Lösenordet 123456 är vanligast på internet

Trots många år av uppmaningar verkar det som att många på internet väljer bekvämlighet över säkerhet.

I takt med att internetuppkoppling och diverse internetbaserade tjänster växte till att bli en naturlig del av allas vår vardag har rekommendationer om att skapa starka lösenord också blivit allt vanligare. Många tjänster och mjukvaror varnar till och med när du skrivit in ett allt för enkelt lösenord.

Det är därför lätt att tro att vårt säkerhetstänk måtte har blivit bättre med tiden, men om vi tittar på en nyligen presenterad undersökning av internetanvändare ser det inte ut att ha hänt särskilt mycket. Det amerikanska företaget Splashdata säljer appar och tjänster relaterade till säkerhet, och varje år presenterar de en rapport som ska uppmana folk till bättre säkerhetstänkande.

I den senaste rapporten visas det att lösenordet 123456 är överlägset mest vanligt bland internetanvändare. På plats nummer två hittar vi lösenordet som under flera år tagit förstaplatsen, nämligen password. Trots att vi lever i en era där webbaserade bedrägerier, identitetsstöld och andra rackartyg blir allt mer vanliga verkar en stor del av webbanvändare välja bekvämlighet före sinnesro.

Hur vanligt detta är på den svenska marknaden har vi ingen insikt i, men för allas vårt bästa hoppas vi att så inte är fallet. Om du, likt president Skroob från Det våras för rymden, känner igen dig i detta lösenord rekommenderar vi starkt att du anammar ett mer obekvämt sådant. Om du verkligen inte vill lägga massa komplicerade lösenord på minnet kan du alltid anamma lösenordshanterare som Lastpass eller 1Password.

Kommentarer
9 svar

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!