Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Säkerhetshål i Mac OS High Sierra

En nyupptäckt bugg i Mac OS High Sierra innebär potentiellt en risk för din personliga information. Apple säger i ett uttalande att de arbetar på en fix.

Apples senaste operativsystem för Mac heter Mac OS High Sierra. En utvecklare har upptäckt en bugg i systemet som gör det möjligt för en person med fysisk tillgång till datorn att nå och ändra ägarens personliga filer utan att behöva ange något lösenord.

Buggen rör rotanvändaren (kallas för root) i Mac OS, det är ett användarkonto som är en "superuser", vilket innehär att kontot har läs- och skrivbehörigheter till fler områden inom systemet, inklusive filer på andra Mac OS-användares konton.

Användare som inte har avaktiverat gästkonton eller ändrat rot-lösenordet (vilket borde vara de allra flesta) kan potentiellt sett vara i riskzonen för denna bugg. I ett uttalande säger Apple att de arbetar på att lappa igen säkerhetshålet och berättar också i ett supportdokument hur du kan skydda dig tills uppdateringen är klar att ladda ned.

Korrigeringen går ut på att du aktiverar rotanvändaren och sätter ett nytt lösenord. Du kan också avaktivera gästanvändare vilket kan göra det svårare för någon som kommer åt din dator att komma in i den, men det är inte ett krav för att kunna använda säkerhetshålet. Användare som använder Namn och Lösenord-fönstret för att logga in kan också drabbas.

Så aktiverar du rotanvändaren

Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Användare och grupper (eller Konton).

  • Klicka på låssymbolen och ange namn och lösenord för administratören.

  • Klicka på Inloggning.

  • Klicka på Anslut (eller Redigera).

  • Klicka på Öppna Katalogverktyg.

  • Klicka på låssymbolen i fönstret Katalogverktyg och ange administratörsnamn och lösenord.

  • Från menyraden i Katalogverktyg:

  • Välj Redigera > Aktivera rotanvändare och ange sedan det lösenord som du vill använda för rotanvändaren.

Kommentarer
25 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.