Säkerhetsbrist i High Sierra känd sedan mitten av november

Den omtalade buggen för enkel rot-åtkomst i Mac OS High Sierra är ingen nyhet. Fenomenet finns beskrivet på Apples eget forum sedan flera veckor tillbaka.

Många satte sannolikt morgonkaffet i halsen till nyheten om ett stort säkerhetshål i operativsystemet Mac OS High Sierra. Problemet innebär i korthet att vem som helst kan logga in med den så kallade rot-användaren, vilket ger obegränsad tillgång till både inställningar och filer.

Nu visar det sig dock att säkerhetsbristen redan finns beskriven sedan tidigare - på Apples eget utvecklarforum. Användaren "chethan177" beskriver redan den 13 november hur det går att använda tricket med tomt rot-lösenord. Fenomenet presenteras som en lösning för att återställa förlorade administratörskonton.

Inlägget saknar dock direkta reaktioner förrän den 28 november, över två veckor senare. Då konstatera användaren "CoyoteDen" att det är "riktigt illa", och att det inte ska fungera alls.

Apple meddelar att företaget jobbar på att täta säkerhetshålet. Tills vidare finns en temporär lösning beskriven i ett supportdokument på officiella webbplatsen.

Kommentarer
25 svar

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Apple fortsätter sin marknadsföring av Iphone som kamera, och nu fokuserar företaget på den senaste telefonen Iphone XR.