Tyskland lagstiftar om hatpropaganda på internet

Företag verksamma i Tyskland får numera anstränga sig extra för att hantera inlägg som klassas som hatpropaganda, eller betala dryga böter.

Tyskland tillämpar sedan årsskiftet en kontroversiell lag där företag som Facebook och Twitter kan tvingas böta om de inte tar bort inlägg som klassas som hatpropaganda. Lagen trädde egentligen i kraft redan i oktober, men företagen fick några månader på sig att förbereda sig. Exempelvis sägs tyska Facebook ha anställt ett hundratal personer vars arbetsuppgift blir att hantera anmälda inlägg.

Lagen dikterar att det ska finnas en effektiv och transparent procedur för att hantera anmälningar om hatpropaganda. Ärenden ska kunna hanteras inom ett dygn, för mer komplicerade fall tillåts dock upp till en vecka. Konsekvensen av att inte följa lagen är dryga böter, upp till 50 miljoner euro, eller omkring 490 miljoner kronor.

Kritiken mot lagen handlar huvudsakligen om att yttrandefriheten på nätet hotas och att en orimligt stor börda placeras på företagen att avgöra vad som är lagligt eller ej. Politikerna menar å andra sidan att lagen är helt nödvändig för att hantera den ökande mängden rasistiska och terroruppmanande inlägg som förekommer på sociala medier.

Det återstår att se om trenden smittar av sig på andra länder i Europa och övriga världen.

Vad tycker du? Behöver vi en lag mot hatpropaganda även i Sverige?

Skriven av Carl Halldin
Kommentarer
1 svar

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.