Spelarmband ska motverka övervikt hos barn

Tillsammans med Karolinska Institutet ska företaget Lifee jobba för att aktivera ungdomar och få ner antalet överviktiga barn och ungdomar i Sverige, med hjälp av ett smart spelarmband.

I dagsläget är svenska barn de mest stillasittande i Norden. Det visar ny forskning från Centrum för idrottsforskning och Karolinska Institutet (KI). Forskningen visar även att var fjärde pojke och var femte flicka är överviktig. Nu har det Linköpingsbaserade företaget Lifee inlett ett samarbete med KI där de ska komma till bukt med problemet med hjälp av smarta spelarmband. Det är ett aktivitetsarmband som är utrustat med bland annat accelerometer för att kunna samla in barnens rörelser.

Du använder armbandet tillsammans med olika mobilspel som uppmuntrar till rörelse. Lifee har bland annat ett spel som heter Spirits där man samlar olika väsen. Konceptet bygger på spelifiering som morot för rörelse.

Just nu pågår en pilotstudie som kommer fortsätta till årsskiftet men enligt Lifees vd Per EK kan de redan nu se positiva effekter.

– Av landets alla elvaåringar är det bara 40 procent som kommer upp i WHO:s rekommendationer på 60 minuters aktivitet per dag. I pilotprojektet kommer vi upp i 71 procent i snitt bland elvaåringarna. Det känns väldigt kul. Vi har fortfarande en hel del att göra, men det antyder att vi är på god väg.

Samarbetet med KI består i att Karolinska ska få 60 spelarmband under våren som ska testa armbanden och effekten av dem. Lifee hoppas kunna expandera till andra länder i Europa redan nästa år och USA inom två år. De har även som mål att 2020 har fått 100 000 aktiverade barn genom att nå ut till skolorna som Per Ek ser som nyckeln till förändring.

Skriven av Amanda Reventlid

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.