fredagsvideo

Om konsumtionens hjärntvätt

Mitt uppe i all Black Friday-hysteri stannar Breton Loway upp och funderar på miljön.

Idag har Black Friday gått av stapeln, dagen och helgen då så gott som alla företag rear ut sina produkter. Traditionen är från början amerikansk men Sverige har anammat helgen precis som många andra amerikanska storhelger. Vi passar därför på i veckans fredagsvideo att stanna upp och fundera lite extra på vad all konsumtion gör med vår planet.

Breton Lorway granskar vilka effekter vår köphets har på miljön. Hon går igenom utvecklingen från industriella revolutionen fram till idag. Hon menar att vi lever i ett samhälle som hjärntvättar oss att vilja köpa så mycket som möjligt, vilket drabbar naturen i slutändan.

Hon pratar om hur vi kan lära oss att ändra det här beteendet och hur vi också kan konsumera på ett mer miljövänligt sätt. En tanke värd att ha i bakhuvudet när vi tittar igenom reahyllorna de kommande dagarna. Med det önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!

Tips!

För den som vill veta mer kan vi även på att tipsa om senaste avsnittet av Uppdrag granskning där de granskar klädindustrin och hur många företag, fastän de vill framstå som miljömedvetna, bränner nytillverkade och oanvända kläder i Sverige. Du hittar avsnittet här.

Kommentarer
19 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.