Låt bli mobilen i bilen – nya regler nästa år

Från och med den 1 februari 2018 blir det förbjudet att köra bil med en mobiltelefon i handen. Regeringen skärper bestämmelserna.

Nu har regeringen beslutat om att skärpa reglerna för hur mobiler och annan kommunikationsutrustning får användas av förare under färd på väg. Från och med den 1 februari 2018 är det inte längre tillåtet för en förare av ett motordrivet fordon att hålla en mobil i handen under färd.

– Nu blir det tydligare att man inte får hålla på och fippla med luren när man är ute oh kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Sedan december 2013 infördes en bestämmelse med syftet att minska det trafikfarliga användandet av mobiler. Enligt den är det tillåtet att använda en mobil under färd så länge det inte utgör någon trafikfara.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.