Spotify krävs på 13 miljarder av amerikanskt skivbolag

Ett amerikanskt skivbolag stämmer musiktjänsten på stora belopp då Spotify påstås använda bolagets artister utan att erhålla licens för dessa.

Spotify och andra tjänster för strömmande musik har under många år kämpat med balansgången i att samla så många artister som möjligt i den egna tjänsten och samtidigt hålla utgifterna låga nog för att få ekonomin att gå runt.

Balansgången är svår, och en för låg ersättning har flera gånger lett till att skivbolag och artister valt att ta bort sin musikkatalog från tjänsten eller stämma Spotify för uteblivna eller för låga royalty-utbetalningar. Det senaste problemet ligger dock i att Spotify påstås ha undvikit att betala licenser för flera artister som ingår i skivbolaget Wixen Music Publishings katalog.

Några av artisterna som ingår i Wixens stall inkluderar Tom Petty, Neil Young och The Doors. I stämningsansökan anger Wixen att det företag som Spotify använt som mellanhand för att säkra licenser, Harry Fox Agency, helt enkelt inte har säkrat licenser för ett flertal artister. I stämningsansökan vill Wixen få 1,6 miljarder dollar i ersättning, cirka 13 miljarder kronor, för övertrampet.

Tidigt under 2017 skapade Spotify en fond som skulle användas till att betala rättsliga tvister likt denna. Denna fond fick då tillgångar på cirka 370 miljoner kronor, och skulle alltså inte i närheten räcka till om Wixen tilldelas efterfrågad ersättning.

Spotify går fortfarande tekniskt sett inte med vinst, men har en omsättning på strax under 29 miljarder kronor och får kontinuerligt tillflöde av pengar via investerare. Samtidigt gjorde företaget en nettoförlust på cirka 5,3 miljarder kronor. En kommande börsnotering ser ut att värdera bolaget till cirka 19 miljarder dollar, så ur det perspektivet är Wixens ersättningskrav tämligen väl tilltaget.

Spotify har inte kommenterat den juridiska tvisten, och sannolikt kommer det dröja innan vi vet vad det slutgiltiga resultatet blir.

Kommentarer
3 svar

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.