Spelarmband ska motverka övervikt hos barn

Tillsammans med Karolinska Institutet ska företaget Lifee jobba för att aktivera ungdomar och få ner antalet överviktiga barn och ungdomar i Sverige, med hjälp av ett smart spelarmband.

I dagsläget är svenska barn de mest stillasittande i Norden. Det visar ny forskning från Centrum för idrottsforskning och Karolinska Institutet (KI). Forskningen visar även att var fjärde pojke och var femte flicka är överviktig. Nu har det Linköpingsbaserade företaget Lifee inlett ett samarbete med KI där de ska komma till bukt med problemet med hjälp av smarta spelarmband. Det är ett aktivitetsarmband som är utrustat med bland annat accelerometer för att kunna samla in barnens rörelser.

Du använder armbandet tillsammans med olika mobilspel som uppmuntrar till rörelse. Lifee har bland annat ett spel som heter Spirits där man samlar olika väsen. Konceptet bygger på spelifiering som morot för rörelse.

Just nu pågår en pilotstudie som kommer fortsätta till årsskiftet men enligt Lifees vd Per EK kan de redan nu se positiva effekter.

– Av landets alla elvaåringar är det bara 40 procent som kommer upp i WHO:s rekommendationer på 60 minuters aktivitet per dag. I pilotprojektet kommer vi upp i 71 procent i snitt bland elvaåringarna. Det känns väldigt kul. Vi har fortfarande en hel del att göra, men det antyder att vi är på god väg.

Samarbetet med KI består i att Karolinska ska få 60 spelarmband under våren som ska testa armbanden och effekten av dem. Lifee hoppas kunna expandera till andra länder i Europa redan nästa år och USA inom två år. De har även som mål att 2020 har fått 100 000 aktiverade barn genom att nå ut till skolorna som Per Ek ser som nyckeln till förändring.

Skriven av Amanda Reventlid

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.

Svenska betaltjänsten Klarna får nu stöd för Apple Pay. Det betyder i praktiken att även de som har banker och betalkort som inte har stöd kan använda Apple Pay genom Klarna.

Inför lanseringen av Mate 20 Pro skröt Huawei att företagets Kirin 980-processor skulle vara betydligt snabbare än konkurrenten Apples A12 Bionic-processor. Nu har telefonerna gått en match mot varandra.

Google Plus är Facebook-utmanaren som kom av sig, och efter att ännu mer data läckt kommer nu tjänsten att stänga ned redan i april.

Kommer du ihåg Infinity Blade-spelen som ofta visades upp på Apples presentationer som exempel på vad som var tekniskt möjligt på IOS? Epic har nu tagit bort dem från App Store.