Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spotify krävs på 13 miljarder av amerikanskt skivbolag

Ett amerikanskt skivbolag stämmer musiktjänsten på stora belopp då Spotify påstås använda bolagets artister utan att erhålla licens för dessa.

Spotify och andra tjänster för strömmande musik har under många år kämpat med balansgången i att samla så många artister som möjligt i den egna tjänsten och samtidigt hålla utgifterna låga nog för att få ekonomin att gå runt.

Balansgången är svår, och en för låg ersättning har flera gånger lett till att skivbolag och artister valt att ta bort sin musikkatalog från tjänsten eller stämma Spotify för uteblivna eller för låga royalty-utbetalningar. Det senaste problemet ligger dock i att Spotify påstås ha undvikit att betala licenser för flera artister som ingår i skivbolaget Wixen Music Publishings katalog.

Några av artisterna som ingår i Wixens stall inkluderar Tom Petty, Neil Young och The Doors. I stämningsansökan anger Wixen att det företag som Spotify använt som mellanhand för att säkra licenser, Harry Fox Agency, helt enkelt inte har säkrat licenser för ett flertal artister. I stämningsansökan vill Wixen få 1,6 miljarder dollar i ersättning, cirka 13 miljarder kronor, för övertrampet.

Tidigt under 2017 skapade Spotify en fond som skulle användas till att betala rättsliga tvister likt denna. Denna fond fick då tillgångar på cirka 370 miljoner kronor, och skulle alltså inte i närheten räcka till om Wixen tilldelas efterfrågad ersättning.

Spotify går fortfarande tekniskt sett inte med vinst, men har en omsättning på strax under 29 miljarder kronor och får kontinuerligt tillflöde av pengar via investerare. Samtidigt gjorde företaget en nettoförlust på cirka 5,3 miljarder kronor. En kommande börsnotering ser ut att värdera bolaget till cirka 19 miljarder dollar, så ur det perspektivet är Wixens ersättningskrav tämligen väl tilltaget.

Spotify har inte kommenterat den juridiska tvisten, och sannolikt kommer det dröja innan vi vet vad det slutgiltiga resultatet blir.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.