Analytiker spår 40 procents chans att Apple köper Netflix

Apple har ryktesvis kämpat länge för att slå sig in på marknaden för tv- och videotjänster, och om vi ska tro på analytiker kanske de gör det genom uppköp.

Strömmande tjänster för video har på bara några år seglat upp och mer eller mindre ersatt traditionellt tv-tittande för många. Videotjänster som Netflix och HBO har dessutom börjat producera en hel del eget innehåll där de egna tv-serierna är de mest omtalade och konsumerade i tv-världen.

Giganter som House of Cards, Orange is the New Black och Stranger Things är bara några exempel på egenproducerade serier som stulit rampljuset på senare år. Dessa produceras av Netlix, och enligt den amerikanska analytikerfirman Citi finns det en god chans att tjänsten kan bli uppköpt av Apple.

Citi anger två förändringar som på senare tid gjort det än mer intressant för Apple att bränna det enorma lager av pengar företaget sitter på. Förändringarna är dels en amerikansk skattereform som sänker skatten på bolagsvinst från 35 till 15,5 procent, och dels att amerikanska företag nu kan återföra pengar som sparas utomlands till en mindre kostnad. Det sistnämnda är en engångsföreteelse, vilket innebär att Apple skulle behöva återföra de stora summor som finns i deras internationella skattekistor.

Apple har cirka 250 miljarder dollar i skattekistan, och cirka 90 procent av detta finns sparat i internationella marknader. Denna hög med pengar växer också med cirka 50 miljarder dollar om året enligt Citi. Om pengarna skulle återföras skulle Apple endast behöva betala 10 procent skatt för återförandet, vilket ger dem 220 miljarder dollar att använda. Enligt Citi skulle en tredjedel av detta behövas för att köpa Netflix, beroende på hur mycket vd:n Reed Hastigs skulle kräva i premie för att ansluta sitt företag till Apple.

Det återstår att se om Citis analytiker har rätt i frågan. När de bedömde sannolikheten för att Apple skulle köpa Disney hamnade sannolikheten på 20 till 30 procent, och så blev inte fallet då Disney köpte upp film- och tv-bolaget 21st Century Fox istället. Sannolikheten är högre för Apples köp av Netflix, så vi får helt enkelt vänta och se om det visar sig stämma denna gång.

Kommentarer
20 svar

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!