Karma – minska matsvinnet

Amanda har testat appen Karma, med vilken du lätt och enkelt kan köpa mat som annars skulle kastas.

Idag slängs en tredjedel av maten vi producerar i världen, vilket är ungefär 1,3 miljarder ton mat som vi borde kunna ta tillvara på bättre. Tjänsten Karma försöker dra sitt strå till stacken för att minska svinnet.

Under några veckor har jag testat appen och tjänsten Karma, där jag kan köpa mat från bland annat caféer och restauranger billigare. Karma är en tjänst som kopplar samman företag med utgående mat de inte vill behöva slänga med personer som gärna köper gårdagens macka för en billig peng. Genom tjänsten kan du enkelt köpa frukost, lunch, middag eller fika betydligt billigare än normalt.

Hur det går till

Restaurangen eller butiken laddar upp osåld mat till Karma-appen och fyller i saker som pris, antal och när den senast kan hämtas. Användare av appen kollar in vad som finns att köpa, väljer det de vill ha och betalar i appen. Sedan hämtar man ut maten hos restaurangen inom angiven tid.

Restauranger, matbutiker, bagerier och caféer kan ansluta sig till tjänsten. Maten som säljs genom Karma är överskottsmat, så den kanske inte alla gånger ser lika aptitretande ut som det du skulle köpt för fullpris. De olika företagen är dock skyldiga att tillaga och förvara maten enligt lokala lagstiftningar gällande hantering, lagring och transport av livsmedel i enlighet med etablerade principer och praxis, så det är absolut inget fel på maten.

Jag har testat tjänsten på en IOS-enhet och måste säga att den är otroligt lätt att komma igång med (appen finns även för Android). Ladda ner appen och registerna dig via ditt telefonnummer. Om du har ett kort med stöd för Apple Pay är det bara att lägga in det, annars går det också att lägga in ett kontokort. Det går även att lägga in flera kort som du kan växla mellan.

När jag hittat en produkt jag vill ha klickar jag på ”köp” och vips kan maten hämtas ut. Oftast har jag ungefär fyra timmar på mig innan tiden går ut. När jag kommer dit uppdaterar personalen statusen för maten och jag kan gå därifrån med billig mat i händerna.

I appen kan jag se information om varans ordinarie pris, innan vilken tidpunkt jag måste köpa den och när jag senast måste hämta den. I min profil kan jag se hur många saker jag räddat, hur många kronor jag ”sparat” och hur många kilo mat jag räddat.

Lätt att hitta mat – om du är på rätt ställe

Det är definitivt lättare att hitta mat innanför tullgränsen i Stockholm än utanför. Ute hos mig i Älvsjö finns det några få ställen som erbjuder tjänsten men runt Kungsgatan i centrala stan där vi har vårt kontor är det Karma-tätt på kartan. Det är definitivt flest företag i Stockholm som har anslutit sig till Karma, men även Malmö, Göteborg och Luleå har en hel del.

Bortsett från att appen bitvis är lite buggig (speciellt i början) är den väldigt lättanvänd och supersmidig. Jag kan välja om jag vill få upp resultat på måltider, fika, bröd eller matvaror. Det går även att bara få fram resultat från ställen jag följer. Med hjälp av en karta är det otroligt lätt att endast få fram mat som går att hämta nära mig.

Lätt att betala
Jag kan inte nog betona hur smidigt det är att betala med appen. Jag har kopplat Apple Pay till Karma. I dagsläget är det många butiker som saknar stöd för NFC-betalningar, något som gör det svårt för mig att använda Apple Pay så flitigt som jag skulle vilja.

När jag ska betala min mat i Karma trycker jag bara på ”Köp med Apple Pay” och sätter mitt finger på hemknappen (eller dubbelklickar på strömknappen två gånger om det är en Iphone X). Vips är min mat betald och jag behöver inte göra något mer än att gå dit och hämta den.

Bra pris på bra varor

Nära Kungsgatan där vi har vårt kontor är nästan varenda butik ansluten till Karma. Nedan listar jag exempel på saker jag kan köpa i appen, ordinarie pris samt vad maten kostar med Karma.

Produkt

Ord. pris SEK

Karma SEK

Grekiska färsbiffar med kokt potatis och grönsakssås

75

37,50

Kyckling och avokado wrap

62

24,80

Blandade bullar 4-pack

128

64

Gårdagens mandellängd

105

52,50

Gårdagens Durum Levian

55

27,50

Stilton

95

42,50

Sammanfattning

Karma är inte bara ett väldigt bra och roligt initiativ, tjänsten är också väldigt lättanvänd, sparar mig pengar jag annars skulle lagt på dyr utelunch och är bra för miljön. Ibland kan det ta lite tid att ladda och vissa gånger måste jag starta om appen, men jag skulle säga att detta dels är väldigt små störningsmoment och dels är det något som troligtvis kommer förbättras på sikt.

Fördelar:
+ Smidigt och enkelt att använda
+ Betydligt billigare än fullpris
+ Klokt initiativ

Nackdelar:
– Småbuggig app
– Utbud är väldigt beroende av plats

Namn
Karma – Rädda mat
Utvecklare
Karmalicious AB
Plattform
Android och IOS
Språk
Svenska och engelska

App Store

Länk
Karma – Rädda mat
Krav
Kräver iOS 9.0 eller senare. Kompatibel med iPhone, iPad och iPod touch.
Version
1.4.3

Google Play

Länk
Karma – Rädda mat
Krav
Kräver 4.1 och senare
Version
1.2.0

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.

Swedbank verkar inte ha någon brådska att ge stöd åt populära tjänster som Apple Pay. Nu släpper banken en egen app för mobila betalningar, endast för Android-mobiler.

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Det som många anser vara det fulaste batterifodralet i historien har kommit åter, nämligen Apple Smart Battery Case som nu finns tillgängligt för den senaste generationen Iphone-modeller.

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.