Test: Huawei Mate 10 Pro

Huawei släppte i höstas Mate 10 Pro, som är en stilren men lite slätstruken telefon med uthålligt batteri och en föga imponerande kamera.

Sammanfattning

I mångt och mycket har Huawei lyckats skapa en stilren telefon som på flera sätt fungerar bra. Trots den säregna användarmiljön går det att bestämma själv hur man vill ha det, vilket jag uppskattar. Mate 10 Pro följer de flesta mobiltrenderna just nu och har utökat skärmens bildförhållande till en heltäckande 18:9-skärm. Telefonen har inget hörlursuttag, fingeravtrycksläsaren är placerad på baksidan och de två kamerorna är vertikalt placerade. Det finns dock några trender som Huawei inte hoppat på, som exempelvis trådlös laddning trots glaschassit, vilket jag tycker är synd.

Mate 10 Pro är en klart godkänd telefon – om jag bortser från kameran, men den sticker inte ut, varken på ett bra eller dåligt sätt. Telefonen är slätstruken och för mig är det lite oklart vilken telefonens målgrupp är. Syskonmodellen Mate 10 Porsche Design riktar sig till ja, personer som har mycket pengar, men kameran riktar sig till en ung tjej som gärna tar selfies med så mycket ansiktsretusch att jag vet inte vad.

Det är trevligt med ett redigt batteri, en stilren design och möjlighet till rejäl valbarhet men jag kan inte komma över hur arg jag blir på kameran som hela tiden förstör mina bilder. Under testperioden var jag tvungen att ha med mig min egen telefon hela tiden om jag verkligen ville fotografera något, för kameran kändes nästintill oanvändbar.

Är du en person som inte bryr dig om mobilens kamera speciellt mycket, vill kunna använda din mobil mycket utan att behöva oroa dig för att hitta närmaste eluttag så tror jag inte att du kommer bli besviken på Mate 10 Pro, men fotograferar du mycket kanske du inte kommer vara helt nöjd med telefonen.

Fördelar:

+ Bra batteritid
+ Stilren design
+ Kan bestämma mycket själv

Nackdelar:

– Något av en dussintelefon
– Oklar målgrupp
– Dålig kamera

Kommentarer
16 svar

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Apple fortsätter sin marknadsföring av Iphone som kamera, och nu fokuserar företaget på den senaste telefonen Iphone XR.