Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spelarmband ska motverka övervikt hos barn

Tillsammans med Karolinska Institutet ska företaget Lifee jobba för att aktivera ungdomar och få ner antalet överviktiga barn och ungdomar i Sverige, med hjälp av ett smart spelarmband.

I dagsläget är svenska barn de mest stillasittande i Norden. Det visar ny forskning från Centrum för idrottsforskning och Karolinska Institutet (KI). Forskningen visar även att var fjärde pojke och var femte flicka är överviktig. Nu har det Linköpingsbaserade företaget Lifee inlett ett samarbete med KI där de ska komma till bukt med problemet med hjälp av smarta spelarmband. Det är ett aktivitetsarmband som är utrustat med bland annat accelerometer för att kunna samla in barnens rörelser.

Du använder armbandet tillsammans med olika mobilspel som uppmuntrar till rörelse. Lifee har bland annat ett spel som heter Spirits där man samlar olika väsen. Konceptet bygger på spelifiering som morot för rörelse.

Just nu pågår en pilotstudie som kommer fortsätta till årsskiftet men enligt Lifees vd Per EK kan de redan nu se positiva effekter.

– Av landets alla elvaåringar är det bara 40 procent som kommer upp i WHO:s rekommendationer på 60 minuters aktivitet per dag. I pilotprojektet kommer vi upp i 71 procent i snitt bland elvaåringarna. Det känns väldigt kul. Vi har fortfarande en hel del att göra, men det antyder att vi är på god väg.

Samarbetet med KI består i att Karolinska ska få 60 spelarmband under våren som ska testa armbanden och effekten av dem. Lifee hoppas kunna expandera till andra länder i Europa redan nästa år och USA inom två år. De har även som mål att 2020 har fått 100 000 aktiverade barn genom att nå ut till skolorna som Per Ek ser som nyckeln till förändring.

Skriven av Amanda Reventlid

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.