Lösenordet 123456 är vanligast på internet

Trots många år av uppmaningar verkar det som att många på internet väljer bekvämlighet över säkerhet.

I takt med att internetuppkoppling och diverse internetbaserade tjänster växte till att bli en naturlig del av allas vår vardag har rekommendationer om att skapa starka lösenord också blivit allt vanligare. Många tjänster och mjukvaror varnar till och med när du skrivit in ett allt för enkelt lösenord.

Det är därför lätt att tro att vårt säkerhetstänk måtte har blivit bättre med tiden, men om vi tittar på en nyligen presenterad undersökning av internetanvändare ser det inte ut att ha hänt särskilt mycket. Det amerikanska företaget Splashdata säljer appar och tjänster relaterade till säkerhet, och varje år presenterar de en rapport som ska uppmana folk till bättre säkerhetstänkande.

I den senaste rapporten visas det att lösenordet 123456 är överlägset mest vanligt bland internetanvändare. På plats nummer två hittar vi lösenordet som under flera år tagit förstaplatsen, nämligen password. Trots att vi lever i en era där webbaserade bedrägerier, identitetsstöld och andra rackartyg blir allt mer vanliga verkar en stor del av webbanvändare välja bekvämlighet före sinnesro.

Hur vanligt detta är på den svenska marknaden har vi ingen insikt i, men för allas vårt bästa hoppas vi att så inte är fallet. Om du, likt president Skroob från Det våras för rymden, känner igen dig i detta lösenord rekommenderar vi starkt att du anammar ett mer obekvämt sådant. Om du verkligen inte vill lägga massa komplicerade lösenord på minnet kan du alltid anamma lösenordshanterare som Lastpass eller 1Password.

Kommentarer
9 svar

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.

I framtiden tros Apple byta ut sina skärmar från Samsung och LG mot egna skärmar med Micro-LED.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Att ladda ner spel som sedan visar sig vara usla är sällan skoj. Speciellt inte om det suger en massa datatrafik i väntan på bussen. Men genom Google Play Instant ska användare kunna testa spel utan att ladda ner dem.