Spotify krävs på 13 miljarder av amerikanskt skivbolag

Ett amerikanskt skivbolag stämmer musiktjänsten på stora belopp då Spotify påstås använda bolagets artister utan att erhålla licens för dessa.

Spotify och andra tjänster för strömmande musik har under många år kämpat med balansgången i att samla så många artister som möjligt i den egna tjänsten och samtidigt hålla utgifterna låga nog för att få ekonomin att gå runt.

Balansgången är svår, och en för låg ersättning har flera gånger lett till att skivbolag och artister valt att ta bort sin musikkatalog från tjänsten eller stämma Spotify för uteblivna eller för låga royalty-utbetalningar. Det senaste problemet ligger dock i att Spotify påstås ha undvikit att betala licenser för flera artister som ingår i skivbolaget Wixen Music Publishings katalog.

Några av artisterna som ingår i Wixens stall inkluderar Tom Petty, Neil Young och The Doors. I stämningsansökan anger Wixen att det företag som Spotify använt som mellanhand för att säkra licenser, Harry Fox Agency, helt enkelt inte har säkrat licenser för ett flertal artister. I stämningsansökan vill Wixen få 1,6 miljarder dollar i ersättning, cirka 13 miljarder kronor, för övertrampet.

Tidigt under 2017 skapade Spotify en fond som skulle användas till att betala rättsliga tvister likt denna. Denna fond fick då tillgångar på cirka 370 miljoner kronor, och skulle alltså inte i närheten räcka till om Wixen tilldelas efterfrågad ersättning.

Spotify går fortfarande tekniskt sett inte med vinst, men har en omsättning på strax under 29 miljarder kronor och får kontinuerligt tillflöde av pengar via investerare. Samtidigt gjorde företaget en nettoförlust på cirka 5,3 miljarder kronor. En kommande börsnotering ser ut att värdera bolaget till cirka 19 miljarder dollar, så ur det perspektivet är Wixens ersättningskrav tämligen väl tilltaget.

Spotify har inte kommenterat den juridiska tvisten, och sannolikt kommer det dröja innan vi vet vad det slutgiltiga resultatet blir.

Kommentarer
3 svar

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.