Tyskland lagstiftar om hatpropaganda på internet

Företag verksamma i Tyskland får numera anstränga sig extra för att hantera inlägg som klassas som hatpropaganda, eller betala dryga böter.

Tyskland tillämpar sedan årsskiftet en kontroversiell lag där företag som Facebook och Twitter kan tvingas böta om de inte tar bort inlägg som klassas som hatpropaganda. Lagen trädde egentligen i kraft redan i oktober, men företagen fick några månader på sig att förbereda sig. Exempelvis sägs tyska Facebook ha anställt ett hundratal personer vars arbetsuppgift blir att hantera anmälda inlägg.

Lagen dikterar att det ska finnas en effektiv och transparent procedur för att hantera anmälningar om hatpropaganda. Ärenden ska kunna hanteras inom ett dygn, för mer komplicerade fall tillåts dock upp till en vecka. Konsekvensen av att inte följa lagen är dryga böter, upp till 50 miljoner euro, eller omkring 490 miljoner kronor.

Kritiken mot lagen handlar huvudsakligen om att yttrandefriheten på nätet hotas och att en orimligt stor börda placeras på företagen att avgöra vad som är lagligt eller ej. Politikerna menar å andra sidan att lagen är helt nödvändig för att hantera den ökande mängden rasistiska och terroruppmanande inlägg som förekommer på sociala medier.

Det återstår att se om trenden smittar av sig på andra länder i Europa och övriga världen.

Vad tycker du? Behöver vi en lag mot hatpropaganda även i Sverige?

Skriven av Carl Halldin
Kommentarer
1 svar

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.