Lösenordet 123456 är vanligast på internet

Trots många år av uppmaningar verkar det som att många på internet väljer bekvämlighet över säkerhet.

I takt med att internetuppkoppling och diverse internetbaserade tjänster växte till att bli en naturlig del av allas vår vardag har rekommendationer om att skapa starka lösenord också blivit allt vanligare. Många tjänster och mjukvaror varnar till och med när du skrivit in ett allt för enkelt lösenord.

Det är därför lätt att tro att vårt säkerhetstänk måtte har blivit bättre med tiden, men om vi tittar på en nyligen presenterad undersökning av internetanvändare ser det inte ut att ha hänt särskilt mycket. Det amerikanska företaget Splashdata säljer appar och tjänster relaterade till säkerhet, och varje år presenterar de en rapport som ska uppmana folk till bättre säkerhetstänkande.

I den senaste rapporten visas det att lösenordet 123456 är överlägset mest vanligt bland internetanvändare. På plats nummer två hittar vi lösenordet som under flera år tagit förstaplatsen, nämligen password. Trots att vi lever i en era där webbaserade bedrägerier, identitetsstöld och andra rackartyg blir allt mer vanliga verkar en stor del av webbanvändare välja bekvämlighet före sinnesro.

Hur vanligt detta är på den svenska marknaden har vi ingen insikt i, men för allas vårt bästa hoppas vi att så inte är fallet. Om du, likt president Skroob från Det våras för rymden, känner igen dig i detta lösenord rekommenderar vi starkt att du anammar ett mer obekvämt sådant. Om du verkligen inte vill lägga massa komplicerade lösenord på minnet kan du alltid anamma lösenordshanterare som Lastpass eller 1Password.

Kommentarer
9 svar

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?

I ett test utfört av Forbes kunde ett 3D-utskrivet huvud låsa upp ett flertal Android-mobiler utan större bekymmer. Iphone X gick dock inte att lura.

Tack till carlsson för detta #nyhetstips!

Röstningen pågår för fullt – var med och utse årets bästa teknikprylar, och årets främsta inspiratörer.

Cydia har länge varit platsen att skaffa programvara för de som "jailbreakat" sin telefon, men nu meddelar grundaren av butiken att försäljningen av appar ska upphöra.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Google har nyligen visat upp mer av Fuchsia OS, den tilltänkta ersättaren av Android. I tillhörande nyhet utvecklades en diskussion om framtiden för Android, och hur klokt det är att ha ett system som ska täcka flera produkttyper. Dela gärna med dig av dina tankar!