet Android-konkurrenter.

En annan funktion som introducerats i mjukvaran är något som kallas Parallella appar. I sin nuvarande form handlar detta om möjligheten att skapa parallella versioner av appar för sociala medier, vilket är användbart för dig som har fler än ett konto och ogillar att byta mellan konton när du öppnar appen för Facebook, Twitter, Instagram med flera. Den parallella versionen av dessa appar markeras med en gul stjärna och blir samma sak som att du startar appen för första gången. Jag som exempelvis har ett eget konto, ett 99-konto och ett Fulkultur-konto i appar som Instagram eller Twitter blir det väldigt smidigt att bara välja om jag vill öppna appen med mitt eget konto eller något av de jobbrelaterade.

Oneplus erbjuder även en funktion som kallas "Omgivande display", vilket kort och gott innebär att inkommande meddelanden kan visas upp på OLED-skärmen utan att du behöver väcka den. Det liknar de "always on"-lägen som andra erbjuder, men här är det alltså bara en funktion som aktiveras när ett meddelande eller en notis av något slag anländer. Med tanke på att telefonen har denna kapacitet är det tråkigt att företaget inte låter användaren aktivera ett always on-läge som visar klockan, notiser och liknande hela tiden. Det kanske är av batterisparande anledningar som detta inte erbjuds, men då Oneplus lyfter fram användarens valmöjligheter som viktigt för företaget kan jag tycka att användaren skulle få välja även här.

Ansiktsvänlig inloggning

Det är dock inte bara kosmetiska förändringar som är nytt i Oxygen OS 4.7.1. Oneplus har även valt att utveckla ett system för inloggning via ansiktsavläsning, något jag var väldigt skeptisk till inledningsvis då Samsungs motsvarighet på Galaxy S8 och Note 8 inte imponerat. Oneplus använder likt Samsung kameran för ansiktsavläsningen, men på något sätt har de lyckats betydligt bättre. Jag har inte lyckats lura systemet med att hålla upp en bild på mig själv och lösningen är snabb, och har en förvånansvärt låg felprocent faktiskt.

Oavsett om jag försöker logga in i ett nedsläckt rum eller tar upp telefonen från fickan och vinklar den försiktigt uppåt mot mitt ansikte loggas jag in snabbt utan allt för många misslyckade försök. Det verkar som att Oneplus lösning är betydligt mer känslig för avståndet mellan telefonen och ditt ansikte än aspekter som ljusnivåer och liknande. Om telefonen inte lyckas logga in dig omedelbart kan du bli tvungen att låsa och låsa upp telefonen igen för att göra ett nytt försök, men detta händer inte så ofta och om du skulle ha större svårigheter med ansiktsavläsningen kan du alltid använda fingeravtrycksläsaren på telefonens baksida som är snabb.

Oneplus beskriver inte exakt hur den här lösningen fungerar, och med tanke på att den rent tekniskt inte använder lika avancerade lösningar som exempelvis Apples Face ID-lösning är det svårt att uttala sig om hur säker den egentligen är. Men faktum är att ingen lösning är helt felfri, och då du inte kan använda den för att autentisera dig via Bank ID handlar det egentligen bara om du vill ha tillgång till ett smidigare sätt att logga in på telefonen. Och det är smidigt, hatten av till Oneplus för ett lyckat första försök.

Samma goda prestanda

Med tanke på att det är samma systemkrets som används här som i föregångaren Oneplus 5 är det inte särskilt förvånansvärt att prestandaresultaten är mer eller mindre identiska. I Geekbench 4 blir resultatet 1 965 och 6 689 poäng för de enkelkärniga respektive flerkärniga testerna, vilket är på samma nivå som föregångaren och i den absoluta toppen för Android-lägret. Det är en rejäl bit efter Apples nya A11 Bionic-krets dock. Samma situation gäller för Antutu-resultaten.

När det gäller grafiken kan Apple dock inte hävda sig lika bra och även denna gång blir Oneplus bäst i klassen i grafiktestet 3dmark Sling Shot Extreme. Resultatet är även bättre än konkurrerande Android-telefoner med Snapdragon 835-kretsen, så det verkar som att Oxygen OS antingen är mer lättdrivet än konkurrenternas system eller så har Oneplus helt enkelt optimerat systemet bra sett till grafikprestanda.

Gyllene medelvägens batteritid

När det gäller batteritid har Oneplus länge erbjudit imponerande god uthållighet, och detta förändras inte med 5T. Batteriet är lika stort som tidigare, 3 300 milliamperetimmar, och batteritiden blir också väldigt lik den hos Oneplus 5. Eftersom 5T har en större skärm och något högre upplösning blir batteritiden med skärmen aktiv något sämre än hos föregångaren, men inte på en nivå som begränsar på något sätt. När jag kommer hem från en normal arbetsdag har jag i regel cirka 75 procent laddning kvar, vilket var närmare 80 procent med Oneplus 5.

