Ny bugg i IOS 11.2 påverkar Homekit

Uppdateringen av IOS 11 som skulle korrigera tidigare buggar lyckades orsaka nya för Homekit, något som ska korrigeras i en kommande fix.

Förra helgen uppdagades det att en allvarlig datumbugg hade smugit sig in i IOS 11 som ledde till att enheterna kunde krascha och starta om när lokala notiser dök upp efter en specifik tidpunkt. Apple agerade snabbt för att korrigera problemet, men hastiga åtgärder medför också att koden inte kan granskas lika ingående och en ny bugg råkade introduceras i samband med detta.

IOS 11.2 introducerar en bugg som påverkar Homekit, Apples plattform för smarta hemmet. Buggen ska tillåta icke-auktoriserade användare att ansluta till Homekit-enheter som smarta glödlampor, smarta lås och annat som använder Homekit som plattform. Säkerhetsbristen har demonstrerats för tekniksajten 9 to 5 Mac som kommenterar att den förvisso är svår att återskapa, men fullt möjligt för den som vet hur de ska gå till väga.

Apple har inte hunnit släppa en säkerhetsfix för problemet, och istället har möjligheten att fjärransluta till delade Homekit-användare stängts av på serversidan i väntan på en uppdatering. Detta gör att det inte längre är möjligt att få oönskad åtkomst till dina Homekit-enheter, men om du förlitar dig på just fjärranslutning till delade användares enheter får du vänta till Apple har släppt uppdateringen som rättar till felet ordentligt.

Uppdateringen som fixar problemet ska enligt Apple släppas någon gång nästa vecka, men mer konkret information än så finns inte just nu.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Apple fortsätter sin marknadsföring av Iphone som kamera, och nu fokuserar företaget på den senaste telefonen Iphone XR.