fredagsvideo

Om konsumtionens hjärntvätt

Mitt uppe i all Black Friday-hysteri stannar Breton Loway upp och funderar på miljön.

Idag har Black Friday gått av stapeln, dagen och helgen då så gott som alla företag rear ut sina produkter. Traditionen är från början amerikansk men Sverige har anammat helgen precis som många andra amerikanska storhelger. Vi passar därför på i veckans fredagsvideo att stanna upp och fundera lite extra på vad all konsumtion gör med vår planet.

Breton Lorway granskar vilka effekter vår köphets har på miljön. Hon går igenom utvecklingen från industriella revolutionen fram till idag. Hon menar att vi lever i ett samhälle som hjärntvättar oss att vilja köpa så mycket som möjligt, vilket drabbar naturen i slutändan.

Hon pratar om hur vi kan lära oss att ändra det här beteendet och hur vi också kan konsumera på ett mer miljövänligt sätt. En tanke värd att ha i bakhuvudet när vi tittar igenom reahyllorna de kommande dagarna. Med det önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

Tips!

För den som vill veta mer kan vi även på att tipsa om senaste avsnittet av Uppdrag granskning där de granskar klädindustrin och hur många företag, fastän de vill framstå som miljömedvetna, bränner nytillverkade och oanvända kläder i Sverige. Du hittar avsnittet här.

Kommentarer
19 svar

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.