Säkerhetsbrist i High Sierra känd sedan mitten av november

Den omtalade buggen för enkel rot-åtkomst i Mac OS High Sierra är ingen nyhet. Fenomenet finns beskrivet på Apples eget forum sedan flera veckor tillbaka.

Många satte sannolikt morgonkaffet i halsen till nyheten om ett stort säkerhetshål i operativsystemet Mac OS High Sierra. Problemet innebär i korthet att vem som helst kan logga in med den så kallade rot-användaren, vilket ger obegränsad tillgång till både inställningar och filer.

Nu visar det sig dock att säkerhetsbristen redan finns beskriven sedan tidigare - på Apples eget utvecklarforum. Användaren "chethan177" beskriver redan den 13 november hur det går att använda tricket med tomt rot-lösenord. Fenomenet presenteras som en lösning för att återställa förlorade administratörskonton.

Inlägget saknar dock direkta reaktioner förrän den 28 november, över två veckor senare. Då konstatera användaren "CoyoteDen" att det är "riktigt illa", och att det inte ska fungera alls.

Apple meddelar att företaget jobbar på att täta säkerhetshålet. Tills vidare finns en temporär lösning beskriven i ett supportdokument på officiella webbplatsen.

Kommentarer
25 svar

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.