Apple lagar säkerhetshål i High Sierra

En allvarlig brist i senaste Mac OS kan ge obehöriga tillgång till datorn. Nu rullar Apple ut en uppdatering som löser problemet.

Dagens snackis i IT-sfären är helt klart säkerhetshålet "I Am Root" i Mac OS High Sierra. Som smeknamnet antyder handlar det om en metod för att komma åt datorns så kallade rot-konto, vilket i princip ger obegränsade rättigheter i systemet.

Nu publicerar Apple en uppdatering som löser problemet. Security Update 2017-001 täpper till hålet i systemet, och stänger därmed dörren för eventuella angripare. Mjukvaran laddas ned automatiskt, men kan även installeras manuellt genom uppdaterings-fliken i App Store.

"I Am Root" dök för första gången upp i mitten av november, via ett foruminlägg på Apples utvecklarsidor. Säkerhetshålet fick dock spridning först under gårdagen, då Twitter-användaren Lemi Orhan Ergin‏ ifrågasatte beteendet.

Kommentarer
25 svar

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.