Lösenordet 123456 är vanligast på internet

Trots många år av uppmaningar verkar det som att många på internet väljer bekvämlighet över säkerhet.

I takt med att internetuppkoppling och diverse internetbaserade tjänster växte till att bli en naturlig del av allas vår vardag har rekommendationer om att skapa starka lösenord också blivit allt vanligare. Många tjänster och mjukvaror varnar till och med när du skrivit in ett allt för enkelt lösenord.

Det är därför lätt att tro att vårt säkerhetstänk måtte har blivit bättre med tiden, men om vi tittar på en nyligen presenterad undersökning av internetanvändare ser det inte ut att ha hänt särskilt mycket. Det amerikanska företaget Splashdata säljer appar och tjänster relaterade till säkerhet, och varje år presenterar de en rapport som ska uppmana folk till bättre säkerhetstänkande.

I den senaste rapporten visas det att lösenordet 123456 är överlägset mest vanligt bland internetanvändare. På plats nummer två hittar vi lösenordet som under flera år tagit förstaplatsen, nämligen password. Trots att vi lever i en era där webbaserade bedrägerier, identitetsstöld och andra rackartyg blir allt mer vanliga verkar en stor del av webbanvändare välja bekvämlighet före sinnesro.

Hur vanligt detta är på den svenska marknaden har vi ingen insikt i, men för allas vårt bästa hoppas vi att så inte är fallet. Om du, likt president Skroob från Det våras för rymden, känner igen dig i detta lösenord rekommenderar vi starkt att du anammar ett mer obekvämt sådant. Om du verkligen inte vill lägga massa komplicerade lösenord på minnet kan du alltid anamma lösenordshanterare som Lastpass eller 1Password.

Kommentarer
9 svar

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.