Upprop från kvinnor i teknikbranschen

Nu har turen att rannsaka sig själv kommit till teknikbranschen. 1 100 kvinnor har skrivit under uppropet #teknisktfel.

Det är nu strax över en månad sedan taggen #metoo exploderade i sociala medier. Sedan dess har en flodvåg svept genom både sociala och traditionella medier där tusentals vittnesmål om sexism, sexuella trakasserier och misogyni mot kvinnor uppdagats.

I detta massiva upprop har ytterligare taggar utifrån yrkesgrupper fötts och vittnesmålen organiserats runt dessa. Det senaste branschuppropet är teknik, där över 1 100 kvinnor har enats runt protesten #teknisktfel.

Uppropet innehåller vittnesmål om hur kvinnor blir särbehandlade, missgynnade och förödmjukade av manliga kollegor samt chefer. Många berättelser gör dessutom gällande att det är ett beteende som antingen accepteras eller underlåtes att hanteras på arbetsplatserna. Här är ett axplock:

”Trakasserier är en så påträngande verklighet att jag lär yngre kvinnliga kollegor hur man kan hantera kommentarer och fördomar i arbetsvardagen.”

”Under min tid på tekniska högskolan undvek jag att sminka mig för mycket eller klä mig för utmanande eller feminint då jag upplevde att kvinnor som gjorde det inte togs på allvar och sexualiserades.”

”Jag blev ständigt åsidosatt och fick återkommande stå ut med att kollegor hade porrbilder som skärmsläckare som de ofta tittade på i grupp. Till mig sa de: ”Du har väl humor?” Det hade jag inte och lyfte det med chefen – då blev det värre. Jag undvek sammankomster med kollegor, höll mig alltid formell, slutade le för att jag inte ville verka inbjudande och gick till slut in i väggen med sjukskrivning som följd. Jag arbetar inte längre som ingenjör.”

”Vi kom till möten och de kunde säga “kul att ni är här, men vi har redan snackat igenom allt så vi kan bara berätta vad vi bestämt”. Under ett möte avbröt de mötet för att diskutera en porrskådis.”

Det är nu teknikbranschens tur att rannsaka sig själv. Följ uppropet under taggen teknisktfel på sociala medier.

Kommentarer
8 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.