Låt bli mobilen i bilen – nya regler nästa år

Från och med den 1 februari 2018 blir det förbjudet att köra bil med en mobiltelefon i handen. Regeringen skärper bestämmelserna.

Nu har regeringen beslutat om att skärpa reglerna för hur mobiler och annan kommunikationsutrustning får användas av förare under färd på väg. Från och med den 1 februari 2018 är det inte längre tillåtet för en förare av ett motordrivet fordon att hålla en mobil i handen under färd.

– Nu blir det tydligare att man inte får hålla på och fippla med luren när man är ute oh kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Sedan december 2013 infördes en bestämmelse med syftet att minska det trafikfarliga användandet av mobiler. Enligt den är det tillåtet att använda en mobil under färd så länge det inte utgör någon trafikfara.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.