Test: Huawei Mate 10 Pro

Huawei släppte i höstas Mate 10 Pro, som är en stilren men lite slätstruken telefon med uthålligt batteri och en föga imponerande kamera.

Prestanda och batteri

Prestanda och batteri
Till skillnad från många andra flaggskeppsmodeller i Android-lägret är inte Huawei Mate 10 Pro utrustad med en Snapdragon-processor. Istället använder Huawei sin egen processorfamilj Kirin. Mate 10 Pro har försetts med den nya processorn Kirin 970 som enligt Huawei ska vara upp till 50 procent mer energisnål än föregångaren och ge upptill 20 procent bättre prestanda. Grafikkretsen har fått lite extra kärlek och detta ska göra att den står sig mot konkurrenter med Snapdragon 835 betydligt bättre.

Vi har testat vad Mate 10 Pro går för genom att utsätta den för grafiktestet 3D Mark Slingshot Extreme, det flerfacetterade testet Antutu och processortestet Geekbench 4 som testar både en och flera kärnor.

Mate 10 Pro klarar sig bra i 3D Mark Slingshot Extreme och står sig mot både Iphone 8 Plus och Galaxy Note 8. Däremot är Oneplus 5T svårslagen och drar ifrån samtliga konkurrenter på listan. I Antutu hänger Kirin 970 med fint och denna gång är det Iphone 8 Plus som springer ifrån de andra. Även i Geekbench 4 står sig Huawei bra mot konkurrenterna och den sticker varken ut på det bra eller dåliga sättet.

Det kanske mest spännande när det gäller processorn är stödprocessorn för artificiell intelligens som Huawei kallar "neural network-processing unit" eller NPU. Vissa uppgifter som den vanliga processorn skötte tidigare tar helt enkelt denna hjälpprocessor över nu. Främst hjälper den till med att analysera vad kameran är på väg att fotografera. Bildinställningarna ska anpassas efter motivet för att ta så snygga bilder som möjligt. Kameran kan alltså förstå att det är mat jag ska fotografera och ställa in optimala förhållande för att få maten att se så aptitlig ut som möjligt, men detta kommer jag gå in på mer senare.

Processorn Kirin 970

Huawei har tagit i från tårna när det gäller batteriet, med en batterikapacitet på 4 000 milliamperetimmar till skillnad från de flesta andra mobiler som ligger någonstans mellan 3 000 och 3 500 mAh. Batteriet är inget jag har behövt tänka så mycket på. Den laddar onekligen snabbt och batteriet håller ovanligt länge för mig. Det är få dagar som jag har behövt ladda telefonen mer än en gång per dag.

Jag använder min telefon väldigt flitigt allt som oftast. Både privat och i jobbet och detta brukar märkas tydligt i hur snabbt laddningsnivån sjunker. Oftast är batteriet kritiskt lågt när jag går hem från jobbet vid 16 på dagarna och om jag vill fortsätta använda mobilen när jag kommer hem måste jag börja ladda den på en gång. Med Huawei har jag ofta klarat mig till tio på kvällen utan att det krisar. Det finns även två olika strömsparlägen jag kan välja beroende på hur gärna jag vill spara batteri.

Kommentarer
16 svar

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.