Säkerhetshål i Mac OS High Sierra

En nyupptäckt bugg i Mac OS High Sierra innebär potentiellt en risk för din personliga information. Apple säger i ett uttalande att de arbetar på en fix.

Apples senaste operativsystem för Mac heter Mac OS High Sierra. En utvecklare har upptäckt en bugg i systemet som gör det möjligt för en person med fysisk tillgång till datorn att nå och ändra ägarens personliga filer utan att behöva ange något lösenord.

Buggen rör rotanvändaren (kallas för root) i Mac OS, det är ett användarkonto som är en "superuser", vilket innehär att kontot har läs- och skrivbehörigheter till fler områden inom systemet, inklusive filer på andra Mac OS-användares konton.

Användare som inte har avaktiverat gästkonton eller ändrat rot-lösenordet (vilket borde vara de allra flesta) kan potentiellt sett vara i riskzonen för denna bugg. I ett uttalande säger Apple att de arbetar på att lappa igen säkerhetshålet och berättar också i ett supportdokument hur du kan skydda dig tills uppdateringen är klar att ladda ned.

Korrigeringen går ut på att du aktiverar rotanvändaren och sätter ett nytt lösenord. Du kan också avaktivera gästanvändare vilket kan göra det svårare för någon som kommer åt din dator att komma in i den, men det är inte ett krav för att kunna använda säkerhetshålet. Användare som använder Namn och Lösenord-fönstret för att logga in kan också drabbas.

Så aktiverar du rotanvändaren

Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Användare och grupper (eller Konton).

  • Klicka på låssymbolen och ange namn och lösenord för administratören.

  • Klicka på Inloggning.

  • Klicka på Anslut (eller Redigera).

  • Klicka på Öppna Katalogverktyg.

  • Klicka på låssymbolen i fönstret Katalogverktyg och ange administratörsnamn och lösenord.

  • Från menyraden i Katalogverktyg:

  • Välj Redigera > Aktivera rotanvändare och ange sedan det lösenord som du vill använda för rotanvändaren.

Kommentarer
25 svar

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.