Låt bli mobilen i bilen – nya regler nästa år

Från och med den 1 februari 2018 blir det förbjudet att köra bil med en mobiltelefon i handen. Regeringen skärper bestämmelserna.

Nu har regeringen beslutat om att skärpa reglerna för hur mobiler och annan kommunikationsutrustning får användas av förare under färd på väg. Från och med den 1 februari 2018 är det inte längre tillåtet för en förare av ett motordrivet fordon att hålla en mobil i handen under färd.

– Nu blir det tydligare att man inte får hålla på och fippla med luren när man är ute oh kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Sedan december 2013 infördes en bestämmelse med syftet att minska det trafikfarliga användandet av mobiler. Enligt den är det tillåtet att använda en mobil under färd så länge det inte utgör någon trafikfara.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.

På fredag börjar Apples nya flaggskeppsmobiler att säljas i butiker. Om du har en Iphone X redan – finns det några skäl att uppgradera? Kanske finns det ett stort skäl.

IOS 12 är här, och går att ladda hem. Här är en snabb genomgång av nyheterna i systemet.