Det låter mycket och det beror på att jag inte använder sociala medier och andra typer av appar som håller skärmen igång särskilt flitigt. Om du vet med dig att du gör detta skulle laddningsnivån så klart vara betydligt lägre, men det är inga som helst problem med att ta sig igenom en arbetsdag och ändå ha laddning kvar till lite mobiltid på kvällen. Om du börjar få ont om laddning kan du aktivera batterisparläget som ger några extra timmar i utbyte mot försämrad prestanda. Försämringen i prestanda är märkbar men inte aktivt störande, och då detta läge sannolikt bara behöver användas mot slutet av dagen får det ändå anses vara okej.

Med Oneplus 5 satsade företaget likt många andra på att koppla ihop en normallins med en sekundär telefotolins, något som gav upphov till 2x-zoom som Iphone 7 Plus hade gjort populärt sedan tidigare. I Oneplus 5T ersätts den sekundära telefotolinsen av ytterligare en normalfotolins, men med högre sensorupplösning än den primära kameralinsen. Båda linserna har imponerande bra bländaröppning, f/1.7, vilket är klart bättre än den f/2.0 som den sekundära telefotolinsen i Oneplus 5 skröt med.

Bättre bländaröppning till trots gjorde denna ändring att vi tvivlade på att Oneplus 5T faktiskt skulle bli en förbättring över föregångaren, vars sekundära zoomlins hade det tämligen kämpigt i miljöer med svag belysning. Den primära kameralinsen hade sina bekymmer i begränsad belysning, även om den var ett klart steg framåt sett till fotografi för Oneplus del. Men med facit i hand får vi faktiskt säga att bytet var ett smart drag från företagets sida då bilder i svag belysning blir mycket bättre än tidigare.

Det fungerar på så sätt att telefonen automatiskt byter till den sekundära högupplösta kameralinsen när ljusnivån i omgivningen är svag, under 10 lux är gränsen. När kamerasensorns pixlar har svårt att fånga in tillräckligt mycket ljus för att undvika brus i bilden slår kameran ihop fyra pixlar runt aktuell pixel. Det leder till att kameran kan fånga detaljer med klart bättre skärpa än vad Oneplus 5 kunde, trots att det inte hänt särskilt mycket i ren hårdvaruväg.

Men, att det nu inte finns en telefotolins innebär också att kameran måste förlita sig på digital zoom för att fånga bilder på längre avstånd. Normalt sett medför digital zoom förvrängningar i bilden med gott om brus och oskärpa. Med 2x eller den maximala zoomnivån (8x) blir bildresultatet mer eller mindre på nivå med Galaxy Note 8 och Iphone X, som båda stöder optisk zoom till 2x och digital zoom till 10x.

Sett till porträttbilder klarar sig Oneplus 5T också bra. Den är inte riktigt lika bra som Iphone X vad det gäller att särskilja på motivet och objekt som befinner sig nära motivet, i våra exempelbilder hamnar exempelvis stolpen strax bakom undertecknad inte ur fokus vilket den blir med Iphone X, men överlag håller porträttfotot god nivå. Det är klart bättre än hos Galaxy Note 8 där oskärpan på bakgrunden inte ser lika effektfull ut och färgåtergivningen på exempelvis hudfärger blir överdrivet ljus.

När vi testar att fotografera ett par färgstarka kängor med en gräsmatta som bakgrund blir situationen en liknande. Iphone X levererar den mest naturtrogna bilden, utan att den för den delen blir för tråkig sett till kontraster. Oneplus 5T håller sig ganska nära Iphone X men levererar starkare gröna färger för gräsmattan. Överlag är det dock mer naturtroget än Samsungs resultat där färgerna förstärks mer än hos konkurrenterna. Oneplus håller också ungefär samma nivå som de andra sett till autofokuskapacitet, men här drar faktiskt Note 8 det längsta strået. När det gäller den främre kameran levererar Iphone X bäst resultat men både Note 8 och Oneplus 5T levererar resultat du inte lär bli besviken på.

Men det är när vi flyttar in i studion och ska fotografera med svag och besvärlig belysning som vi blir riktigt imponerade av Oneplus 5T. Med en lampa som ljuskälla i bakgrunden och en liten röd hatt liggandes på ett bord lyckas Oneplus producera bilder som knäpper Note 8 på näsan. Iphone X lyckas får fram mer ljus och detaljer på hatten, men lampans ljus sprängs å andra sidan ut till den grad att lampan inte syns. Iphone-resultatet är bäst här, men Oneplus levererar imponerande bra.

