Upprop från kvinnor i teknikbranschen

Nu har turen att rannsaka sig själv kommit till teknikbranschen. 1 100 kvinnor har skrivit under uppropet #teknisktfel.

Det är nu strax över en månad sedan taggen #metoo exploderade i sociala medier. Sedan dess har en flodvåg svept genom både sociala och traditionella medier där tusentals vittnesmål om sexism, sexuella trakasserier och misogyni mot kvinnor uppdagats.

I detta massiva upprop har ytterligare taggar utifrån yrkesgrupper fötts och vittnesmålen organiserats runt dessa. Det senaste branschuppropet är teknik, där över 1 100 kvinnor har enats runt protesten #teknisktfel.

Uppropet innehåller vittnesmål om hur kvinnor blir särbehandlade, missgynnade och förödmjukade av manliga kollegor samt chefer. Många berättelser gör dessutom gällande att det är ett beteende som antingen accepteras eller underlåtes att hanteras på arbetsplatserna. Här är ett axplock:

”Trakasserier är en så påträngande verklighet att jag lär yngre kvinnliga kollegor hur man kan hantera kommentarer och fördomar i arbetsvardagen.”

”Under min tid på tekniska högskolan undvek jag att sminka mig för mycket eller klä mig för utmanande eller feminint då jag upplevde att kvinnor som gjorde det inte togs på allvar och sexualiserades.”

”Jag blev ständigt åsidosatt och fick återkommande stå ut med att kollegor hade porrbilder som skärmsläckare som de ofta tittade på i grupp. Till mig sa de: ”Du har väl humor?” Det hade jag inte och lyfte det med chefen – då blev det värre. Jag undvek sammankomster med kollegor, höll mig alltid formell, slutade le för att jag inte ville verka inbjudande och gick till slut in i väggen med sjukskrivning som följd. Jag arbetar inte längre som ingenjör.”

”Vi kom till möten och de kunde säga “kul att ni är här, men vi har redan snackat igenom allt så vi kan bara berätta vad vi bestämt”. Under ett möte avbröt de mötet för att diskutera en porrskådis.”

Det är nu teknikbranschens tur att rannsaka sig själv. Följ uppropet under taggen teknisktfel på sociala medier.

Kommentarer
8 svar

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.

Swype var länge ett populärt tangentbordsalterantiv för Android, och hittade också in i App Store, men nu meddelar utvecklarna att det inte kommer några fler uppdateringar.