Håll koll på radonnivåerna med Airthings Wave

Norska Airthings erbjuder en smart radonmätare som håller kontinuerlig koll på radonnivåerna i ditt hem. Vi kollar hur Airthings Wave funkar.

Radon är en radioaktiv ädelgas som finns naturligt överallt omkring oss. Men i bostäder kan den ställa till problem – människorna som bor i hem med höga radonnivåer i luften kan drabbas av lungcancer. I Sverige säger man att omkring 500 lungcancerfall om året orsakas av radon i inomhusmiljön.

Eftersom våra bostäder är konstruerade för att ha lägre lufttryck inomhus än utomhus sugs radon lätt in. Högst halter av radon mäts upp i småhus och lägenheter med markkontakt. Blå lättbetong i byggnaden och radon i dricksvattnet kan också vara orsaker till förhöjda radonnivåer inomhus. I Sverige är riktvärdet för radon 200 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3) och för att ta reda på hur det ser ut i ditt hem behöver du göra mätningar.

Traditionellt görs radonmätningar med spårfilm som placeras ut i hemmet under en period som sedan skickas till ett labb för analys. Om det finns ett problem i hemmet finns det några åtgärder att prova (som att se över ventilationen) och om dessa inte fungerar behöver kanske en större radonsanering göras.

Wave – en smart mätare med app

Eftersom radonhalterna varierar över tid (lägre på sommaren än på vintern) kan det finnas anledning att hålla mer kontinuerlig koll. För detta ändamål finns nu en smart radonmätare från norska Airthings som du kan köpa hem. Airthings Wave ser lite ut som en brandvarnare (en snygg sådan), men mäter alltså radon, temperatur och luftfuktighet.

Om radonnivåerna ökar innebär det ingen akut risk för din hälsa. Wave kommer alltså inte att börja tjuta och du kommer inte att få nattsömnen störd av några larm. Däremot behöver du göra något om radonvärdet förblir högt en längre tid. Airthings säger att om mätvärdena ligger mellan 100–299 Bq/m3 under längre tid än tre månader bör du söka hjälp av radonexperter, samma sak om mätvärdena klättrar över 300 Bq/m3 under längre tid än en månad.

Enkel installation

Det är föredömligt enkelt att komma igång med Wave. När jag packar upp den behöver jag bara dra bort en plastflärp vid ena batteriet så vaknar Wave och går in i parkopplingsläge. Jag hittar den via Airthings-appen där jag får bestämma om jag vill dela med mig av var Wave befinner sig och jag får välja vilket rum jag placerar den i (bra om jag har flera mätare).

Efter en timme har jag mitt första mätvärde och varje gång mobilen och Wave är nära varandra synkas data till appen i bakgrunden utan att jag behöver göra någonting.

Du kan montera Wave med en skruv, eller låta den ligga löst någonstans där du vill mäta. Enheten kommunicerar med din mobiltelefon via Bluetooth och drivs av två AA-batterier. Batterierna ska räcka i 1,5 år och enheten börjar varna när det är dags att byta.

Airthings har en kompanjonapp som visar dig mätvärdena från Wave, men du kan också vinka med handen framför enheten för att direkt se om mätvärdet ligger inom godkända nivåer. Wave har ingen skärm, men väl en ring som lyser pedagogiskt i grönt, gult eller rött beroende på radonnivån.

I appen som finns för både IOS och Android kan du förutom värdena just nu, se statistik över tid.

Sammanfattning

Med Airthings Wave kan du hålla koll på radonhalten hemma kontiunerligt och se hur den ändras över tid. Enkelt är det också. Mätaren pratar med en app i mobilen och ger dig överskådliga grafer.

Wave är snygg och gör sig bra hemma, stort plus för att det är så enkelt att komma igång. Med tanke på priset känns det lite synd att den inte dubbeljobbar som brandvarnare också, det hade varit en mindre pryl att montera upp i taket hemma.

För den som bor i ett hem där radonhalten behöver hållas under uppsikt är den här betydligt enklare än att beställa hem engångsutrusning som måste skickas iväg för analys. Men Wave är inget för modernare hus som byggs för att hålla halterna under kontroll.

Namn
Airthings Wave
Beskrivning
Radonmätare med app
Funktioner
Kopplas via Bluetooth till mobilen. Visar radion-nivåer i hemmet, varnar om det närmar sig hälsoskadliga nivåer.
Pris
1 995 kr