Test: Material Islands ger läckert liv till din Android-bakgrund

Levande bakgrunder på Android behöver inte vara batterislukande grafikmonster. Emil testar Material Islands, som är precis tvärt om – och supermysig.

Google rullade ut funktionen Levande bakgrunder tillsammans med första egna telefonen Nexus One och premiären av operativsystemet Android 2.1 Eclair. Teorin är simpel – en statisk bild kan bytas ut mot något animerat, som antingen rullar kontinuerligt eller reagerar på till exempel rörelser. Konceptet tog viss fart, och marknadsplatsen översvämmades snabbt av diverse mer eller mindre genomtänkta projekt.

Ganska snart stod det dock klart att Levande bakgrunder kom med en rad nackdelar. Att konstant hålla en animation rullandes påverkade telefonernas prestanda negativt, med fler hack och längre väntetider. Samtidigt tog batteritiden stryk, ibland ordentligt. Resulatet blev att de flesta skippade Levande bakgrunder, och funktionen förpassades till ett liv i skymundan.

Plats på scenen för Material Islands. Appen tillhör en ny generation av animerade bakgrunder, specifikt skapade för att ge subtilt liv till startskärmen utan att döda vare sig batteri eller prestanda. Nyckeln ligger för de allra flesta i begränsat antal händelser på dag, samtidigt som sensorer för till exempel rörelse lämnas inaktiva.

Material Islands är skapad av svenska Jenny Hanell, och består i korthet av ett antal "öar" som renderas mitt på skärmen. Varje ö har ett distinkt (subjektivt superläckert) utseende med olika mer eller mindre kända vistor, där pland annat Påskön, Stonehenge och Taj Mahal känns igen. Gemensamt är dock en väldigt avskalad design, med rena former och tydlig geometri.

Varje ö har i sin tur fyra olika tillstånd - morgon, dag, kväll och natt. Vyerna innebär förändring av färger, att solen eller månen förflyttar sig samt att vissa objekt rör sig eller byts ut. Vad som visas och när på dagen det sker styrs av telefonens klocka, där användaren själv kan fintrimma när respektive bild ska synas. En femte variant finns också, identisk med nattbilden där skillnaden är att bakgrunden blir helt svart – extra bra för de med OLED-skärmar.

Appen bjuder även på en lagom uppsättning inställningar. Material Islands kan slumpmässigt välja ö varje dag, antingen bland alla eller från en delmängd användaren själv bestämmer. Sist men inte minst finns stöd för att fästa bakgrunden eller låta den flyta med en smula vid förflyttning mellan flera hemskärmar, samt för att justera öarna vertikalt så de passar med till exempel olika typer av ikonuppsättningar.

Material Islands är helt gratis och har ingen inskjuten reklam från Google. Knappar för frivilliga donationer finns dock, och utvecklaren Jenny Hanell säljer mobilskal med samma motiv för de som verkligen gillar hennes bilder. Appen uppdateras relativt löpande, senast i början av februari. Det handlar om buggfixar, nya funktioner samt då och då en färsk ö att titta på.

Jag gillar verkligen Material Islands. Det är för mig mer eller mindre den perfekta bakgrundslösningen, med läckra former i rena färger som inte rör till bakom ikonerna. Samtidigt ger de subtila skiftena över dagen liv åt telefonen, utan att vare sig batteritid eller prestanda tar stryk. Själva appen är enkel och avskalad, på ett medvetet och genomtänkt sätt. Varje funktion har ett tydligt syfte, och varje ö är välgjord enligt konceptet – inget är ditkastat "bara för att".

Sammanfattningsvis kan jag inte göra annat än att helhjärtat rekommenderas Material Islands för den som vill testa en ny bakgrund på sin Android-telefon. Öarna och utseendet kanske inte faller alla i smaken, men med prislappen överkomliga noll kronor finns det inga hinder att utforska på egen hand. Imponerande, helt enkelt.

Namn
Material Islands
Utvecklare
Jenny Hanell
Plattform
Android
Språk
Engelska

Google Play

Länk
Material Islands
Krav
Kräver Android 4.0.3 eller senare
Version
0.59
Kommentarer
12 svar

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.

Med IOS 12 dök äntligen appen Genvägar upp. Har du hunnit kika på den och framför allt – har du satt upp några genvägar? Tipsa om dina favorit i den här tråden.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.