När undertecknad ställer sig framför kameran med samma lampa på i bakgrunden är det faktiskt Oneplus 5T som levererar klart bäst material. Iphone X levererar en ganska urvattnad bild med allt för gråblå ton, och resultatet är ganska "tråkigt". Galaxy Note 8 levererar en mer detaljfattig bild med sämre skärpa, och överdrivet ljusa partier. Oneplus levererar en bild som har bättre mörka partier, mer verklighetstrogna färger för såväl hudtoner som tröja och kompositionen är som helhet klart trevligare än konkurrenterna.

Vi testade även att spela in en videosekvens där Amanda promenerar i parken. Jag klampade medvetet extra hårt för att telefonernas förmåga att hantera bildstabilisering skulle testas, och även här imponerar Oneplus 5T. T5 levererar den mest stabila videon i testet, och resultatet är i övrigt riktigt bra. Galaxy Note 8 lyckas leverera bäst bildkvalitet och autofokus för videoinspelningen, men bildkvaliteten för Oneplus 5T är också riktigt bra.

Oneplus ska ha en eloge för vad de har åstadkommit med kameralösningen i Oneplus 5T. På samma sätt som Google visat att de kan införa en bra porträttfunktion med Pixel 2-telefonerna med endast en kamera visar Oneplus att man minsann inte behöver använda sig av en telefotolins för att leverera bra bilder. Med bra bländaröppning och smarta mjukvaruknep kan de leverera bilder som på de flesta punkter kan hävda sig med marknadens främsta, och i vissa fall även överträffa dem. Och detta i en telefon som är betydligt billigare än de flesta konkurrenter.

Sammanfattningsvis är jag mycket imponerad av vad Oneplus har åstadkommit med 5T. Den reviderade hårdvaran är en försiktig finputsning av vad som erbjöds med Oneplus 5 men resultaten är en snygg och välbyggd telefon som inte behöver skämmas för sig hösten 2017. Prestanda är lika god som den var tidigare, det vill säga i den absoluta toppen, och kameran har finputsas till att ta ännu bättre bilder än tidigare.

Om Oneplus 5T ska jämföras med marknadens giganter som Iphone 8 Plus, Iphone X och Samsung Galaxy 8/Note 8 klarar den sig faktiskt riktigt bra. Den kan fotografera nästan lika bra, den presterar bättre än Samsungs diton och har en fingeravtrycksläsare som inte är urbota dumt placerad. Dess ansiktsavläsning fungerar dessutom riktigt bra, och är inte lika lättlurad som Samsungs version.

Klår den då marknadens giganter på fingrarna på samtliga punkter? Nej, men den kommer tillräckligt nära för att du inte ska behöva kompromissa på något sätt om du väljer en Oneplus 5T. Att den dessutom kostar nästan hälften så mycket som en Galaxy Note 8 eller Iphone 8 Plus gör den bara än mer tilltalande. Att den saknar vatten- och dammtålighet och trådlös laddning är tråkigt, men om det är nog för att avskräcka från köp är upp till dina personliga preferenser. Det som erbjuds med Oneplus 5T är riktigt bra.

Till syvende och sist är det egentligen bara ett enda större orosmoln som skulle gäcka mig vid ett köp av Oneplus 5T – mjukvarans kvalitet över tid. När vi testade Oneplus 5 gnällde vi på att mjukvaran var buggig vid lansering, och deras historik med problematiska systemuppdateringar är skäl nog för viss tveksamhet. Men, Oneplus ska inte få kritik för brister de faktiskt inte uppvisar och Oxygen 4.7.1 som används här fungerar föredömligt väl. Och då ska vi även tillägga att även telefoner från stora drakar som Samsung blir sämre med tiden när mjukvaruingenjörer flyttas över till de nya flaggskeppen.

Om Android 8 Oreo-uppdateringen som kommer i början av nästa år fortsätter på samma goda spår utan allt för många buggar finns det få argument mot ett köp av denna telefon för dig som söker en relativt ren Android-telefon. Hade jag köpt en Android-telefon i slutet av 2017 hade det utan tvekan blivit en Oneplus 5T.

Sammanfattat omdöme: Oneplus 5T

Fördelar:
+ God prestanda och respons i systemet
+ Vettiga tillskott i mjukvaran
+ Kamera som kan konkurrera med eliten
+ Oväntat smidig ansiktsavläsning
+ Hälften så dyr som största konkurrenterna

Nackdelar:
− Ej certifierad för vatten och dammtålighet
− Saknar trådlös laddning
− Inga stereohögtalare