Låt bli mobilen i bilen – nya regler nästa år

Från och med den 1 februari 2018 blir det förbjudet att köra bil med en mobiltelefon i handen. Regeringen skärper bestämmelserna.

Nu har regeringen beslutat om att skärpa reglerna för hur mobiler och annan kommunikationsutrustning får användas av förare under färd på väg. Från och med den 1 februari 2018 är det inte längre tillåtet för en förare av ett motordrivet fordon att hålla en mobil i handen under färd.

– Nu blir det tydligare att man inte får hålla på och fippla med luren när man är ute oh kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Sedan december 2013 infördes en bestämmelse med syftet att minska det trafikfarliga användandet av mobiler. Enligt den är det tillåtet att använda en mobil under färd så länge det inte utgör någon trafikfara.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.

Googles röstassistent nöjer sig inte med att informera om försenade flyg; nu börjar den digitala hjälpredan också förutse förseningar och meddela om dessa.

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?

I ett test utfört av Forbes kunde ett 3D-utskrivet huvud låsa upp ett flertal Android-mobiler utan större bekymmer. Iphone X gick dock inte att lura.

Tack till carlsson för detta #nyhetstips!