Tyskland lagstiftar om hatpropaganda på internet

Företag verksamma i Tyskland får numera anstränga sig extra för att hantera inlägg som klassas som hatpropaganda, eller betala dryga böter.

Tyskland tillämpar sedan årsskiftet en kontroversiell lag där företag som Facebook och Twitter kan tvingas böta om de inte tar bort inlägg som klassas som hatpropaganda. Lagen trädde egentligen i kraft redan i oktober, men företagen fick några månader på sig att förbereda sig. Exempelvis sägs tyska Facebook ha anställt ett hundratal personer vars arbetsuppgift blir att hantera anmälda inlägg.

Lagen dikterar att det ska finnas en effektiv och transparent procedur för att hantera anmälningar om hatpropaganda. Ärenden ska kunna hanteras inom ett dygn, för mer komplicerade fall tillåts dock upp till en vecka. Konsekvensen av att inte följa lagen är dryga böter, upp till 50 miljoner euro, eller omkring 490 miljoner kronor.

Kritiken mot lagen handlar huvudsakligen om att yttrandefriheten på nätet hotas och att en orimligt stor börda placeras på företagen att avgöra vad som är lagligt eller ej. Politikerna menar å andra sidan att lagen är helt nödvändig för att hantera den ökande mängden rasistiska och terroruppmanande inlägg som förekommer på sociala medier.

Det återstår att se om trenden smittar av sig på andra länder i Europa och övriga världen.

Vad tycker du? Behöver vi en lag mot hatpropaganda även i Sverige?

Skriven av Carl Halldin
Kommentarer
1 svar

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.