Spotify krävs på 13 miljarder av amerikanskt skivbolag

Ett amerikanskt skivbolag stämmer musiktjänsten på stora belopp då Spotify påstås använda bolagets artister utan att erhålla licens för dessa.

Spotify och andra tjänster för strömmande musik har under många år kämpat med balansgången i att samla så många artister som möjligt i den egna tjänsten och samtidigt hålla utgifterna låga nog för att få ekonomin att gå runt.

Balansgången är svår, och en för låg ersättning har flera gånger lett till att skivbolag och artister valt att ta bort sin musikkatalog från tjänsten eller stämma Spotify för uteblivna eller för låga royalty-utbetalningar. Det senaste problemet ligger dock i att Spotify påstås ha undvikit att betala licenser för flera artister som ingår i skivbolaget Wixen Music Publishings katalog.

Några av artisterna som ingår i Wixens stall inkluderar Tom Petty, Neil Young och The Doors. I stämningsansökan anger Wixen att det företag som Spotify använt som mellanhand för att säkra licenser, Harry Fox Agency, helt enkelt inte har säkrat licenser för ett flertal artister. I stämningsansökan vill Wixen få 1,6 miljarder dollar i ersättning, cirka 13 miljarder kronor, för övertrampet.

Tidigt under 2017 skapade Spotify en fond som skulle användas till att betala rättsliga tvister likt denna. Denna fond fick då tillgångar på cirka 370 miljoner kronor, och skulle alltså inte i närheten räcka till om Wixen tilldelas efterfrågad ersättning.

Spotify går fortfarande tekniskt sett inte med vinst, men har en omsättning på strax under 29 miljarder kronor och får kontinuerligt tillflöde av pengar via investerare. Samtidigt gjorde företaget en nettoförlust på cirka 5,3 miljarder kronor. En kommande börsnotering ser ut att värdera bolaget till cirka 19 miljarder dollar, så ur det perspektivet är Wixens ersättningskrav tämligen väl tilltaget.

Spotify har inte kommenterat den juridiska tvisten, och sannolikt kommer det dröja innan vi vet vad det slutgiltiga resultatet blir.

Kommentarer
3 svar

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.