Apple lagar säkerhetshål i High Sierra

En allvarlig brist i senaste Mac OS kan ge obehöriga tillgång till datorn. Nu rullar Apple ut en uppdatering som löser problemet.

Dagens snackis i IT-sfären är helt klart säkerhetshålet "I Am Root" i Mac OS High Sierra. Som smeknamnet antyder handlar det om en metod för att komma åt datorns så kallade rot-konto, vilket i princip ger obegränsade rättigheter i systemet.

Nu publicerar Apple en uppdatering som löser problemet. Security Update 2017-001 täpper till hålet i systemet, och stänger därmed dörren för eventuella angripare. Mjukvaran laddas ned automatiskt, men kan även installeras manuellt genom uppdaterings-fliken i App Store.

"I Am Root" dök för första gången upp i mitten av november, via ett foruminlägg på Apples utvecklarsidor. Säkerhetshålet fick dock spridning först under gårdagen, då Twitter-användaren Lemi Orhan Ergin‏ ifrågasatte beteendet.

Kommentarer
25 svar

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.