Spelarmband ska motverka övervikt hos barn

Tillsammans med Karolinska Institutet ska företaget Lifee jobba för att aktivera ungdomar och få ner antalet överviktiga barn och ungdomar i Sverige, med hjälp av ett smart spelarmband.

I dagsläget är svenska barn de mest stillasittande i Norden. Det visar ny forskning från Centrum för idrottsforskning och Karolinska Institutet (KI). Forskningen visar även att var fjärde pojke och var femte flicka är överviktig. Nu har det Linköpingsbaserade företaget Lifee inlett ett samarbete med KI där de ska komma till bukt med problemet med hjälp av smarta spelarmband. Det är ett aktivitetsarmband som är utrustat med bland annat accelerometer för att kunna samla in barnens rörelser.

Du använder armbandet tillsammans med olika mobilspel som uppmuntrar till rörelse. Lifee har bland annat ett spel som heter Spirits där man samlar olika väsen. Konceptet bygger på spelifiering som morot för rörelse.

Just nu pågår en pilotstudie som kommer fortsätta till årsskiftet men enligt Lifees vd Per EK kan de redan nu se positiva effekter.

– Av landets alla elvaåringar är det bara 40 procent som kommer upp i WHO:s rekommendationer på 60 minuters aktivitet per dag. I pilotprojektet kommer vi upp i 71 procent i snitt bland elvaåringarna. Det känns väldigt kul. Vi har fortfarande en hel del att göra, men det antyder att vi är på god väg.

Samarbetet med KI består i att Karolinska ska få 60 spelarmband under våren som ska testa armbanden och effekten av dem. Lifee hoppas kunna expandera till andra länder i Europa redan nästa år och USA inom två år. De har även som mål att 2020 har fått 100 000 aktiverade barn genom att nå ut till skolorna som Per Ek ser som nyckeln till förändring.

Skriven av Amanda Reventlid

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.

Swype var länge ett populärt tangentbordsalterantiv för Android, och hittade också in i App Store, men nu meddelar utvecklarna att det inte kommer några fler uppdateringar.