Apple lagar säkerhetshål i High Sierra

En allvarlig brist i senaste Mac OS kan ge obehöriga tillgång till datorn. Nu rullar Apple ut en uppdatering som löser problemet.

Dagens snackis i IT-sfären är helt klart säkerhetshålet "I Am Root" i Mac OS High Sierra. Som smeknamnet antyder handlar det om en metod för att komma åt datorns så kallade rot-konto, vilket i princip ger obegränsade rättigheter i systemet.

Nu publicerar Apple en uppdatering som löser problemet. Security Update 2017-001 täpper till hålet i systemet, och stänger därmed dörren för eventuella angripare. Mjukvaran laddas ned automatiskt, men kan även installeras manuellt genom uppdaterings-fliken i App Store.

"I Am Root" dök för första gången upp i mitten av november, via ett foruminlägg på Apples utvecklarsidor. Säkerhetshålet fick dock spridning först under gårdagen, då Twitter-användaren Lemi Orhan Ergin‏ ifrågasatte beteendet.

Kommentarer
25 svar

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Apple fortsätter sin marknadsföring av Iphone som kamera, och nu fokuserar företaget på den senaste telefonen Iphone XR.