Upprop från kvinnor i teknikbranschen

Nu har turen att rannsaka sig själv kommit till teknikbranschen. 1 100 kvinnor har skrivit under uppropet #teknisktfel.

Det är nu strax över en månad sedan taggen #metoo exploderade i sociala medier. Sedan dess har en flodvåg svept genom både sociala och traditionella medier där tusentals vittnesmål om sexism, sexuella trakasserier och misogyni mot kvinnor uppdagats.

I detta massiva upprop har ytterligare taggar utifrån yrkesgrupper fötts och vittnesmålen organiserats runt dessa. Det senaste branschuppropet är teknik, där över 1 100 kvinnor har enats runt protesten #teknisktfel.

Uppropet innehåller vittnesmål om hur kvinnor blir särbehandlade, missgynnade och förödmjukade av manliga kollegor samt chefer. Många berättelser gör dessutom gällande att det är ett beteende som antingen accepteras eller underlåtes att hanteras på arbetsplatserna. Här är ett axplock:

”Trakasserier är en så påträngande verklighet att jag lär yngre kvinnliga kollegor hur man kan hantera kommentarer och fördomar i arbetsvardagen.”

”Under min tid på tekniska högskolan undvek jag att sminka mig för mycket eller klä mig för utmanande eller feminint då jag upplevde att kvinnor som gjorde det inte togs på allvar och sexualiserades.”

”Jag blev ständigt åsidosatt och fick återkommande stå ut med att kollegor hade porrbilder som skärmsläckare som de ofta tittade på i grupp. Till mig sa de: ”Du har väl humor?” Det hade jag inte och lyfte det med chefen – då blev det värre. Jag undvek sammankomster med kollegor, höll mig alltid formell, slutade le för att jag inte ville verka inbjudande och gick till slut in i väggen med sjukskrivning som följd. Jag arbetar inte längre som ingenjör.”

”Vi kom till möten och de kunde säga “kul att ni är här, men vi har redan snackat igenom allt så vi kan bara berätta vad vi bestämt”. Under ett möte avbröt de mötet för att diskutera en porrskådis.”

Det är nu teknikbranschens tur att rannsaka sig själv. Följ uppropet under taggen teknisktfel på sociala medier.

Kommentarer
8 svar

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.

Svenska betaltjänsten Klarna får nu stöd för Apple Pay. Det betyder i praktiken att även de som har banker och betalkort som inte har stöd kan använda Apple Pay genom Klarna.

Inför lanseringen av Mate 20 Pro skröt Huawei att företagets Kirin 980-processor skulle vara betydligt snabbare än konkurrenten Apples A12 Bionic-processor. Nu har telefonerna gått en match mot varandra.

Google Plus är Facebook-utmanaren som kom av sig, och efter att ännu mer data läckt kommer nu tjänsten att stänga ned redan i april.

Kommer du ihåg Infinity Blade-spelen som ofta visades upp på Apples presentationer som exempel på vad som var tekniskt möjligt på IOS? Epic har nu tagit bort dem från App Store.