fredagsvideo

Om konsumtionens hjärntvätt

Mitt uppe i all Black Friday-hysteri stannar Breton Loway upp och funderar på miljön.

Idag har Black Friday gått av stapeln, dagen och helgen då så gott som alla företag rear ut sina produkter. Traditionen är från början amerikansk men Sverige har anammat helgen precis som många andra amerikanska storhelger. Vi passar därför på i veckans fredagsvideo att stanna upp och fundera lite extra på vad all konsumtion gör med vår planet.

Breton Lorway granskar vilka effekter vår köphets har på miljön. Hon går igenom utvecklingen från industriella revolutionen fram till idag. Hon menar att vi lever i ett samhälle som hjärntvättar oss att vilja köpa så mycket som möjligt, vilket drabbar naturen i slutändan.

Hon pratar om hur vi kan lära oss att ändra det här beteendet och hur vi också kan konsumera på ett mer miljövänligt sätt. En tanke värd att ha i bakhuvudet när vi tittar igenom reahyllorna de kommande dagarna. Med det önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

Tips!

För den som vill veta mer kan vi även på att tipsa om senaste avsnittet av Uppdrag granskning där de granskar klädindustrin och hur många företag, fastän de vill framstå som miljömedvetna, bränner nytillverkade och oanvända kläder i Sverige. Du hittar avsnittet här.

Kommentarer
19 svar

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.