Apple lagar säkerhetshål i High Sierra

En allvarlig brist i senaste Mac OS kan ge obehöriga tillgång till datorn. Nu rullar Apple ut en uppdatering som löser problemet.

Dagens snackis i IT-sfären är helt klart säkerhetshålet "I Am Root" i Mac OS High Sierra. Som smeknamnet antyder handlar det om en metod för att komma åt datorns så kallade rot-konto, vilket i princip ger obegränsade rättigheter i systemet.

Nu publicerar Apple en uppdatering som löser problemet. Security Update 2017-001 täpper till hålet i systemet, och stänger därmed dörren för eventuella angripare. Mjukvaran laddas ned automatiskt, men kan även installeras manuellt genom uppdaterings-fliken i App Store.

"I Am Root" dök för första gången upp i mitten av november, via ett foruminlägg på Apples utvecklarsidor. Säkerhetshålet fick dock spridning först under gårdagen, då Twitter-användaren Lemi Orhan Ergin‏ ifrågasatte beteendet.

Kommentarer
25 svar

Hur gick det i förra veckans quiz? Här kan du jämföra dig med de andra som gjorde testet.

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

Nästa vecka kommer Sony visa upp sin nya Android-telefon på Mobile World Congress och i dag släppte de en kryptiskt video för telefonen.

Nyligen valde Google att plocka bort direktlänkar till bilder bland sökresultaten. En klart irriterande grej men något som nu går att fixa genom ett enkelt tillägg.

Ett speciellt indiskt tecken fick appar på IOS-enheter att krascha vilket gjorde livet surt för folk med trollande kompisar. Nu har Apple löst den irriterande buggen med nyligen släppta IOS 11.2.6.