Transgender Day of Remembrance

Vi lyfter transpersoner i teknikvärlden

Idag är det Transgender Day of Remembrance och vi uppmärksammar detta genom att lyfta transpersoner i teknikvärlden.

Idag är det Transgender Day of Remembrance som finns för att uppmärksamma de transpersoner som har blivit misshandlade, våldtagna eller mördade som följd av transfobi och hatbrott. Dagen uppstod 1999 av Gwendolyn Ann Smith för att hedra Rita Hester som mördades i Allston Massachusetts 1998. Under förra året finns 23 kända fall där transpersoner har blivit dödade på grund av hatbrott i USA.

Vi tänkte därför uppmärksamma dagen genom att lyfta betydelsefulla transpersoner inom teknikvärlden och teknikföretag som jobbat för att förbättra förhållanden för transpersoner.

Hannah Winterbourne jobbar som ingenjör på avdelningen Royal Electrical and Mechanical Engineers i brittiska armén. 2013 kom Winterbourne ut som transkvinna och blev den högst rankade transpersonen inom brittiska armén. Efter 2013 har hon jobbat flitigt för transpersoners rättigheter inom armén och har varit tydlig med att hon vill vara en positiv förebild. Hon har vunnit flertalet priser för sitt engagemang.

Chelsea Manning var tidigare en amerikansk armésoldat men dömdes 2013 till 35 års fängelse för bland annat spionage, efter att hon läckt sekretessbelagda handlingar genom Wikileaks. Hennes straff förkortades dock och redan 2017 släpptes hon fri.

Läckan blev känd som Iraq Wars logs och Afghan War logs och har allmänt setts som en katalysator för den arabiska våren 2010. Manning har nominerats till Nobels fredspris 2011 och 2012. 2013 fick hon Winston Smith-priset av Electronic Frontier Finland.

Angelica Ross är transkvinna och vd för Transtech Social Enterprises som jobbar med att lyfta och anställa transpersoner till lärlingsprogram inom grafisk design och webbutveckling. Hon säger i en intervju med Fast Company:

– Som transperson kan du oftast inte ens få in foten genom dörren för du är inte tänkbar. Det går inte att ringa och säga ”det här är Mary” med en mörk röst utan att de skrattar åt dig, det finns så många barriärer. Teknologiska framsteg har dock öppnat upp nya dörrar för personer som jag. Jag kan lära mig det mesta av genomgångar på internet.

Ross är en självlärd webbdesigner och har drivit en grafisk formbyrå i över tio år. Utan några egentliga medel startade hon Transtech och vid första ansökan fick de in över 40 ansökningar.

Tipsa gärna om vi har missat någon eller något initiativ eller företag i kommentarerna!

Källa: Hanna Winterbourne | Wikipeida Chelsea Manning | Fast Company | HRC | Transtech Social Enterprises

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
1 svar

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.

Svenska betaltjänsten Klarna får nu stöd för Apple Pay. Det betyder i praktiken att även de som har banker och betalkort som inte har stöd kan använda Apple Pay genom Klarna.

Inför lanseringen av Mate 20 Pro skröt Huawei att företagets Kirin 980-processor skulle vara betydligt snabbare än konkurrenten Apples A12 Bionic-processor. Nu har telefonerna gått en match mot varandra.

Google Plus är Facebook-utmanaren som kom av sig, och efter att ännu mer data läckt kommer nu tjänsten att stänga ned redan i april.

Kommer du ihåg Infinity Blade-spelen som ofta visades upp på Apples presentationer som exempel på vad som var tekniskt möjligt på IOS? Epic har nu tagit bort dem från App Store.