Spotify krävs på 13 miljarder av amerikanskt skivbolag

Ett amerikanskt skivbolag stämmer musiktjänsten på stora belopp då Spotify påstås använda bolagets artister utan att erhålla licens för dessa.

Spotify och andra tjänster för strömmande musik har under många år kämpat med balansgången i att samla så många artister som möjligt i den egna tjänsten och samtidigt hålla utgifterna låga nog för att få ekonomin att gå runt.

Balansgången är svår, och en för låg ersättning har flera gånger lett till att skivbolag och artister valt att ta bort sin musikkatalog från tjänsten eller stämma Spotify för uteblivna eller för låga royalty-utbetalningar. Det senaste problemet ligger dock i att Spotify påstås ha undvikit att betala licenser för flera artister som ingår i skivbolaget Wixen Music Publishings katalog.

Några av artisterna som ingår i Wixens stall inkluderar Tom Petty, Neil Young och The Doors. I stämningsansökan anger Wixen att det företag som Spotify använt som mellanhand för att säkra licenser, Harry Fox Agency, helt enkelt inte har säkrat licenser för ett flertal artister. I stämningsansökan vill Wixen få 1,6 miljarder dollar i ersättning, cirka 13 miljarder kronor, för övertrampet.

Tidigt under 2017 skapade Spotify en fond som skulle användas till att betala rättsliga tvister likt denna. Denna fond fick då tillgångar på cirka 370 miljoner kronor, och skulle alltså inte i närheten räcka till om Wixen tilldelas efterfrågad ersättning.

Spotify går fortfarande tekniskt sett inte med vinst, men har en omsättning på strax under 29 miljarder kronor och får kontinuerligt tillflöde av pengar via investerare. Samtidigt gjorde företaget en nettoförlust på cirka 5,3 miljarder kronor. En kommande börsnotering ser ut att värdera bolaget till cirka 19 miljarder dollar, så ur det perspektivet är Wixens ersättningskrav tämligen väl tilltaget.

Spotify har inte kommenterat den juridiska tvisten, och sannolikt kommer det dröja innan vi vet vad det slutgiltiga resultatet blir.

Kommentarer
3 svar

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.