Spelarmband ska motverka övervikt hos barn

Tillsammans med Karolinska Institutet ska företaget Lifee jobba för att aktivera ungdomar och få ner antalet överviktiga barn och ungdomar i Sverige, med hjälp av ett smart spelarmband.

I dagsläget är svenska barn de mest stillasittande i Norden. Det visar ny forskning från Centrum för idrottsforskning och Karolinska Institutet (KI). Forskningen visar även att var fjärde pojke och var femte flicka är överviktig. Nu har det Linköpingsbaserade företaget Lifee inlett ett samarbete med KI där de ska komma till bukt med problemet med hjälp av smarta spelarmband. Det är ett aktivitetsarmband som är utrustat med bland annat accelerometer för att kunna samla in barnens rörelser.

Du använder armbandet tillsammans med olika mobilspel som uppmuntrar till rörelse. Lifee har bland annat ett spel som heter Spirits där man samlar olika väsen. Konceptet bygger på spelifiering som morot för rörelse.

Just nu pågår en pilotstudie som kommer fortsätta till årsskiftet men enligt Lifees vd Per EK kan de redan nu se positiva effekter.

– Av landets alla elvaåringar är det bara 40 procent som kommer upp i WHO:s rekommendationer på 60 minuters aktivitet per dag. I pilotprojektet kommer vi upp i 71 procent i snitt bland elvaåringarna. Det känns väldigt kul. Vi har fortfarande en hel del att göra, men det antyder att vi är på god väg.

Samarbetet med KI består i att Karolinska ska få 60 spelarmband under våren som ska testa armbanden och effekten av dem. Lifee hoppas kunna expandera till andra länder i Europa redan nästa år och USA inom två år. De har även som mål att 2020 har fått 100 000 aktiverade barn genom att nå ut till skolorna som Per Ek ser som nyckeln till förändring.

Skriven av Amanda Reventlid

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.