Säkerhetshål i Mac OS High Sierra

En nyupptäckt bugg i Mac OS High Sierra innebär potentiellt en risk för din personliga information. Apple säger i ett uttalande att de arbetar på en fix.

Apples senaste operativsystem för Mac heter Mac OS High Sierra. En utvecklare har upptäckt en bugg i systemet som gör det möjligt för en person med fysisk tillgång till datorn att nå och ändra ägarens personliga filer utan att behöva ange något lösenord.

Buggen rör rotanvändaren (kallas för root) i Mac OS, det är ett användarkonto som är en "superuser", vilket innehär att kontot har läs- och skrivbehörigheter till fler områden inom systemet, inklusive filer på andra Mac OS-användares konton.

Användare som inte har avaktiverat gästkonton eller ändrat rot-lösenordet (vilket borde vara de allra flesta) kan potentiellt sett vara i riskzonen för denna bugg. I ett uttalande säger Apple att de arbetar på att lappa igen säkerhetshålet och berättar också i ett supportdokument hur du kan skydda dig tills uppdateringen är klar att ladda ned.

Korrigeringen går ut på att du aktiverar rotanvändaren och sätter ett nytt lösenord. Du kan också avaktivera gästanvändare vilket kan göra det svårare för någon som kommer åt din dator att komma in i den, men det är inte ett krav för att kunna använda säkerhetshålet. Användare som använder Namn och Lösenord-fönstret för att logga in kan också drabbas.

Så aktiverar du rotanvändaren

Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Användare och grupper (eller Konton).

  • Klicka på låssymbolen och ange namn och lösenord för administratören.

  • Klicka på Inloggning.

  • Klicka på Anslut (eller Redigera).

  • Klicka på Öppna Katalogverktyg.

  • Klicka på låssymbolen i fönstret Katalogverktyg och ange administratörsnamn och lösenord.

  • Från menyraden i Katalogverktyg:

  • Välj Redigera > Aktivera rotanvändare och ange sedan det lösenord som du vill använda för rotanvändaren.

Kommentarer
25 svar

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Apple fortsätter sin marknadsföring av Iphone som kamera, och nu fokuserar företaget på den senaste telefonen Iphone XR.