Webhallen satsar på det smarta hemmet

Hos återförsäljaren Webhallen är prylar till det smarta hemmet en växande kategori. 99 besöker kontoret i Bergshamra för att prata med inköparen Patrik Lind.

I Bergshamra ligger en av Webhallens 14 Stockholmsbutiker. Bakom disken finns julpyntade hyllor fyllda med spelprylar, pc-komponenter, nätverksgrejer och en hel del annat. Det syns att Philips Hue är en storsäljare, en hylla är fylld med lampor för det smarta hemmet.

Här ovanför har företaget också ett kontor där bland annat inköparna håller till. Personer som ser till att det finns något att fylla de där butikshyllorna med. Sedan i somras jobbar Patrik Lind just som inköpare och han är ansvarig för ett produktområde som ligger honom väldigt varmt om hjärtat, prylarna för smarta hemmet.

Här på 99 brinner vi också lite extra för det smarta hemmet och skriver bland annat en hel del om röstassistenter som Google Assistant, Apples Siri och Amazons Alexa. Tråkigt nog har Google inte officiellt lanserat sina tjänster här än, men intresset är stort och många kör på ändå – fast de måste trixa lite och måste prata engelska. Sedan några dagar finns nu äntligen Amazon Alexa och högtalarna Echo i Sverige medan vi får vänta till nästa år på Googles motsvarighet.

Anledningen till att jag sökt upp Patrik här på Bergshamrakontoret är att han lyckats få in Google Home i sortimentet hos Webhallen och butikerna hade också Echo före den officiella lanseringen.

– Vi har som målsättning att vi ska ha allt man behöver till det smarta hemmet hos oss och nu med röstassistenterna börjar vi komma nära.

Röstassistenterna till det smarta hemmet kommer ofta i form av en högtalare med mikrofon som du kan ge kommandon till. Google har sina Home-högtalare och Amazon erbjuder Alexa via Echo-serien. Apple kommer nästa år med den liknande produkten Homepod.

Sedan oktober finns Google Home, Google Home Mini, Amazon Echo och Amazon Echo Dot i Webhallens sortiment, tack vare Patrik.

– Jag väckte tanken här på företaget och efter en del letande hittade vi leverantörer för att få hem Google Home och Amazon Echo. Google Home-produkterna vänder i stort sett bara på lagret när de kommer in och skickas direkt till kunder.

Han använder själv röstkommandon hemma för att göra enkla saker som att stänga av tv:n eller tända lampor. Att de här produkterna är så populära trots kravet på engelska tror Patrik dels beror på att vi i Sverige generellt är så bra på engelska, men också för att man pratar med sin Home eller Echo i hemmets lugna vrå – inte ute på stan bland andra.

– Det är riktigt bekvämt att resa sig från soffan och bara säga "turn off tv" och så stänger allt av sig. Det och att tända och släcka lampor samt sätta timers använder vi flitigt hemma.

Intresset för det smarta hemmet har helt klart växt till nya nivåer på senare tid och många börjar just med belysningen hemma. Philips Hue är en riktig storsäljare hos Webhallen och var väldigt populär under Black Friday-rean nyligen.

– Det är så lätt att komma igång med smart belysning att allt fler tar steget. Efter lamporna är det övervakning folk tittar på, Netgear Arlo exemeplvis. Temperaturmätning är ett annat sidospår som kommer automatiskt med dagens smarta hem känner jag.

För att koppla ihop alla smarta prylar hemma behövs en brygga (många tillverkare har en egen just för sina prylar), och en populär modell kommer från Samsung. Samsung Smartthings har blivit en favorit hos många för att den pratar med otroligt många prylar från olika tillverkare. Också den finns nu i Webhallens sortiment för den som inte orkar vänta på att Samsung själva börjar sälja den här.

Nästa projekt i Patrik Linds egen bostad blir nog att smarta till rullgardinerna i sovrummet så att de åker upp i samband med att det är dags att vakna.

– Jag har vissa områden hemma som jag inte får smarta till för min sambo, men för det mesta gillar hon vad jag hittar på där hemma.

Avslutningsvis undrar jag vilken drömprodukten att få in till lagret är. Svaret är enkelt och kommer snabbt: inte en produkt, men en officiell lansering av alla Google Home-produkter i Norden vore fint.

Kort om Webhallen

Webhallen Sverige AB som koncept grundades 1999 i en liten lägenhet i centrala Stockholm och har på kort tid vuxit till att idag vara en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film.

Framgångskonceptet har hela tiden varit att ständigt expandera och tänka stort, samtidigt som vi håller ett stadigt tag om våra rötter som hårdvaru- och spelentusiaster. Till dags dato har Webhallen 25 fysiska butiker utspridda från Malmö till Uppsala, försäljning via postorder samt webbutik och cirka 300 anställda inom företaget.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
16 svar

Få Apple-produkter har fått så mycket kritik som Kartor. Numera är tjänsten en stor anledning till varför jag fortsätter att välja Apple. Nu ska ni få höra varför jag älskar Apple Kartor.

Den här veckans podd bjuder på mobilsnack, lite pepp inför WWDC, intressanta undersökningar och ett varmt hej då från Amanda som snart börjar på ett nytt jobb.

Att förstå sig på kryptovalutor som Bitcoin är inte det lättaste. Youtube-kanalen Botnik studios "hjälper till" med ett tveksamt men roligt resultat.

En Echo-enhet har blivit ertappad med att spela in en konversation i bakgrunden och dela den med en kontakt i användarens adressbok.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en vecka, och så här tycker han.

Blott förra veckan skrev vi om att datorspel i mobilen ska bli möjligt via appen Steam Link, men Apple stänger ner möjligheten innan den ens släppts.