fredagsvideo

Om konsumtionens hjärntvätt

Mitt uppe i all Black Friday-hysteri stannar Breton Loway upp och funderar på miljön.

Idag har Black Friday gått av stapeln, dagen och helgen då så gott som alla företag rear ut sina produkter. Traditionen är från början amerikansk men Sverige har anammat helgen precis som många andra amerikanska storhelger. Vi passar därför på i veckans fredagsvideo att stanna upp och fundera lite extra på vad all konsumtion gör med vår planet.

Breton Lorway granskar vilka effekter vår köphets har på miljön. Hon går igenom utvecklingen från industriella revolutionen fram till idag. Hon menar att vi lever i ett samhälle som hjärntvättar oss att vilja köpa så mycket som möjligt, vilket drabbar naturen i slutändan.

Hon pratar om hur vi kan lära oss att ändra det här beteendet och hur vi också kan konsumera på ett mer miljövänligt sätt. En tanke värd att ha i bakhuvudet när vi tittar igenom reahyllorna de kommande dagarna. Med det önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

Tips!

För den som vill veta mer kan vi även på att tipsa om senaste avsnittet av Uppdrag granskning där de granskar klädindustrin och hur många företag, fastän de vill framstå som miljömedvetna, bränner nytillverkade och oanvända kläder i Sverige. Du hittar avsnittet här.

Kommentarer
19 svar

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.