Apple ber om ursäkt och erbjuder billigare batteribyte

Apple ber om ursäkt till de kunder som känner sig svikna, och erbjuder både en kraftig rabatt på batteribyte och tydligare information om batteriets hälsa.

Uppgifterna om att Apples operativsystem IOS under vissa omständigheter drar ner processorns hastighet på en Iphone när batteriet börjar bli slitet har spridits som en löpeld på tekniksajter, forum och annan media världen över.

Många användare har varit upprörda, främst över att funktionen – vars syfte är att hindra att telefonen plötsligt stängs av vid tung belastning – inte kommunicerats tydligt av Apple. Företaget har också redan råkat ut för en gruppstämning av irriterade användare.

Nu ber Apple de kunder som känner sig svikna om ursäkt. I ett öppet brev publicerat på företagets webbplats understryker Apple att de aldrig medvetet har förkortat livslängden på en Apple-produkt, och aldrig skulle göra det. I brevet går Apple också igenom lite mer detaljer om hur batterier åldras.

Apple lovar också att en IOS-uppdatering som kommer i början av 2018 ska erbjuda en tydligare bild av batteriets hälsa, vilket ska underlätta för användare att få inblick i hur telefonen mår.

Slutligen kommer Apple att kraftigt sänka priset för ett batteribyte utanför garantin för alla användare med en Iphone 6 eller senare. Priset sänks från 79 dollar till 29 dollar, motsvarande en sänkning från ungefär 800 kronor till närmare 250 kronor. Dessa utbytespriser kommer att börja gälla från slutet av januari och fram till december 2018.

Här kan du läsa Apples brev till allmänheten.

Vad tycker du om Apples ursäkt? Räcker det, eller borde företaget göra mer? Kommer du byta batteri i din Iphone under 2018?

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.