Apple ska betala 13 miljarder euro till Irland

Skattehärvan mellan Apple och Irland verkar äntligen få ett avslut. Apple kommer att betala tillbaka 13 miljarder euro till Irland under första kvartalet nästa år.

För den som har hängt med i skattehärvan mellan Irland och Apple verkar det nu som att Apple gått med på att betala tillbaka 13 miljarder euro till irländska staten trots att landet bestämt hävdar att de inte vill ha några pengar.

Förra sommaren fastslog EU-kommissionen att Apple var skyldiga irländska staten strax över 123 miljarder kronor i uteblivna skattebetalningar. Innan dess hade en utredning pågått i tre år för att utröna huruvida avtalen mellan Irland och Apple var lagliga eller inte.

Då kom unionens kommissionär för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, fram till att Irland erbjudit Apple otillåtna skattelättnader som har givit Apple konkurrensfördelar gentemot andra företag.

Kort därefter lämnade både Irland och Apple in varsin överklagan och hävdade bestämt att ingen gjort något fel. Nu uppger Irlands finansminister Paschal Donohoe till Reuters att Apple och Irland har gjort upp en betalningsplan för att betala tillbaka de 13 miljarder euro som Apple är skyldiga. Ministern uppger att Apple ska börja betala under första kvartalet nästa år.

Kommentarer
3 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?