Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Material Islands ger läckert liv till din Android-bakgrund

Levande bakgrunder på Android behöver inte vara batterislukande grafikmonster. Emil testar Material Islands, som är precis tvärt om – och supermysig.

Google rullade ut funktionen Levande bakgrunder tillsammans med första egna telefonen Nexus One och premiären av operativsystemet Android 2.1 Eclair. Teorin är simpel – en statisk bild kan bytas ut mot något animerat, som antingen rullar kontinuerligt eller reagerar på till exempel rörelser. Konceptet tog viss fart, och marknadsplatsen översvämmades snabbt av diverse mer eller mindre genomtänkta projekt.

Ganska snart stod det dock klart att Levande bakgrunder kom med en rad nackdelar. Att konstant hålla en animation rullandes påverkade telefonernas prestanda negativt, med fler hack och längre väntetider. Samtidigt tog batteritiden stryk, ibland ordentligt. Resulatet blev att de flesta skippade Levande bakgrunder, och funktionen förpassades till ett liv i skymundan.

Plats på scenen för Material Islands. Appen tillhör en ny generation av animerade bakgrunder, specifikt skapade för att ge subtilt liv till startskärmen utan att döda vare sig batteri eller prestanda. Nyckeln ligger för de allra flesta i begränsat antal händelser på dag, samtidigt som sensorer för till exempel rörelse lämnas inaktiva.

Material Islands är skapad av svenska Jenny Hanell, och består i korthet av ett antal "öar" som renderas mitt på skärmen. Varje ö har ett distinkt (subjektivt superläckert) utseende med olika mer eller mindre kända vistor, där pland annat Påskön, Stonehenge och Taj Mahal känns igen. Gemensamt är dock en väldigt avskalad design, med rena former och tydlig geometri.

Varje ö har i sin tur fyra olika tillstånd - morgon, dag, kväll och natt. Vyerna innebär förändring av färger, att solen eller månen förflyttar sig samt att vissa objekt rör sig eller byts ut. Vad som visas och när på dagen det sker styrs av telefonens klocka, där användaren själv kan fintrimma när respektive bild ska synas. En femte variant finns också, identisk med nattbilden där skillnaden är att bakgrunden blir helt svart – extra bra för de med OLED-skärmar.

Appen bjuder även på en lagom uppsättning inställningar. Material Islands kan slumpmässigt välja ö varje dag, antingen bland alla eller från en delmängd användaren själv bestämmer. Sist men inte minst finns stöd för att fästa bakgrunden eller låta den flyta med en smula vid förflyttning mellan flera hemskärmar, samt för att justera öarna vertikalt så de passar med till exempel olika typer av ikonuppsättningar.

Material Islands är helt gratis och har ingen inskjuten reklam från Google. Knappar för frivilliga donationer finns dock, och utvecklaren Jenny Hanell säljer mobilskal med samma motiv för de som verkligen gillar hennes bilder. Appen uppdateras relativt löpande, senast i början av februari. Det handlar om buggfixar, nya funktioner samt då och då en färsk ö att titta på.

Jag gillar verkligen Material Islands. Det är för mig mer eller mindre den perfekta bakgrundslösningen, med läckra former i rena färger som inte rör till bakom ikonerna. Samtidigt ger de subtila skiftena över dagen liv åt telefonen, utan att vare sig batteritid eller prestanda tar stryk. Själva appen är enkel och avskalad, på ett medvetet och genomtänkt sätt. Varje funktion har ett tydligt syfte, och varje ö är välgjord enligt konceptet – inget är ditkastat "bara för att".

Sammanfattningsvis kan jag inte göra annat än att helhjärtat rekommenderas Material Islands för den som vill testa en ny bakgrund på sin Android-telefon. Öarna och utseendet kanske inte faller alla i smaken, men med prislappen överkomliga noll kronor finns det inga hinder att utforska på egen hand. Imponerande, helt enkelt.

Namn
Material Islands
Utvecklare
Jenny Hanell
Plattform
Android
Språk
Engelska

Google Play

Länk
Material Islands
Krav
Kräver Android 4.0.3 eller senare
Version
0.59
Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.