Upprop från kvinnor i teknikbranschen

Nu har turen att rannsaka sig själv kommit till teknikbranschen. 1 100 kvinnor har skrivit under uppropet #teknisktfel.

Det är nu strax över en månad sedan taggen #metoo exploderade i sociala medier. Sedan dess har en flodvåg svept genom både sociala och traditionella medier där tusentals vittnesmål om sexism, sexuella trakasserier och misogyni mot kvinnor uppdagats.

I detta massiva upprop har ytterligare taggar utifrån yrkesgrupper fötts och vittnesmålen organiserats runt dessa. Det senaste branschuppropet är teknik, där över 1 100 kvinnor har enats runt protesten #teknisktfel.

Uppropet innehåller vittnesmål om hur kvinnor blir särbehandlade, missgynnade och förödmjukade av manliga kollegor samt chefer. Många berättelser gör dessutom gällande att det är ett beteende som antingen accepteras eller underlåtes att hanteras på arbetsplatserna. Här är ett axplock:

”Trakasserier är en så påträngande verklighet att jag lär yngre kvinnliga kollegor hur man kan hantera kommentarer och fördomar i arbetsvardagen.”

”Under min tid på tekniska högskolan undvek jag att sminka mig för mycket eller klä mig för utmanande eller feminint då jag upplevde att kvinnor som gjorde det inte togs på allvar och sexualiserades.”

”Jag blev ständigt åsidosatt och fick återkommande stå ut med att kollegor hade porrbilder som skärmsläckare som de ofta tittade på i grupp. Till mig sa de: ”Du har väl humor?” Det hade jag inte och lyfte det med chefen – då blev det värre. Jag undvek sammankomster med kollegor, höll mig alltid formell, slutade le för att jag inte ville verka inbjudande och gick till slut in i väggen med sjukskrivning som följd. Jag arbetar inte längre som ingenjör.”

”Vi kom till möten och de kunde säga “kul att ni är här, men vi har redan snackat igenom allt så vi kan bara berätta vad vi bestämt”. Under ett möte avbröt de mötet för att diskutera en porrskådis.”

Det är nu teknikbranschens tur att rannsaka sig själv. Följ uppropet under taggen teknisktfel på sociala medier.

Kommentarer
8 svar

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.