99 testar Iphone X: kameran

Den bästa kameran är den kamera du har med dig. I mångas fall är det numera mobilkameran. Nu kikar vi närmare på Iphone X-kameran som en del i vår testserie av telefonen.

Fotografier och jämförelser

Jag har fotograferat de här bilderna i serie efter varandra och har kört för hand, det vill säga utan stativ. Precis som jag skulle gjort i vardagen. Jag visar dels upp delar av bilderna återgivna 1:1, men när jag visar "hela" bilden har jag skalat dem i Photoshop för att få ned storleken. Därför samlar jag också en del av originalen som ni kan titta på själva om intresse finns.

Skymning vid Konserthuset i Stockholm

Iphone X, 8 Plus och 7 Plus levererar för det mesta riktigt bra porträttbilder med den främre kameran. Här står jag i skymningen och upplevde det själv som ganska mörkt, men det märks det knappt något av på bilderna och någon blixt behövdes inte. Iphone 8 Plus lyckades något bättre med skärpan, men alla tre gör ett bra jobb med färgåtergivning och brusnivåer.

Kamerorna på baksidan

När jag ändå var ute och vandrade runt ett allt mörkare Stockholm tog jag en bild av Centralstationen. Troligen har jag misslyckats med att torka av glaset på Iphone 7 Plus vilket ger ljuseffekterna i gatlyktan. Alla tre telefonerna producerar fina bilder, men Iphone 8 Plus lyckas överexponera sin version något. Där har kameraappen också valt ett annat ISO-värde och en annan slutartid.

Optisk bildstabilisering och 2x optisk zoom

Iphone X har optisk bildstabilisering till båda de bakre kamerorna, vilket syns i det här exemplet där jag fotat med 2x optisk zoom från min balkong på natten. Husen i horisonten är något skarpare än när Iphone 8 Plus och 7 Plus försöker sig på samma motiv.

Också utan zoom, när alla tre mobilerna använder kamera med bildstabilisering, upplever jag Iphone X-bilden som skarpare. Kanske är det så enkelt att jag lyckades hålla telefonen mer stilla när jag tog den bilden.

Porträttläge eller Bokeh-effekten

Med Plus-modellerna och nu Iphone X har Apple lagt till en Bokeh-simulering de kallar för Porträttläge i den inbyggda kameraappen. Apple har utvecklat funktionen för att Iphone-fotografer ska kunna ta porträtt av människor med en snyggt suddig bakgrund. Apple använder de två kamerorna på baksidan för att skapa en karta med djup-information som sedan används för att avgöra vad som hör till bakgrund och inte. När det gäller Iphone X använder den samma sensorer som används till Face ID för att skapa en sådan djupkarta.

Med IOS 11 har Apple också lagt till ljuseffekter till porträttläget som bland annat försöker efterlikna hur fotot skulle bli i en studio med proffessionell belysning. Ljuseffekterna finns bara i Iphone 8, 8 Plus och Iphone X eftersom att Apple tycker att processorkraften från A11 Bionic krävs för att användarupplevelsen ska bli bra.

För bra porträttbilder krävs ordentligt med ljus, att du har rätt avstånd till objektet du vill ha skarpt och att det finns kontraster i bilden. Bakgrunden blir i bästa fall snyggt suddig, i värsta fall blir delar av det du vill ha skarpt också suddigt. Inte så snyggt. Som tur är kan du ta bort porträtteffekten i efterhand om den inte blir bra för att rädda bilden du tog.

Porträtt utomhus

Här har jag blivit fotograferad utomhus med fint solljus. Här tycker jag det verkar som att Apple skruvat på hur telefonerna hanterar färger och kontraster i bilderna. Iphone 7 Plus-bilden har dels en gulare, varmare vitbalans, men är också mjukare med mindre kontraster mellan bildens ljusa och mörkare delar.

Iphone 8 Plus och Iphone X har överexponerat delar av min panna och kind, bilderna bjuder på lite starkare kontraster och en mer naturlig vitbalans.

Alla tre mobilerna lägger på bokeh-effekten med godkänt resultat om jag tittar närmare på övergången mellan mitt hår och bakgrunden.Tycker det oftast är svårare att få till den här effekten inomhus när bakgrunden ofta är stökigare.

Med Iphone 8 Plus och Iphone X har porträttläget fått fem olika lägen, där olika typer av ljussättningar simuleras. Det är inte alltid de här lägena fungerar att använda på dina porträttbilder, framför allt de två med mörk bakgrund kan vara svåra att få till, men med just den här bilden gick det hyffsat. Värt att notera är att Apple utvecklar porträttfunktionen, den blir bättre och bättre med uppdateringar av både IOS och hårdvaran så det är inte omöjligt att de mörka lägena blir bättre framöver.

Porträtt med främre kameran

Med Iphone X går det att fotografera porträttbilder med bokeh-effekt även med den främre kameran. Det är klart lättare att ta snygga "selfies" med suddig bakgrund på det här sättet än som jag gjort med min 7 Plus tidigare, försökt fota mig själv med den bakre kameran.

Även om funktionen är framtagen för att fotografera porträtt av människor, fungerar den ibland dugligt också när du fotograferar andra saker så som mat. Här blir det ännu viktigare att det finns tydliga kontraster mellan det du vill ha skarpt och bakgrunden. En vit kaffekopp mot en vit bakgrund blir sällan bra.

Här lyckades porträttläget inget vidare, roligt nog blev bilden riktigt bra utan porträttläget aktiverat. Kameran kan åstadkomma ett visst sudd på rätt ställen även utan funktionen som synes.

Kommentarer
2 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.